André Assarssons två ansikten

André Assarsson skriver en riktigt bra ledare om den misshandel av en facklig ombudsman från Hotell & Resturang som blev misshandlad av sin motpart vid en rutinförhandling. Assarsson framhåller sitt stöd för den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Under en löneförhandling på ett hotell i Ullared blev en facklig ombudsman i onsdags misshandlad av arbetsgivaren. Bakgrunden är att en 20-årig kvinna som provjobbat på hotellet ställt krav på utebliven lön på 13 000 kronor. En situation som tack vare förhandlingar under alla normala omständigheter hade löst sig. Istället blir 20-åringens fackliga ombud nedslagen så det börjar blöda och blir dragen i sitt halsband. VLT

André Assarsson har inte alltid varit konsult på Prime PR och ledarskribent på VLT. 2009 var han 1 vice ordförande i MUF och skrev då följande på sin blogg.

Det kunde lika gärna varit fackförbund som besöker arbetsplatser men det är bara Aftonbladet som gör reklam för en bilaga. Vi minns med förskräckelse maffiametoderna mot byggarbetarna i Vaxholm häromåret eller för den delen salladsbaren i Göteborg och här i Skåne var det både en sminkbutik och en videoaffär som utsattes för Soprano-liknande metoder.

Småföretagare trakasseras trots att både arbetstagare och arbetsgivare är överens om sina avtal. Anställda som både får bättre löner och schysstare arbetsvillkor hindras av facken att komma överens eftersom kollektivavtalen ska påtvingas alla. Sådana maffiametoder hoppas jag vi inte får se mer av på svensk arbetsmarknad. Assarsson

Ledaren prublicerades 20 juli 2012, blogginlägget i juni 2009.

Anser Assarsson av idag att konfliktåtgärder är förenliga med den svenska modellen på arbetsmarknaden? Assarsson av 2009 ansåg att en blockad var Maffiametoder á la Tony Soprano, en fiktiv karaktär som mördade folk.

Assarsson ansåg då att ett kollektivavtal var ett tvång som påtvingades folk genom maffiametoder. Samma sak hävdade Fredrik Federly, centerpartist. CUF vill Fucka Facket 4-ever.

En misshandel av en facklig representant måste ses i sitt sammanhang. Den retorik som CUF, Assarsson & Fedel då använde skapar till ett klimat där en arbetsgivare tycker det är helt OK att genom misshandel hävda sin rätt. Det är ju bara en kriminell maffiatyp som får sig en läxa. Idag använder Almega samma typ av retorik.

Om André Assarsson verkligen ändrat åsikt sedan sommaren 2009 måste han även omfamna nästa steg i normal facklig verksamhet. När samtalet inte ger effekt är konflikten en etablerad del av den svenska modellen. Blockad, strejk, sympatiåtgärder är naturliga självklara verktyg för att nå en uppgörelse.

Nästa gång ett LO-förbund tar till konfliktvapnet vet vi vad Assarssons omvändelse är värd.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

2 svar to “André Assarssons två ansikten”

  1. Hur självkritiskt är facket? « André Assarsson Says:

    […] har också fått några frågor av framgångsrika S-bloggaren Röda Berget som i sitt inlägg “André Assarssons två ansikten” inte tycks vara helt bekväm med att jag som vice MUF-ordförande motsatte mig oproportionerliga […]

  2. Assarsson underkänner den svenska modellen – talar om “Oproportionerliga stridsåtgärder” « Röda Berget Says:

    […] ställde några frågor till André Assarsson i ett blogginlägg härförleden. Anledningen var en viss skillnad i retorik mellan Assarsson 2009 och 2012. Det visar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: