Lovande om bemanning och utstationering

Regeringen och oppositionen har börjat prata om villkoren för bemanningsföretagens anställda,

Dessutom ska en annan utredning se om det finns problem vad gäller företrädesrätten i lagen om anställningsskydd, när företag säger upp personal och efter ett tag tar in bemanningsanställda i stället för de som sagts upp. Ylva Johansson tycker att det är bra även om regeringen hade kunnat gå längre.

– Jag tycker också att man skulle ha säkerställt återanställningsrätten så att ett företag som säger upp personal inte sedan kan hyra in bemanningsföretag istället för att återanställa sin egen personal. SR

Det finns även ett beslut att se hur vi ska kunna stärka anställda vid utländska bemanningsföretag i Sverige.

Svenska fack ska alltså kunna inleda strejker eller blockader för att hjälpa bemanningsanställda att få villkor utöver miniminivåerna. Regeringen tänker också tillsätta en utredning med riksdagspartierna som ska se över EU:s utstationeringsdirektiv, alltså reglerna för EU-medborgare som kortvarigt jobbar i andra EU-länder. Utredningen ska se över hur det fungerar i Sverige, om anställda får rimliga ersättningar i förhållande till gällande avtal SR

Nu är det bara utredningar som är tillsatta. Det återstår att se vad utredningarna kommer fram till och vad regeringen är villig att göra.

– Det är positivt att de här förslagen som vi väntat på länge nu kommer, men det är svårt att i dag bedöma hur de kommer att fungera i praktiken, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO.

LO hade gärna sett krav på att arbetsgivare som utstationerar personal också ska ha en person med rätt att sluta avtal som befinner sig i Sverige Arbetet

Det positiva är att steg ar tagits för att börja säkerställa att svenska avtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. Ingen tjänar på lönedumpning.

Det är som sagt lovande.

Bloggat: Lenas Blogg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Lovande om bemanning och utstationering”

  1. Jan Andersson Says:

    Visst är det ok. Men så imponerad är jag inte. Sverige är bland de länder som är sist i raden med att implementera bemanningsdirektivet. Det förhandlades fram när jag satt i europaparlamentet. Jag var själv med vid förhandlingarna. det måste ha varit för nästan fyra år sedan Så särskilt snabbt har det inte gått.

    Bemanningsdirektivet innebär att samma villkor ska gälla för de som är anställda i bemanningsföretag som för de anställda branschen. Att man ska kunna vidta stridsåtgärder för att nå dessa villkor är självklart om man ska följa direktivet.

    Håller helt med. Inte imponerande, men båten har i alla fall släpats ner till vattenbrynet. /Peter

  2. Facket ska ha rätt att ta till konfliktåtgärder « Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Peter Johansson Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInGillaGillaBe the first to like […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: