Assarsson underkänner den svenska modellen – talar om ”Oproportionerliga stridsåtgärder”

Jag ställde några frågor till André Assarsson i ett blogginlägg härförleden. Anledningen var en viss skillnad i retorik mellan Assarsson 2009 och 2012. Det visar sig att skillnaden var just retorisk. André Assarsson har inte ändrat åsikt i grunden.

Som MUF:are kallade jag dessa för “maffialiknande metoder” medan jag idag förmodligen hade valt ett annat ordval Assarssons Blogg

När jag nu läser Assarssons text framgår en sak helt klart. André Assarsson underkänner den svenska modellen på arbetsmarknaden. Nyckelorden är ”Oproportionerliga stridsåtgärder”. Det är ytterligare ett exempel på Nyspråk från arbetsgivarsidan. De accepterar inte att facken fritt kan varsla om stridsåtgärder i syfte att sätta press på arbetsgivarparten under förhandlingar.

Fakta är följande: En facklig organisation har rätt att använda konfliktvapnet för att sluta avtal. Det kan handla om övertidsblockader eller klassiska strejker. Facket har även rätt att fritt be andra förbund om hjälp, det vi kallar för sympatiåtgärder.

Kollektivavtalet är grunden för den svenska modellen. Facket har rätt att sätta ett företag i blockad under processen med att sluta kollektivavtal. Verktygen som finns är bland andra:

  • Blockad av inkommande och utkommande gods
  • Blockad av företaget gods vid svenska och utländska hamnar
  • Strejk
  • Blockad av arbete utfört av tredje part
  • Blockadvakter utanför företaget

På ren svenska innebär det att vi stänger din produktion, hindrar dig från att få varor in och ut, blockerar externa tjänster såsom städ, el, VA etc tills du skriver på. Vi kommer dessutom att stå utanför din företagsdörr dag och natt.

Ovanståemde åtgärder är en naturlig del av den svenska modellen och en självklar del av ett demokratiskt samhälle. Om arbetsgivaren väser ”Jag ska fixa dig, din jävel” när fackrepresentanten talar om vad som kommer att hända är det en grov kriminell hamdling.

Nedanstående är en berättelse från dagens Sverige

Jag kommer allt för väl ihåg när jag själv vikarierade som ombudsman på vår avdelning. Hur jag hade kallat till förhandling i ett rättsärende och blev uppringd angående det av det ombud som skulle förhandla för arbetsgivaren. Vi pratade om ärendet i sig i ungefär fem minuter. ”Du gillar det där med arbetsrätt va?”, frågade han. ”Ja”, svarade jag; inte så konstigt att vara intresserad av arbetsrätt i den fackliga svängen. ”För jag har kollat upp dig”, fortsatte han. Känslan började bli olustig. Jag styrde om samtalet och pratade vidare om ärendet. Han fortsatte.
”Du har ju en son på tre år”. Hjärtat hoppade över ett slag. Ordförandebloggen

Det finns inget som heter ”Oproportionerliga stridsåtgärder”, det begreppet existerar inte. Facket har rätt att tillgripa de stridaåtgärder de önskar.

EU försökte med en sån grej i förslaget kallat Monti 2, men de nationella parlamenten motade Monti en bra bit innan grinden.

Assarssons två ansikten visade sig i slutandan vara samma gamla MUF-ansikte, fast med mask. Alltid på arbetsgivarnas sida…

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: