Vad är alternativet till Super-JAS?

För mig är försvarspolitik att likställa med fiberrik mat. Inget som direkt upphetsar, men likt förbannat nödvändigt. Jag är glad att det finns folk i mitt parti som lockas av försvarspolitik.

Regeringen föreslogför några dagar sedan att Sverige ska köpa 40-60 exemplar av JAS 2.0, eller SuperJas. Det finns en förhoppning om att Schweiz även vill vara med och shoppa. Regeringen skjuter till 300 miljoner. Bo Pellnör menar i SvD att ”Beskrivning av Jas-köp gränsar till ren lögn”. Pellnär menar att 40-60 nya JAS kommer att vara en gökunge i försvaret om inte betydligt mer pengar än 300 MKR/år skjuts till. SVD ledare lindar in det betydligt, men håller i princip med Pellnäs.

Vad säger då oppositionen?

Socialdemokraterna ställer sig positivt till att regeringen slutit ett partnerskap med Schweiz för Jas Gripen. Men innan partiet tar slutgiltig ställning vill man gå igenom ekonomin, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i försvarsutskottet. MP befararar att köpet kommer att gå ut över försvarets övriga verksamhet. V befarar att beslutet drivits fram efter Saabs behovSvD

Lena Sommestad dyngsågar i DA hela projektet och kröver att S ska säga nej till JAS Gripen. Wiseman gör en mycket bra sammanfattande analys.

Min entusiasm för JAS Gripen är ungefär lika stor som för linfrö på morgonfilen. Det är inte så att jag vill ha JAS Gripen 2.0, frågan är om vi behöver den och vad alternativen är. Som jag ser det har vi tre alternativ.

  1. Nya JAS Gripen
  2. Köpa in ett plan från utlandet
  3. Leva utan riktigt flygvapen

Alternativ 2 medför att vi blir beroende av säljarens välvilja. Att köpa vapensystem kostar mer än pengar. Att leva utan flygvapen innebär att det skapas ett säkerhetspolitiskt vakum i norra europa.

Debatten om JAS vara eller inte vara kan inte försa utan att inkludera en seriös försvars- och säkerhetspolitisk diskussion. De som vill ha JAS måste bemöta de argument som framförs av Pellnäs och Wiseman.

De som likt Sommestad säger nej till JAS måste ge ett försvars- och säkerhetspolitiskt alternativ. Om inte JAS vad ska vi då ha? Inköpt eller inget alls, tillsammans med konsekvensanalys.

Det är helt OK att säga nej, men i detta fallet måste alternativen redovisas.

Bloggat: Westerholm

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern,

Annonser

Etiketter: , , ,

Ett svar to “Vad är alternativet till Super-JAS?”

  1. nytänkande Says:

    Måste vi ha JAS, vi har ju inget annat försvar för övrigt. Allt annat är ju nerlagt. Hur kan då JAS a 1miljard st förvara Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: