Dra fram överklassnazismen i ljuset

Författaren Erik Eriksson skriver om ett föredrag han nyss hållit ute på Lidingö. Han talade om den nazism han upplevde i sin barndoms Lidingö, hitlerpträtten, kommunalrådet som under studietiden var drivande i att stoppa judiska läkare från att komma till Sverige. Han berättade om de 200 nazisterna i Lidingö. Inget av detta var någon nyhet för mig – detta däremot:

Så frågade jag lyssnarna om de kanske hade något att berätta om nazismen på Lidingö. En äldre man bad om ordet, han hade varit med under 30-talet, men aldrig sett något. Och han tyckte det var olämpligt att sprida illvilliga påståenden. En annan man hade hört att det judiska kapitalet låg bakom bombningarna av Tyskland, så det var ju inte så konstigt att tyskarna ogillade judar.

Salen tömdes. Några damer dröjde kvar. När de flesta gått kom de fram, en och en, och berättade viskande hur de upplevt nazismen på Lidingö, i läroverket, i sina egna kvarter, bland grannar. Men varför sa de inget när jag frågade?

De ville inte stöta sig med folk de kände. Tystnad rådde på Lidingö efter 1945. Men sedan dess har svensk historieskrivning ändå grävt fram en hel del sanningar. Nu möter jag åter hukande människor som knappt vågar viska. DN

Jab formligen baxnade när jag läste detta.

Markus Uvells twitterkommentar gör mig lite fundersam..

 Hade det varit så att artikeln bara handlat om gårdagens Lidingö hade jag gett honom rätt. Intressant, men passar mer på kultursidan. I mina ögon är citatet ovan det centrala i artikeln.

Att överklassnazismen på Lidingö fortfarande frodas är i mina ögon ett ämne som definitivt platsar på DN debatt.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Dra fram överklassnazismen i ljuset”

 1. Leif Andersson Says:

  Är väl inget konstigt med detta. Allting i Sverige som historiskt kan anses komprometterande sopas under mattan. Man kan t.ex. fråga sig varför namnen på svenskar som samarbetade med Stasi inte offentliggjorts från arkiven utan hemligstämplats.

  Som jag skrev är det inte det historiska jag reagerade på, utan situationen i Lidingö idag.

  ”En annan man hade hört att det judiska kapitalet låg bakom bombningarna av Tyskland, så det var ju inte så konstigt att tyskarna ogillade judar”

  Detta sagt idag…./Peter

 2. norah4you Says:

  Din fråga om Stasi är lätt att besvara, även om det inte är det svar du förväntat dig. Sverige har som alla andra länder haft folk som utåt varit för något men jobbat för Sverige och lämnat disinformation utåt och riktiga uppgifter inåt. I Norge har man först det senaste året med godkännande av dessa som under fara för eget liv gjorde samma sak under Andra Världskriget, gett dem det erkännande de förtjänat. De har alltså felaktigt kunnat misstänkas och har i många fall fått lida för det de gjorde för demokratin och frihetens skull. Men först när de är så gamla att de inte kan drabbas av reprisalier, och i Sveriges fall när det gäller Stasi finns det fortfarande faror.

  Det är alltså inte så enkelt som att bara gå på uppgifter som finns i t.ex. Stasis arkiv så som det finns bevarat idag. Det handlar t.ex. om källkritisk analys och många fler variabler från andra källor som i vissa fall kommer att vara hemligstämplade i upp till 70 år efter 1989. Varför undrar du säkert. I de flesta sådana fall handlar det om kontakter som vederbörande personer har haft med enskilda eller grupper där reprisalier fortfarande än idag trots EU och allt är sådant som förekommer när liknande uppgifter som jag beskriver ovan kommit fram.

  Allt är inte precis som det ser ut. Tittade vid ett tillfälle när jag höll på och läste historia på en enskild händelse under Andra Världskriget. Råkade samtidigt ha fått tag på källmaterial från såväl privatpersoner som skriftliga av olika slag upp till avhandlingar. Det märkliga var att om man lade ihop det som olika sidor var eniga om och vad från oberoende källor framkommit vilka vissa personer i verkligheten jobbade för, så hade en enskild händelse antagligen förkortat kriget för då jobbade 3 av 4 inblandade för samma huvudmans huvud fast de inte visste om varandra och därför inte hade en aning om att de kunde fått hjälp.

  Det är där historiker har ett starkt försprång framför t.ex. sociologer. Historiker vet hur man ställer upp premisser som måste vara sanna samtidigt för att något skall kunna sägas vara sant. Hur man gör källkontroll och hur man hela tiden ställer frågorna Syfte och Tendens på det material man får tillgång till. Kan tyckas larvigt men i verkligheten är det ofta avgörande för var man skall kunna söka vidare kunskap som bekräftar eller förkastar den hypotes man kommit fram till. Allt för att i slutändan nå en hållbar slutsats.

 3. Den som vinner skriver historien Says:

  Är just ”överklass” nazismen värre än ”arbetarklass” nazismen eller ? Varför skulle det vara EXTRA intressant för att det är på Lidingö ?

  Att politisk extremism idag frodas i de klasser som bär ekonomisk och politisk makt är extra intressant. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: