Billström offrar tolkarna – vad säger försvarsminister Enström?

De tolkar som jobbat åt svensk trupp  i Afghanistan riskerar att ses som kollaboratörer av sina afghanska landsmän när de svenska trupperna lämnar Afghanistan. Billström verkar inte inse att det kan vara farligt.

– Jag tycker att det skulle vara helt orimligt om en person som varit anställd av svenska staten fick en förmånligare behandling än en person som inte varit det, säger Tobias Billström. SvD

Har inte Billström förstått vad en  militär tolk gör? Hur tolken uppfattas? De personer som tolkat åt svensk trupp i Afganistan uppfattas av lokalbefolkningen som en del av den svenska militären. Tolkarna är de facto en oersättlig del av det svenska kommunikationssystemet i en stridszon. Tolkarna är en del av den svenska militären, även om de inte bär svensk uniform. De är inga vanliga statsanställda.

Försvarsminister Karin Enström har varit väldigt tyst. Vad säger hon om Billströms önskan att kasta hennes tolkar till vargarna?

Vad säger Allan Widman?

Bloggat: Jens tyckerier, Henric Borgström, Kommunisternas blogg, annarkia

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Billström offrar tolkarna – vad säger försvarsminister Enström?”

 1. Gunnar Westman Says:

  Som tur är har vi Sverige den ordningen att det är myndigheterna eller domstolarna som beslutar i ärenden i enlighet med de lagar som gäller och inte aktuell minister. Jag hoppas att den grundlagsenliga ordningen gäller oavsett vilka som sitter i regeringen.

  Som tur är Sverige en demokrati med riksdag och vidhängande regering som har all möjlighet att ändra reglerna i god tid innan 2014.

  Just nu pågår en debatt som Statsrådet Billström deltar i. Jag skulle vilja höra Statsrådet Enströms röst. /Peter

 2. Erik Artéus Says:

  Jo, poetisk ‘rättvisa’ är sällan bra i praktiken.
  Hoppas bara Enström vågar tala ut och inte belagts med munkavle av partipiskan.
  Skulle det inte läggas fram förslag till lagändring som gör att vi tar vårt ansvar för att ta hand om lokal personal som genom samarbete med våra utomlands verkande soldater och de faktiskt blir skadade eller mördade så kommer sveriges internationella ansende bli ansenligt försämrat.
  (Tycker inte vi hade i afghanistan att göra från början men när riksdagen tog det beslutet får de se till att ingen utomstående civilanställd lokalbefolkning råkar illa ut när uppdraget avslutas)

  För övrigt anser jag att ett reformerat värnpliktssystem borde återinföras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: