Vår Gud är oss en väldig Borg…

Anders Borg, inte Fredrik Reinfeldt, är regeringens fundament. Det är Borg som bär regeringens förtroende. Därför måste bilden av den ofelbare Anders Borg upprätthållas.

Anders Borgs ekonomiska linje är att spara och betala av statsskulden. Hans verktyg är det finanspolitiska ramverk och det överskottsmål som skapades av Regeringen Persson i syfte att röja upp efter finanskrisen på 90-talet. Det är viktigt att påminna sig att ramverket och överskottsmålet skapdes som ett svar på dåtidens utmaning, dvs följderna av finanskrisen. Idag är det problemet löst. Logiskt borde det innebära att ramverket och överskottsmålet ses över och anpassas till dagens utmaningar.

Orsaken att det inte händer är inte omsorg om landets bästa, utan om moderaternas opinionssiffror. Kritiken mot Anders Borg kommer numera från alla håll. Statsvetare, fack, näringsliv var inte nådiga i somras.

Men det är intebara LO och Svenskt Näringsliv som menar att regeringens finanspolitik just nu är för restriktiv. Enligt statsvetaren Jenny Madestam, lektor vid Stockholms universitet, har Reinfeldt och Borg ”hakat upp sig” i sin idé att spara sig ur krisen. Något som hon tror kan komma att straffa sig för regeringen.

– De har fastnat i rollen att bara ta ansvar och spara i ladorna. Tiden har gått vidare och vi har tagit oss ur den värsta krisen. Nu är vi i ett annat skede, och då går det inte att sitta still i båten och skaka på huvudet och säga att forskare och andra experter har fel. Det är inte förtroendeskapande, säger hon. SvD

Den senaste salvan kommer från IMF.

IMF har i veckan publicerat rapporten, External Sector Report, på sin hemsida. Den är beställd av G20-gruppen som efter det senaste mötet i Mexiko ville ta reda på vilka länder i världen som bidrar till att den globala ekonomin är i obalans.  Sverige pekas ut som ett av de problemländer som borde ta ett större ansvar och spendera mer.

– Det är intressant att Sverige nu nämns som ett problemland. Enligt IMF är vårt sparöverskott för stort i förhållande till vad vi borde ha och efterlyser en annan ekonomisk politik. Utrymmet för att spendera mer pengar finns där, säger Robert Berqvist chefekonom SEB. SvD

Skulle Anders Borg leda moderaterna i en annan ekonomisk rikstning, en riktning som oppositionen redan pekat ut(och avfärdats av Borg som oansvarig) skulle det innebära att Borg haft fel. Det skulle innebära att den ofelbare Borg bara är en förvaltare av Perssons gamla verktyg, men oförmögen att själv navigera i okända vatten.

Bloggat: Roger Jönsson, Göran Johansson

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

4 svar to “Vår Gud är oss en väldig Borg…”

 1. markusmattila Says:

  Reblogged this on Den demokratiska socialisten.

 2. Lars Flemström Says:

  ”Borg är oss en väldig gud”, ska det väl heta?

 3. Rolf Andersson Says:

  Tackar Peter!
  Det är gott att läsa din blogg!

 4. NO MORE BAILOUTS – Bankdelningslag/Glass-Steagall – NU! | Nemokrati Says:

  […] tidigare bloggposter: Skattepengar på export?, Vår Gud är oss en väldig Borg, [såg att Röda Berget återanvänt denna min anspelning från 2009-10-05 och att Kommunisterna gjort en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: