Obamas utrikespolitiska misslyckande

Om några månader avslutas Barack Obamas första period som president i USA. Om det blir hans sista avgör USAs väljare. Oavsett måste jag konstatera att Obamas utrikespolitik är ett skändligt misslyckande.

Obama fick ärva några surdegar av sin företrädare Georg W. Kriget i Afghanistan kommer att avslutas utan att målen uppnåtts. Situationen i Irak är ett fortfarande kaotisk och skandalen Guantanamo Bay har inget stängningsdatum utsatt.

USAs insatser under WW2 lade grunden för landets kommande supermaktstatus. Lika viktigt var att USA under ww2 lyckades sätta sig i rollen som en ”good guy”, någon som försvarade frihet. Det kalla kriget gjorde att USAs stöd till blodiga dikaturer i sitt närområde bara gjorde den bilden något suddig.

Vietnamkriget slog upp den första sprickan i USAs moraliska sköld, det sk ”kriget mot terrorism” slog sönder den totalt. Bakom skölden fanns en supermakt som liererade sig med diktaturstater för att kunna tortera fångar, en stat som legaliserade tortyr och byggde sig ett läger på ockuperad mark.

Många närde en förhoppninh att Obama skulle börja ändra detta, men så har inte hänt. Ja, vi har slutdatum för Afghanistan, men krigets konsekvenser kommer att finnas kvar i årtionden.

Det största egna misslyckandet är Mellanöstern och förhållandet till Ryssland. Ryssland kommer inte längre att stillatigande stå vid den geopolitiska sidlinjen. deras agerande i Syrien visar det.

USA har inte kunnat förhandla fram en lösning med Ryssland som både ger Ryssland en roll i Syrien och stoppar blodbadet. Rysslands agerande är mer än förkastligt, men USAs oförmåga att förse och desarmera denna utveckling är ett bevis på USAs försvagning i det globala spelet.

USA lyckades spela bort en roll i den arabiska våren och har förankrat sig vid Saudiarabien & co. Kommer USA att stötta rörelser som kräver fria val i de oljerika arabstaterna eller kommer de att stötta sina vänner?

Israel fortsätter ett med USAs goda minne bygga bosättningar på Västbanken med det klara målet att införliva området med Israel och på ett eller annat sätt göra sig av med den palestinska befolkningen. USAs handlingsförlamning kan fä förödande konsekvenser för Mellanöstern.

När det gäller kärnvapenspridning har USA misslyckats med att på diplomatisk väg få Iran att stoppa sitt kärnvapenprogram. Nu hotar Israel i stället att ingripa militärt mot Iran. Med eller utan USA.

I värsta fall kan det utlösa ett storkrig i regionen.

En annan huvudvärk är Syrien där situationen försämras allt mer utan att världen lyckats samla sig till någon form av samordnad insats. Nu riskerar inbördeskriget spridas till grannländernaAB

Av någon anledning fick Obama Nobels fredspris 2009. Vad som finns kvar av fredspristagaren är bilden av en man som väljer mål för sina drönare, men är handlingsföärlamad i det stora frågorna.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Ett svar to “Obamas utrikespolitiska misslyckande”

  1. Mellanöstern | Björn Wadström Says:

    […] s-bloggar som skriver på temat. Tord Oscarsson (s) , Röda berget skriver “Av någon anledning fick Obama Nobels fredspris 2009″ Min egen kommentar är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: