Bryter Bildt mot grundlagen?

DN skriver om ett brev Carl Bildt skickat till Kronofogdemyndigheten(KFM), där Utrikesminister Bildt har åsikter om en ekonomisk tvist mellan en tysk affärsman och ryska staten. Ni kan läsa bakgrunden i DN.

I Sverige har vi inte ministerstyre. Det är vanligt i många länder, men i Sverige är det ett grundlagsbrott.

Svenska domstolar och myndigheter är enligt grundlagen självständiga. Varken riksdagen eller regeringen får bestämma hur en domstol ska döma i ett enskilt fall. Regeringsformen garanterar också förvaltningsmyndigheter ett liknande oberoende i sin myndighetsutövning i förhållande till den politiska makten. […]

Visserligen finns det en grundlagsparagraf som säger att chefen för utrikesdepartementet ska hållas underrättad i myndighetsärenden som är av betydelse i förhållandet till en annan statDN

Min fråga är om Carl Bildt har brutit mot grundlagen. UD har skrivit tre brev till KFM, varan det senaste undertecknat av Statsrådet Bildt självt. Enligt DN sändes brev tre efter prövning i domstol.

Mark Klamberg är doktor i folkrätt vid Stockholms universitet.

 Från en folkrättslig utgångspunkt kan Bildts agerande vara påkallat (se regeringsformen 10:13) men det är möjligt att det utgör otillåtet ministerstyre (se regeringsformen 11:3 och 12:2), en målkonflikt helt enkelt.

Av Bildts brev från den 26 juli 2012 framgår det att UD redan tidigare skickat två brev till kronofogden. Med hänsyn till att Högsta domstolen avgörande från den 26 juli 2011 är tydlig när det gäller att det diplomatiska skyddet består menar jag att UD och Bildt kan ha gått för långt när de skickar ett tredje brev där man dessutom, enligt min uppfattning, felaktigt tolkar HDs avgörande.Klamberg

Jag tar för givet att detta hamnar i KU. Gränserna för vad en minister får göra måste vara klara. Är det så att det föreligger en målkonfikt enligt Klambergs resonemang måste det klargöras vilket mål som äör överordnat.

[UPPDATERAD2012-08-09] Det tog inte speciellt många timmar förrän Bildt fann sig vara anmäld till KU.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Bryter Bildt mot grundlagen?”

  1. Manikin Says:

    Och jag tar för givet att KU kommer fram till att inget brott har skett… som så många gånger tidigare. Om man tror att vi lever i en fri demokrati, där korruption och ministerstyre inte existerar, jag då lever man nog i en lögn.

  2. Josef Boberg Says:

    Ett komplicerat ärende – som jag ser det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: