Byt överskottsmål mot balansmål

Göran Perssons regering skapade det nuvarande finanspolitiska ramverket därför att det var ett nödvändigt verktyg för att få kontroll över statens budgetsaldo och ta Sverige ur 90-talskrisen. Då var det också nödvändigt att betala av den svenska statsskulden, vilket innebar att Persson i ramverket satte in ett överskottsmål på 2%. Det är värt att komma ihåg att moderaterna protesterade vilt mot hela konceptet.

Idag har vi en statsskuld som ligger på nivåer där ekonomer ifrågasätter om det är optimalt för Sverige att i nuläget fortsätta betala av på statsskulden istället för att stimulera ekonomin.

Tanken med statens överskottsmål var ju att man skulle spara på krutet till de dåliga tiderna. Men i Anders Borgs värld tycks det alltid var rätt att betala av statsskulden, oavsett konjunkturläge. Och särskilt mycket ska det visst amorteras när behovet av att motverka en kris växer och det finns gott om lediga resurser i ekonomin. PW i DN

Jag gör idag debut som ledarskribent i Gotlands folkblad med en kommentar som bottnar i socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby.

Jag skulle önska att Magdalena Andersson tog upp trions kastade handske och använde den. Jag skulle vilja se en duell om den ekonomiska politikens grundfundament. Jag vill se Andersson kräva ett balansmål istället för ett överskottsmål. Jag vill höra Borgs svar.

Det är dags för Andersson att sluta följa Borg och peka ut en egen riktning. Varför inte i höstens budget?Gotlands Folkblad

För stater är det inte alltid optimalt att betala av sina skulder. Där skijer sig samhällsekonomin från vår privatekonomi. Att gå från ett överskottsmål till ett balansmål är i nuläget vare sig oansvarigt eller lättsinnigt. Det är heller inte speciellt svårt att ändra från överskott till balans eller vid ändra tillbaka.

Det är inget självändamål för staten att betala ner statsskulden till noll, det finns inga rationella skäl att göra det.

Sverige har en hög arbetslöshet, vi har stora investeringsbehov i infrastruktur. Om vi tar de pengar vi idag använder för att betala av statsskulden och använder dem till investeringar agerar vi med insikt och ansvar.

Min uppmaning till Magdalena Andersson är att utmana.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

Ett svar to “Byt överskottsmål mot balansmål”

 1. Per Says:

  Du tittar lite för snävt på bara statens skuldsättning. Hushållens skuldsättning ökar hela tiden och vem vet hur framtiden ser ut.

  Däremot behövs det säkert en förändring i hur vi prissätter och tar betalt för infrastruktur. Hade banverket haft en sund prissättning så hade det förhoppningsvis varit möjligt att räkna hem en investering i järnvägen på rent företagsekonomiska grunder och därmed också låna till dessa som till vilken investering som helst.

  Samma med det eftersatta underhållet på vatten och avloppsledningar på många håll som nyligen blivit aktualiserat på grund av ihållande regn. Det finns ett stort behov av underhåll och kanske vore det klokt att låna till det nu eftersom det är billigt att låna men då får man se upp med så att man inte skapar en efterfrågebubbla som gör att priserna stiger så det blir dyrt i alla fall.

  Jag tror det behövs nya redovisningsprinciper som gör att det mindre lönsamt att låta infrastruktur förfalla. Vi köper gärna nya mobiler trots att de gamla fungerar bra, men vi vill inte gärna betala för underhåll av vägar, järnväg, vattenledningar, osv. vi kommer nog att få ångra detta.

  Jag tittar? Jag tycker du ska ta kontakt med Henriksson, Anderss on & co och förklara att du vet något som dessa disputerade fårskallar inte vet, trots deras titlar, befattningar och diplom från Harward och andra lärosäten. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: