Vilka ministrar får sparken?

När riksdagen drar igång igen är det halvtid för Regeringen Reinfeldt 2.0. Vi har två år kvar till valet och etiketten ”trött” klistras allt oftare på Reinfeldt & co. Det är därför troligt att Reinfeldt passar på att göra en förändring. Förmodligen blir den en kombination av att sparka några statsråd och ge andra nya uppgifter.

Viktigt att tänka på är att Reinfeldt inte kan sparka/tillsätta ministrar från sina allianskollegor utan ett Ok från respektive partiledare. Visst, rent formellt kan han det, men det är politiskt omöjligt.

Vilka är det då som sitter löst?  Vi tar dem parti för parti.

Centern: Här tror jag inte på några förändringar. I samband med att Lööf valdes skedde också omflyttningar av Centerns statsråd.

Folkpartiet: Nyamko Sabuni får sparken. Hon är ingen direkt hit som jämställdhetsminister och  har dessutom signalerat att hon inte sitter kvar vid en borgerlig valseger 2014.

Kristdemokraterna: Stefan Attefall får sparken. Attefall har totalt misslyckats med bostadspolitiken, vilken mer och mer hamnar i centrum för debatten. Maria Larsson borde även hon hänga löst, men hon kan klara sig pga maktbalansen inom KD.

Moderaterna: Här har Reinfeldt störst handlingsfrihet. Mitt tips är att Ewa Björling och Lena Adelsohn-Liljeroth får gå, Saudiaffären skvätte på Björling, Adelsohn-Liljeroth göra inga som helst avtryck i kulturdebatten. Är det så att Reinfeldt verkligen vill markera förnyelse och omstart sparkar han även Carl Bildt och Beatrice Ask.

Peter Wolodarski tror att Reinfeldt kommer att sparka sig själv under nästa år till förmån för Anders Borg. Jag tror att Reinfeldt har som mål att vinna 2014 och avgå 2015. Jag är tveksam av två skäl. Anders Borg har likt Sabuni signalerat att han tvivlar på en fortsättning efter 2014. Det är också skillnad på att vara finansminister och att vara statsminister. Borg är för teknokratisk i sitt politiska tänkande.

Mitt tips är att Nyamko Sabuni, Stefan Attefall ,Ewa Björling och Lena Adelsohn-Liljeroth sparken. Bubblare är Maria Larsson, Beatrice Ask och Carl Bildt.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern,

Annonser

Etiketter: , ,

7 svar to “Vilka ministrar får sparken?”

 1. Leif Andersson Says:

  Tror inte Borg är intresserad av att bli partiledare dvs presumtiv statsminister. Till skillnad från vissa andra i övriga partier känns det som han inser sin begränsning för att lyckas i en sådan roll.

 2. Hans Hansson Says:

  I den här regeringen är det Anders Borg som ingett mig störst förtroende. Valet av Beatrice Ask som Justitieminister förstår jag inte. Carl Bildt har väl aldrig lyst som en stjärna. Vem skall överta hans slitna resväska och hans resemobiltelefon tro?

 3. Kvinnan som kan ge Löfven en match « Jakten på berättelsen Says:

  […] över till Anders Borg. Jag har svårt att se hur det skulle lösa regeringens problem. Det behövs radikalare tag för att få väljarna att känna entusiasm inför tanken på ytterligare fyra år med […]

 4. leolaeva Says:

  Reinfeldt själv, får man väl hoppas och hand egna valda partiministrar.

 5. SJ gör gemensam sak med axelmakternas kundhatarföretag | Nemokrati Says:

  […] Bloggar: Röda Berget – Vilka ministrar får sparken?, Carls konsumentblogg – Fler SJ-dumheter, Paleolite – Hur tänker SJ?, Mad World – Korkat SJ, Peter Lindén – Varför försämra servicen?, Ipse Cogita – SJ och kunder går ej ihop!, Lotten – Hej, SJ, jag ska bara tala om en sak?, SVD Opinion – Årets sadomasochistiska succé – 1900 nyanser av SJ, Motpol – Ett tåg ska vara ett tåg, Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponGillaGillaBe the first to like this. Det här inlägget postades i demokrati. Bokmärk permalänken. ← Skydda oss från utrikesminister Carl Bildt – Återinför Stopparagrafen – NU! […]

 6. Regeringens storsatsning – NaturMassaker i Norrbotten | Nemokrati Says:

  […] Röda Berget – Vilka ministrar får sparken?, Dela det här:DelaTwitterSkriv utStumbleUponGillaGillaBe the first to like this. Det här […]

 7. PJ Anders Linder vill sparka Hatt eller Eskilsson « Röda Berget Says:

  […] Björklund sätter han på justitie. Innebär det att PJAL likt mig vill focka Ask? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: