”Tack snälla M för slanten”, hälsningar Krögarna

13 krögare bekräftar indirekt genom sitt höga desperat tonläge att sänkningen av krogmomsen inte kommer att ge några 10 000 nya jobb. Vi talar då årsplatser, heltid. Regeringens egna siffror beräknade att de 5,4 miljarderna skulle kunna ge runt 3500 nya jobb. Kostnden per jobb blir då betydligt högre än om kommunerna skulle anställa motsvarande antal i äldreomsorgen. Det är sålunda en ineffektiv åtgärd.

Krögarna vevar vilt med diverse siffror som inte betyder något. Det enda intressanta måttet är ökningen av det totala antalet arbetade timmar i branschen omräknat till årsplatser heltid. Den utvärderingen måste göras i efterhand av de oberoende organ krögarna inte litar på.

är det väldigt förvånande, för att inte säga provocerande, när så kallade experter talar om för oss att momssänkningen inte haft någon effekt. SvD

Finland har redan genomfört motsvarande sänkning och deras preliminära utvärderingfrån sept 2011 är ingen kul läsning för de 13 & M.

En färsk utvärdering som presenteras i tidningen Ekonomisk debatt i dag visar att två tredjedelar av sänkningen, i stället för att leda till nya arbetstillfällen, hamnade hos restaurangföretagen SR

Vi ser det vi vill se, är en gammal sanning. Lika sant är det att en bransch som just fått över 5 miljarder i stöd inte kommer att säga att det är verkningslöst. Klart som korvspad att samtliga tllfrågade krögare kommer att säga att detta fungerar. De har ju fått en slant av moderaterna.

Den som tror att någon bransch som får ett generellt stöd på en flock miljarder kommer att säga ”Detta funkar inte, ta tillbaka pengarna” kan räcka upp ena handen och ge sig själv en örfil med den andra. Det är fult att ljuga.

Två parter anser idag att sänkningen av krogmomsen kommer att ge 3500 – 10000 nya jobb. De som tagit emot 5 miljarder och de som gett bort dem.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “”Tack snälla M för slanten”, hälsningar Krögarna”

 1. Allt fler söker bidrag hos kyrkan. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] https://rodaberget.wordpress.com/2012/07/17/tack-snalla-m-for-slanten-halsningar-krogarna/ […]

 2. Robin Nilsen, Liberal Bloggare Says:

  Men det är väl ändå inte samma sak att anställa i offentlig sektor som i privat sektor? Den offentliga sektorn är en kostnad, den finansieras av våra skattepengar. Den privata sektorn skapar tillväxt och producerar skattepengar. Att anställa i offentlig sektor är en kostnad för samhället då den anställdes lön är skattepengar, att anställa i privat sektor är en inkomst för samhället då den anställdes lön är pengar som ett företag har tjänat in för att människor uppskattar köper företagets tjänster. Det är mer samhällsekonomiskt lönsamt att anställa någon i privat sektor än i offentlig sektor.

  Denna ”reform” kostar staten runt 5,4 Miljarder SEK. Det enda motivet för den är att skapa arbetstillfällen. Borgs egna beräkningar anger c:a 3500 jobb, men vetenskapen anser att det är överdrivet. Om vi antar att Borg får rätt kommer dessa 3500 jobb att kosta betydligt mer än att anställa 3500 pers för att ta hand om våra gamla.

  Ditt resonemang som bottnar i en syn om ”närande” och ”tärande” sektor påvisar en väldigt grund insikt om hur samhället fungerar. Att skvätta ut generella branschstöd är slöseri med pengar. /Peter

 3. Daddy O Says:

  Men om folk käkar ute så äter de ju inte hemma. Eller äter plötsligt alla två gånger? Så hur många jobb försvinner hos ICA och COOP för att folk förflyttar sin konsumtion?

 4. Om restaurangmomsens saliggörande effekt « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg, Thomas Böhlmark Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: