Migrantarbetets vardag – behövs alla arbeten?

Idag läste jag en av sommarens viktigaste texter i sydsvenskan. Johanna Karlsson skriver om sitt år i den gråsvarta krogbranschen.

I maj blir de av oss som fått lite skatt inbetald ombedda att ta med våra deklarationer för att visa upp eventuell skatteåterbäring. Chefen tycker att vi kanske borde ta med det vi får tillbaka till restaurangen. Det är ju hans pengar från början, resonerar han. Det här är logiskt, får jag veta. De i köket som jobbar som vitast får nämligen stå för sin egen skatt. De ger alltså, med sin svarta lön, tillbaks vad arbetsgivaravgifter och skatt har kostat ens chef SDS

Just denna berättelse är från Malmös Möllevång, men det skulle lika gärna kunna vara Lund, Norrköping, Stockholm eller Göteborg. Den svarta ekonomin är finns överallt, men branscher som krog/nöjesliv och städ är speciellt utsatta. Ansvaret för att reda ut denna soppa ligger hos rättsväsendet. Det JK beskriver är ingen småidyll utan kriminell verksamhet. Det är viktifgt att kalla detta vid sitt rätta namn.

Vad f-n gör facket frågar, vän av ordning. Svaret är att facket gör vad de kan. All facklig verksamhet bygger på att anställda organiserar sig tar striden för sina egna arbetsvillkor. Verktyget är kollektivavtal. Det är enda vägen in.

I krogbranschen är organiseringsgraden kanske runt 50%, på de mindre krogarna än mindre. När facken använder sin rätt att sätta en arbetsplats i blockad fär att tvinga fram ett avtal skriker borgerliga politiker som Fredrik Federly i högan sky. Samma borgerliga politiker ger med MPs benägna bistånd arbetsgivarna möjlighet att med det egna löftet som enda insats importera arbetsktaft.

Moderaterna säger att alla arbeten behövs. Gäller det även exemplet JK beskriver?

Bloggat: Ola Möller, Olle Möller,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Migrantarbetets vardag – behövs alla arbeten?”

  1. En obehaglig bild av krogvärlden « Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Peter Johansson, Olas tankar Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInGillaGillaBe the […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: