Är terrordådet i Bulgarien första steget mot en ny typ av krigföring?

Sju människor dog i terrorattentatet i Bulgarien. enligt Haaretz 5 israeler, busschauffören och terroristen själv. Israel lägger skulden på Iran och/eller Hizbollah, det kan mycket väl vara sant. Israel utlovar en kraftig reaktion och precis som Johan Westerholm skriver är Mossad en formidabel motståndare.

Vissa medier gör kopplingar till den terrormisstänkte på Cypern, Israel kopplar även den händelsen till Iran/Hizbollah. Är det så att Hizbollah är involverat innebär det ett skifte i Hizbollahs agerande. Vad jag vet skulle det i så fall vara första gången Hizbolla agerar öppet utanför Libanon. Det kan också vara så att Hizbollah börjar sönderfalla i fraktioner där ledningen inte har koll på pereferin.

Den verkliga mardrömmen för Israel vore om det är enskilda som agerar självständigt i Hizbollahs/Irans namn. Individcellen som opererar helt utanför kommandokedjan är extremt svår att upptäcka i förväg och påverkas inte av attacker mot själva organisationen.

Hittills har ingen gjort en koppling till morden på iranska kärnfysiker i början av året. Iran lade skulden på Israel och USA. Terrorattacken i Bulgarien kan vara ett perverst sätt att skicka budskapet ”reglerna har förändrats”.

Bloggat: Anders Svensson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Är terrordådet i Bulgarien första steget mot en ny typ av krigföring?”

 1. Lars J Says:

  Det är nog inga regler som ändrats för det är inte första gången som terror riktas mot Israeliska eller andra civila. Om det handlar om individer som opererar helt utanför någon slags kommandokedja så är dom förstås svåra att upptäcka men å andra sidan kan en sådan tillämpning av ”fria kriget” bli väldigt ineffektiv i och med att operationer inte synkroniseras och anpassas mot de mål man vill uppnå.
  Det fanns ju en orsak till att PLO övergav terror och flygkapningar. Att tex mörda några Österrikiska barn som man gjorde gav PLO inga fördelar varken militärt eller politiskt.

  Om det är så att Hizbollah verkligen börjat operera utanför Libanons gränser är det ett helt nytt mönster. Är det så att Iran börjat verdergälla attacker mot iranska forskare, militärer, politiker, diplomater etc med attacker mot vilken israel som helst är det verkligen en helt ny spelplan vi ser.

  Om målen med attackerna enbart är ”öga för öga, kropp för kropp. oavsett vem eller var” hamnar Israel i ett läge där de inte kan försvara sig. Då handlar det inte att vinna fördelar utan enbart om att döda folk med fel pass.

  En stat har genom systemet med diplomatpost och rätten att beväpna egen personal inne på ambassadområdet alla möjligheter att föra in vapen och sprängmedel i alla länder där de har beskickning. Lägg ihop det med individbaserade terrorceller vars enda mål är att döda någon med fel pass har du en säkerhetstjänsts mardröm. /Peter

 2. Mållgan Says:

  Det har även skett mord på Hamasledare i Syrien under de senaste veckorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: