När säljer Moderaterna en domstol?

Moderaterna har sålt en bit myndighetsutövning till ett privat bolag. Att köra en obesiktad bil är olagligt. Bilbesiktningen var den instans som när det begav sig avgjorde om jag fick köra min bil eller inte.

Som alla bilägare svor jag över bilbesiktningen, men någonstans i bakhuvudet insåg jag att det faktiskt var bra bra för mig som trafikant att inte vilka skrothögar som helst fanns bredvid mig när vi färdades i en hastighet av 30 meter/sekund.

Vissa av mina mer senfärdiga kompisar brukade stånka över svårigheten att få  tider. ”Boka direkt du får kallelsen, din klant” var mitt standardsvar.

Moderaterna ville privatisera bilbesiktningen som allt annat. Problemet var att verkstäderna inte ville besikta bilar och kunderna valde inte de få verkstäder som trots allt försökte. Vad göra? Man säljer till en riskkapitalist baserad på Cypern och låter skattebetalarna stå för finansieringen.

I måndags blev affären mellan staten och Opus Group klar. Företaget kontrolleras enligt Svenska Dagbladet av ett holdingbolag i skatteparadiset Cypern.

En tredjedel av Bilprovningen – 70 servicestationer runt om i landet – säljs. Och hälften av köpeskillingen – 375 miljoner kronor – lånar Opus Group av Bilprovningen. Inom fem år måste Opus Group betala tillbaka, men villkoren är, som sagt, hemligstämplade. Om några andra var intresserade av att köpa får vi inte heller veta AB

Jag bara skakar på huvudet. Hemligstämplad afär, hemliga villkor och säljaren finansierar köparen. Vad händer om köparen går i konkurs? Att Peter Norrman får besöka KU tar jag för givet.

Det som skiljer denna privatiseringfrån andra är att der rör sig om en slags myndighetsutövning. Moderaterna har här passerat en principiellt viktig gräns. Vilken är nästa myndighet att säljas ut? Alkoholtillsynen? Tillsynen av livmedelshantering? Varför inte en förvaltningsdomstol?

Svea Hovrätt?

Bloggat: Peter Högberg, Lasses Blogg, Jinge,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

9 svar to “När säljer Moderaterna en domstol?”

 1. Om en osund ovalfrihetsreform « Görans tankar och bagateller Says:

  […] Andra som skrivit: Peter Högberg, Claes Krantz, Peter Johansson […]

 2. markusmattila Says:

  Reblogged this on Den demokratiska socialisten.

 3. Rolf Andersson Says:

  Förbluffad över att något sådant här får gå förbi utan STORA kommentarer!
  Att Moderaterna säljer ut och nedmonterar Sverige är ju ett faktum, men vem skall sätta stopp på allt detta?
  Missbruk av sin ställning borde införas som medel mot detta!

 4. Böhlmark lägger ut en dimridå « Röda Berget Says:

  […] Röda Berget Tankar från en Sosse « När säljer Moderaterna en domstol? […]

 5. Regeringen säljer ut Sverige | Pirre.eu Says:

  […] rött så har Röda berget en intressant fråga gällande affären: “När säljer Moderaterna en domstol“? Frågan är rätt intressant med tanke på att bilprovningen är ett bolag som har rätt […]

 6. Lars Flemström Says:

  1) Rättssäkerheten skulle inte bli sämre om staten säljer ut domstolarna, för den är redan i botten.

  2) Hur mycket har inte Bilprovningen kostat samhället i form av produktionsbortfall? Bilverkstäderna har ju den tekniska utrustning som behövs, men den som gör besiktningen ska förstås vara opartisk och inte anställd av verkstaden, där besiktningen äger rum.
  Varför denna ständiga ryggmärgsreflex? Allting var inte bättre förr. Och AB Svensk Bilprovning har väl adrig varit en myndighet? Ett till hälften privat företag i monopolställning.

  Verkstäderna ville inte besiktiga bilar. De få som försökte fick inga kunder. Kundvalsmodellen misslyckades på alla fronter. Läser du aldrig inläggen och de länkade artiklarna innan du skriver? /Peter

 7. Lars Flemström Says:

  Jag har läst ditt inlägg, samt inlägg i samma fråga på andra s-bloggar, där jag också kommenterade frågan. Vill minnas att jag var först med att påpeka att bilbesiktningar är myndighetsutövning – och sådant ska inte handhas av vare sig helprivata eller halvprivata bolag.

  Besiktningsveterinärerna är mig veterligt fortfarande anställda av staten, och inte av de privata slakterier där besiktningarna utförs. Slaktdjuren behöver alltså inte skicka till någon AB Svensk Slaktdjursprovning efter avlivningen och sedan tillbaka till slakteriet innan de görs till köttprodukter.

  Varför skulle inte samma modell kunna användas även för bilbesiktningar? Du skulle kunna få besiktning och reparation utförd samma dag på samma ställe, och kunna hämta en godkänd bil, utan krav på ombesiktning.

  Att bilverkstäderna är rädda för den jävssituation, som skulle uppstå, om deras EGEN personal skulle utföra bilbesiktningarna, kan jag mycket väl förstå, liksom jag kan förstå kundernas tvekan.

  Jag försvarar allltså inte regeringens utförsäljning av bilprovningen, utan jag kritiserar socialdemokratiska ryggmärgsreflexer, typ att den modell som bestämdes under den socialdemokratiska regeringstiden var den bästa tänkbara. Det var den kanske sett till den tidens förhållanden, men inte för all framtid.

  Du har fortfarande inte läst. Verkstäderna fick chansen, men ville inte ha den. Kunderna valde bort de få som tog den. Ändå fortsätter du argumentera för den lösningen som är DÖD.. /Peter

 8. Lars Flemström Says:

  Jo, jag HAR läst hur det var DÅ. Men inga (eller ytterst få) sanningar varar under evig tid.

  NÄR var detta? Hade verkstäderna ens lämplig lokaler eller mark för tillbyggnad av besiktningshallar? Hde verkstäderna samma ägare som idag? Vad säger verkstäderna IDAG? Vad var det som verkstäderna (och bilägarna) sa nej till?

  Jag anser att verkstäderna skulle hålla med lokal och teknisk utrustning och att STATEN ska hålla med den personal, som utför besiktningarna och eventullt utfärdar körföbud. Denna perrsonal bör då rotera mellan verkstäderna, och bilägarna skulle också ha rätt att få besiktningen utförd av en annan verkstad, än den man tänkt anlita för reparationerna.

  Den personal, om utför bilbesiktningarna skulle alltså enlig denna modell vara opartiska statliga ämbetsmän, med statlig anställningstrygghet etc. Givetvis skall denna service vara ett frivilligt åtagande från verkstädernas sida. Staten skulle debitera verkstäderna per timme, och inte per bil som besiktigas. Bra teknisk utrustnng ger snabb besiktning och lägre pris för bilägaren.

  Halvstatiga AB Svensk Bilprovning är ett dyrt och inneffektivt arrangemang, som dessutom orsakar ett onödigt produktionsbortfall på bilägarnas arbetsplatser.

  Då? Borgarna öppnade för det innan valet 2010 och inget är förändrat.0 /Peter

 9. Regeringen säljer ut Sverige « Pirre.eu Says:

  […] rött så har Röda berget en intressant fråga gällande affären: “När säljer Moderaterna en domstol“? Frågan är rätt intressant med tanke på att bilprovningen är ett bolag som har rätt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: