Anders Borg mellan raderna

Efter någon dag börjar moderaternas ekonomiska seminarium börja sjunka in. Jag såg filmklippet på moderaternas hemsida och har några funderingar.

Anders Borg menade att det var ett problem att unga inte väljer gymnnasieprogram som ger jobb. Rätt kul att han inte inser att det är en konsekvens av den friskolereform han hyllar.

Dessutom är det så att unga väljer yrkesprogram för att nå det bakomliggande yrket. Vill industrin ha fler  utbildade unga får de popularisera yrket.

Runt 01:16 säger Borg att vissa länder har för låg ungdomsarbetslöshet. Vilka länder menar han? Kul att veta.

Borg för också ett osammanhängande resonemang som jag uppfattar så här. Borg vill att samtliga fack ska skapa företagsspsecifika modeller för ersättning, form och tid för denna sk jobbpakt.

Att LO ska gå med på företagsspecifika avtal kan han bara glömma.

Borg för också ett resonemang där han, om jag fattar det rätt, vill byta äpplen mot päron. LO vill ha ett slags permitteringssyetem, Unionen vill ha kompetensutveckling, SN vill ändra i LAS och ha ungdomslöner. Borg vill att parterna ska byta dessa saker mot varandra.

Borg menade att diskussionerna ska hållas hemliga för LOs medlemmar. Han vill på det sättet undvika att det grävs politiska skyttegravar. Det finns alla skäl för LOs ledning att vara väldigt öppna i processen.

SN vill komma bort från gamla låsningar och vill att Borg sätter press på parterna. SN anser också att detta är mest intressant inom LOs avtalsområden.

Borg säger avslutningsvis att han vill utveckla avtalsformen, vad han nu menar med det. Han ser också framför sig en förhandlingsordning där han lägger fram de frågor parterna ska lösa. Anders Borg vill styra förhandlingarna.

Borg återkommer många gånger till att sänka trösklarna. Det betyder antingen sänkt lön, avskaffad LAS eller båda.

Arbetsgivarparten påpekar att en förutsättning är att det finns ett behov av arbetskraft.

Borg påpekar att detta kommer att ta tid. Kanske upp till två att få det på plats. 30 000 jobb kanske kan komma under en 5-årsperiod.

Det är mycket som är osäkert. Dessutom pågår redan förhandling på tjänstemannasidan, förhandlingar som inte har med Borg eller Reinfeldt att göra.

Jag vill framhålla att LO-ledningen har sitt mandat från LO-kongressen. Desssa förhandlingar ska äga rum under medlemmarnas vakande argusöga.

Det finns ingen som helst anledning att springa in i något. Håll huvudet kallt, håll er till er egen tidsplan och värna medlemmarnas intressen.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

Ett svar to “Anders Borg mellan raderna”

  1. (s) ekonomiska seminarium « Röda Berget Says:

    […] såg som bekant moderaternas ekonomiska seminarium häromdagen. Idag bevistade jag socialdemokraternas motsvarande och klasskillnaden var monumental. Där Anders […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: