Littorin sågar FAS 3

När Fan blir gammal blir han religös” eller ”när Littorin fått sparken drabbas han av insikt”.

Sven-Otto Littorin dömer idag ut ett av sina egna politiska flaggskepp – Fas 3 som ett misslyckande. ”Vi måste våga erkänna att Fas 3 har misslyckats” skriver den förre arbetsmarknadsministern. Det finns en insikt hos Littorin att Fas 3 inte fungerar, men av texten att döma har han inte förstått varför.

Littorin anser fortfarande att ”idén med Fas 3 var god”, vilket i sig är ett snurrigt uttalande. Individer är arbetslösa utifrån två huvudorsaker.

 1. De har inte rätt kompetens för de jobb som utannonseras
 2. Efterfrågan på arbetskraft är för låg i förhållande till utbudet.

Idén med Fas 3 var att placera folk hos företag, organisationer eller offentlig sektor och ge de som tog emot folk betalt för att göra det. De fick inte göra några som helst arbetsuppgifter som annars skulle ha gjorts av avlönad personal, dvs ingen undanträngning. De fick heller ingen utbldning.

Fas 3 avhjälper vare sig punkt 1 eller punkt 2. Punkt 1 avhjälps med utbildning, punkt 2 med en aktiv näringspolitik.

Littorin har fattat att nåt är väldigt fel med Fas 3, men han vet ännu inte vad.

Felet är Fas 3.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

4 svar to “Littorin sågar FAS 3”

 1. Bert Says:

  Ja möjligen sågar han FAS-3 men vi måste även stirra bak hörnet,
  Vad kommer han med för förslag istället?

  Läs vad han säger!

  Ja kanske det som är ännu värre. Nämligen vinstgivande anordnare! Men! Han säger inte nåt om hur betalnigen ska ske för de FASliga.

  Ska dessa fortsätta jobba för allt från 0 kr till a-kassebaserad ersättning av 65% tidigare lön.

  Nä Littorin ska ni inte lita på även om han biktar sig.
  Det ligger en ulv i fårakläder bakom detta uttalande tror jag.

  Jag har läst Littotins text. Frågan är om du läst min. /Peter

 2. Bert Says:

  Jag har läst din text:
  DU! missade detta som står att läsa här:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15394665.ab

  ” Det är mycket kooperativ, arbetskooperativ. En del drivs i vinstform, vilket jag inte har några problem med. Där det som jobbar har erfarenhet av till exempel missbruk.”

  Han har alltså inget problem med att företag går i vinst på de FASliga.
  Dessutom verkar han tro de FASliga enbart är missbrukare.

  Nä jag vill definitivt inte Littorin ska ändra FAS-3 så det blir ännu värre. Låt FAS-3 helt försvinna och låt Vänsterpartiet göra nåt vettigare för de arbetslösa. de är de enda som har en något så när vettig arbetslöshetspolitik.

  Jösses…/Peter

 3. Annika Says:

  Det enda sättet är att lägga ner hela
  ”Jobb och utvecklingsgarantin”, och reformera Arbetsförmedlingen, om den ska va kvar… Fas 3 utgörs inte av en homogen grupp som det framställs från politiskt håll.Sociala företag passar heller inte alla som skrivet ovan.

  ”Det enda brott” de flesta i Fas 3 begått är att de är över 40 år. Det måste bli slut snart på generaliseringarna och gruppifieringarna. Alla är inte sjuka eller funktionshindrade i Fas 3 som det försöker framställas. Fas 3 är det värsta sedan 30 talet med sin inkategorisering av människor. Hur ska vi få nytt jobb om det framställs så…? Snart kommer var annan bli drabbad och då är det så dags… Lägg ner, och reformera den myndighet som kränker arbetsökande nu och som inte uppfyller sitt uppdrag!

 4. Gerd-Inge Says:

  Annika, jag tror att handläggarna på arbetsförmedlingen generellt sett tar sitt jobb på fullaste allvar och jobbar för att de sökande ska kunna få ett arbete och slippa hamna i FASan. Det är istället regeringen, som ger dem dessa verktyg och direktiv som borde få en knäpp på näsan! Det är DE som har de här fördomarna mot arbetssökande, inte handläggarna. Arbetsförmedlarna vet ju mycket väl jävligheten att vara arbetssökande och därför är de noga med att inte obstruera och göra tjänstefel och därmed riskera att själva bli uppsagda!

  Jag jobbar själv på en myndighet (inte Af) och vet hur mycket tuffare reglerna har blivit mot de som ansöker (vad det än må vara). Regleringsbreven har blivit mer detaljerade (det enda styrverktyg de har gentemot myndigheter, hmmm!) och hårdare i tonen, samt att alla anslag generellt skärs ner på. Även det kan/kommer i framtiden göra så att antalet handläggare måste minskas.

  Betänk också att en handläggare på Af har många gånger fler ”kunder” (åh vad jag hatar det begreppet!!) än vad jobbcoacherna har per person att vägleda. Hörde en siffra, men kommer inte ihåg den. Så förutsättningarna är inte jämlika och rättvisa… Men har vi fått se någon rättvisa från den här regeringen?? Inte enligt mig i alla fall!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: