Anna Ardin hade rätt

När den cubanske regimkritikern Oswaldo Payá dödades i en bilkrasch drog spekulationerna raskt igång. Anhöriga hävdade mord, svensk media omhummade anklagelsen, men ingen gjorde någon form av analys. Förutom Anna Ardin.

Det ter sig också osannolikt att det skulle vara ett politiskt mord där man riskerar att även döda en västerländsk politiker. Även att ha en sådan som vittne är dåligt, och träffsäkerheten för att döda en person genom att ge sig på en hel buss ter sig alldeles för låg.

Däremot är trafiken på Kuba den läskigaste jag varit med om i hela världen. Bussar, bilar, 40-talstruckar utan lysen, åsnor och karavaner med liftare ska samsas på ofta urusla vägar utan vare sig mittstreck eller vägrener, säkerhetsbälten i taxibilar är ofta avklippta och sällan har jag sett så många dricka rom helt öppet bakom ratten som på Kuba. Det är mycket troligare att olyckan var just en olycka, än att det skulle ha varit ett mord. Anna Ardin

Nu visar det sig att föraren förmodligen kört för fort i förhållande till underlaget och andra omständigheter. På svenska kallas det vårdslöshet i trafik. När en bil mosas i en singelolycka är det i allmännhet förarens fel.

Olyckan är fortfarande under utredning och nu kommer nya uppgifter om föraren Angel Carromero.

Enligt spanska El País har Carromero varit inblandad i 45 trafikförseelser sedan mars 2011, och 2010 fick han betala drygt 5000 kronor i fortkörningsböter AB

Efter bilkraschen fick Cuba ett läge där delar av de demokratiska oppositionen hävdade politiskt mord, diktaturen hävdade bilolycka. Verkligheten kommer stroligtvis att ge dikataturen rätt.

Om fler bemödat sig om att göra en analys utifrån samma bevekelsegrunder som Ardin hade den cubanska regimen inte kunnat inhösta en lika enkel propagandaseger.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: