Tobé får på tafsen

Den skolpolitiske talespersonen för de nya moderaterna, Tomas Tobé, får nu kritik från alla håll för sitt förslag att skära i estetutbildningen.

–Tillvaron är osäker för många unga som läst estetiska ämnen. Utbildningarna måste kopplas bättre till arbetslinjen, säger Tobé. SvD

Uttalandet ledde till rätt brutala sågningar av Tobé från olika moderata håll och kanter. Ytterliogare kritik kommer från flera håll.

En artikel från en estetlärare kan sammanfattas i fyra tänkvärda punkter

 1. Estetprogrammet är ett högskoleförberedande program, inte ett yrkesprogram.
 2. Gymnasieskolan har nyss gjorts om, Undersökningen Tobé hänvisar till baseras på gamla systemet. Kanske dags att utvärdera nya systemet innan det rivs upp.
 3. Impopulära utbildningar blir inte attraktiva bara för att de populära skärs ner.
 4. I ett liv där karriärbyte är standard är en bred utbildning bra.

Från ledarplats i SvD kommer en annan mer personlig salva.

Men Tobé hamnar fel då han överväger en minskning av antalet platser på det estetiska programmet. Han konstaterar att efterfrågan på nyutexaminerade gymnasieesteter inte är särskilt stor. Visst är det så, men långt ifrån alla elever på de estetiska programmen räknar med att bli stjärnor inom musik, film eller dans. Många vill helt enkelt utveckla sina talanger parallellt med de teoretiska studierna, fullt medvetna om att endast gymnasieutbildningen inte kommer att garantera framtida försörjning.

Det visste både jag och många andra elever på Rytmus musikgymnasium i Stockholm, där jag som ganska skoltrött 16-åring började läsa estetiskt program. Vi var många som sällan hade tyckt att skolan var livets mest inspirerande del. Det förändrades på gymnasiet. Måndagen blev veckans bästa dag. Även vi som egentligen aldrig tänkte oss en framtid som yrkesmusiker kunde blanda teoretiska kärnämnen med inspirerande musikstudier, och vi kunde åtminstone testa vart musiken kunde ta oss. Vissa hamnade på scener eller i inspelningsstudior. Andra träffade jag senare på universitetet. SvD

Tobés artikel visar vilken snäv syn moderaterna har på utbildning, bildning och lärande. Jag flera kamrater som gick olika former av estetiska utbildningar. Ingen av dem jobbar inom kultursektorn, men de har stor nytta i sina nuvarande jobb av gymnasietidens kulturella del. Möjligheten att få uttrycka sig själv hjälper folk att växa och uppfylla sin potential äben inom andra områden än de rent kulturella.

Bloggat: Göran

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern,

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Ett svar to “Tobé får på tafsen”

 1. Per Kjellén Says:

  Tänk att Tobé fick på tafsen av moderter – det kan jag förstå. Men att även socialdemokrater kritiserar honom, det kan jag inte förstå.

  Vad Tobé för fram är tankesättet att det finns de som vet bättre än de själva – och det är politiker. Därför skall utbildningsväsendet anpassas till samhällets behov, uttolkat av just politiker. Skattebetalarna kan inte förväntas betala för att några vill utbilda sig till balettdansare för att sedan bli utredningssocialister. Skattebetalarnas pengar skall skyddas och användas till det som det som de är avsedda för. Är inte detta precis den socialistiska inställningen.

  Ett steg fattas för socialdemokraterna och det är att jubla om en moderat klev fram och hävdade, att vill du bli balettdansare så får du betala det själv.

  (Och då hänger jag på med att felet med utbildning, sjukvård, arbetslöshetskassor, bostäder, kärnkraft, tillväxt, järnvägar och mycket mycket mera är att idén om marknadsekonomi förutsätter att den som vill använda sig av något också skall betala för det.
  Skall då utbildning bara förbehållas barn till rika föräldrar, inte till barn till föräldrar som vill ge barnen en god uppfostran och en god utbildning? Nej – se där ett samhällsproblem som politiker inte gärna vill ge sig i kast med.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: