Annie – helt utan koll

Annie Lööf är näringsminister. Jag undrar om hon fattar vad det innebär. Hon är ansvarig för sitt departement, men även för statliga verk och bolag som ligger under sagda departement.

I Sverige har vi inte ministerstyre, vilket innebär att Lööf inte kan gå in och peka med hela handen i detaljer. Däremot kan och ska hon se till att de verksamheter inom hennes område föjler regler och beslut. En nyckelfigur är statssekreteraren.

Detta handlar inte om Annie Lööfs moral, det handlar om bristen på ledarskap och en obefintlig intern kontroll. Varför har inte internrevisionen slagit larm? Har de överhuvudtaget kontrollerat representationen?

All form av revision görs utifrån risk och relevans. Vilka områden inom Tillväxtverket och Vinnova har ansetts vara värda att hårdgranskas utifrån risk och relevans. Varför har ingen ställt rätt frågor? Vänt på rätt stenar?

Annie Lööf är ny på jobbet. En hel del áv ansvaret ligget hos företrädaren, Maud Olofsson. Å andra sidan kan inte Annie Lööf ta för givet att företrädaren skött sitt jobb. Lööfs statssekreterare ska vara så slipade att de ska förutse var minfälten kan ligga och röja dem innan ministern kommer klampande.

Slappa rutiner, slapp internkontroll, slapp uppföljning  får följder. Grundorsaken är bristande ledarskap från Annie Lööf och hennes företrädare Maud Olofsson.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “Annie – helt utan koll”

  1. Av-Lööf-ad representation « Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Peter Högberg, Martin Moberg, Peter Johansson Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInGillaGillaBe the first to like […]

  2. Socialdemokraterna = Nordkorea/Kuba enligt MUF. « Den demokratiska socialisten Says:

    […] https://rodaberget.wordpress.com/2012/08/01/annie-helt-utan-koll/ Share this:TwitterFacebookE-postSkriv utGillaGillaBe the first to like this. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: