Politikens Schlingifiering

 

När morgondagens historiker studerar Regeringen Reinfeldts åtta år vid makten kommer utan tvivel ett avsevärt utrymme att ägnas åt politikens Schlingifiering.

Schlingifiera” – Att genom floskler dölja och förvränga en politisk åtgärds verkliga innehåll och syfte. Se även ”Per Schlingmann
Encyclopedia Galactica

En bärande del, an avgörande del i moderaternas makeover har från dag 1 varit Schlingifiering. Diverse politiska förslag och åtgärder har förpackats i ord och begrepp vars språkliga innebörd är något hel annat än åtgärdens form, innehåll och mål.

Begreppet ”Arbetslinje” är ett typexempel på Schlingifiering. Mottagaren av budskapet antar naturligtvis att Arbetslinjen innebär att Regeringen åtar sig att se till att alla får ett jobb när Arbetslinjen i själva verket innebär att folk ska söka ett jobb. En avsevärd skillnad. Får de inget jobb är det deras eget fel.

De som då har sig själva att skylla hamnar i en annan åtgärd som formligen lyser av Schlingifiering. De hamnar i Jobb- och Utvecklingsgarantin. Vän av logik kan förledas att anta att Regeringen Reinfeldt garanterar arbetslösa jobb och utveckling. Så är inte fallet. Det enda som garanteras är en slutstation i garantins tredje och avslutande Fas, ursprungligen kallad Fas 3.

Fas 3 har fått ofantligt mycket kritik, vilket medförde ytterligare Schlingifiering. Numera heter Fas 3 ”Sysselsättningsfasen”, men inget har i grunden förändrats.

Politikens Schlingifiering innebär att debattfokus flyttas från de effekter politiska beslut får för samhälle och människor till en diskussion om semantik. Vi har en fokusering på yta istället för substans.

Schlingifieringen slår igenom på flera plan. Bara namnet Tillväxtverket säger en hel del. Vi skapar ett Tillväxtverk, alltså jobbar vi för tillväxt, kan Reinfeldt nöjt trumpeta. Vad Tillväxtverket pusslade med kom i skymundan, tills nyligen då.

Politik är att vilja och att välja. Regeringen Reinfeldt har valt att Schlingifiera sin politik, de har valt yta före substans.

Valet avspeglar viljan.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

8 svar to “Politikens Schlingifiering”

 1. Per Kjellén Says:

  Morgondagens historiker kommer att använda begreppet Schlingifiering om den största och allvarligaste schlingifiering av aktuell politik – nämligen påståendet att Sverige är en Monarki.

 2. Håkan Larsson Says:

  Bland termerna märks också
  ”Wibbla” (verb) efter dåvarande finansministern Anne Wibble.
  Betydelse: att fatta beslut efter mönster av liknande åtgärder på annat håll, i andra länder etc, trots att man är medveten om att de tidigare besluten saknat effekt, inte haft åsyftad verkan, eller direkt motverkat sitt eget syfte. – i vidare bemärkelse: att driva politik mot eget bättre vetande.

 3. anita Says:

  ”Vi har en fokusering på yta istället för substans.”

  Bra sammanfattning av både politiken som förs och den tid vi lever i!

 4. Other Opinion Says:

  Bittert. Men folk är inte dumma kollektivt. Man skall inte förakta
  demokratin.

 5. Stoppa GMO och Roundup – Grundvattnet förgiftas och Genmodifierad soja orsakar sterilitet hos däggdjur | Nemokrati Says:

  […] fertilitet, Lasses blogg – Hopp i galen tunna, Alliansfritt, Kulturbloggen, Enligt Ellen, Röda Berget – Politikens Schlingifiering, Schlaug, Tillväxt – reflektera, Christer Nylander, Olas tankar, Staffan Danielsson […]

 6. essbeck Says:

  Jag skrev lite närbesläktat om detta men fokuserar mer på begreppet ”utanförskap” som har skapats av dessa personer.

  Detta skrev jag

  ”Detta är i grunden statistiskt hokus pokus och konfronterar man människor som använder och räknar på begreppet “utanförskap” så blir de till slut tvugna att medge att det inte finns någon officiell definition av begreppet. Enda sedan alliansen började kampanja runt 2005 så har “utanförskap” varit ett centralt begrepp i den borgerliga vokabulären, jag kan bara konstatera att de har haft gott om tid att föra in “utanförskap” som ett statistiskt begrepp som SCB kan mäta men de har inte haft någon som helst vilja att göra så.

  Den enda slutsatsen som jag kan se är att alliansen är skiträdda för att det skall vara ett mätbart begrepp för detta innebär att de förlorar makten över begreppet utanförskap och därför också makten att räkna utanförskapet på olika sätt vid olika tillfällen så att de alltid kan påstå att utanförskapet har minskat. Jag skulle kunna önska att någon riksdagsledamot skulle lämna in en enskild motion där man yrkar för att göra begreppet “utanförskap” till ett mätbart begrepp för detta skulle göra styrning av politiska mål mycket mer konkreta och begripliga, men som sagt detta skulle betyda att alliansen och framförallt moderaterna förlorar makt i det politiska samtalet.”

  —-

  För övrigt är jag förvånad att ingen bland de partierna till vänster om alliansen inte lyft frågan om att se till att definiera ”utanförskap” så att man kan mäta det statistiskt.

  Det räcker med att starta processen för att göra detta då blir regeringen tvungna att motivera varför detta begrepp inte skall definieras.

 7. Knapsu Says:

  Nja, arbetslinjen handlar väl mest om att den som INTE arbetar skall straffas, samtidigt som de som arbetar skall förmås att ta avstånd från de arbetslösa och sjuka?

  Det är min analys i alla fall.

 8. Regeringen måste börja prioritera studenterna. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] https://rodaberget.wordpress.com/2012/08/12/politikens-schlingifiering/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: