Graverande säkerhetshål vid Ringhals

En knytnävsstor bit sprängdeg kan göra stor skada. Jag har sett dess sprängverkan på nära håll.

Att en truck kört runt på Ringhals med en klump sprängdeg är inget annat än en fet skandal. Sprängdeg utan tändhatt är visserligen ofarlig, men risken ligger i att klumpen överhuvudtaget var på plats. Nästa gång finns tändhatt och mobiltelefon också på plats, då är det skarpt läge.

Nu kom trucken med tillhörande klump inte in på själva reaktorområdet, men händelsen visar ändå kärnkraftens inmeboende risker. Händelsen ser oroväckande nog ut som ett test av säkerheten runt svenska kärnkraftverk.

Vän av kärnkraft kommer att lugna oss med att sprängdegen hittades jag frågar mig vem som anser att svenska kärnkraftverk är en bra måltavla?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

5 svar to “Graverande säkerhetshål vid Ringhals”

 1. Lars Flemström Says:

  Tur att den där trucken inte körde omkring vid någon av de norrländska vattenkraftdammarna. Då kunde det ha gått riktigt illa. Tänk bara på vad Vildhussen ställde till med, när han tömde hela hela sjön ovanför Storforsen, som nu kallas Döda fallen.

  Kommer också att tänka på de uppmätta höga halterna utanför Forsmark och den påbörjade evakueringen av befolkningen Norduppland innan man förstod att utsläppen inte kom från Forsmark.

 2. christoffer Says:

  Nej den har kört runt UTANFÖR de säkerhetsklassade områdena. vilket betyder att den kunnat spränga typ adminbygnaderna eller matsalen. Sprängämnena upptäcktes då trucken var på vär IN i det säkerhetsklassade området. Hur i hela världen kan du får det till att vara ett misslyckande ? Det kunde inte ske ngt farligare här än med motsvarande mängd sprängämne i vilken industripark som helt i sverige.

  Om du vill prata om risker så ska du kolla de stora vattenkraftverken där det inte finns skydd mot bomber över huvudtaget, eller de många ensama milen av högspänningsledningar mellan norrland och södra sverige. där är det alldeles för enkelt att i princip stoppa hela sverige.

  Nej detta visar bara på att säkerheten på våra svenska kärnkraftverk fungerar ordentligt.

 3. Kristian Jansson Says:

  Nu hände ingenting och det krävs en hel del detaljkunskap och tillträde till känsliga delar av anläggningen för att kunna få någon större verkan med såpass lite sprängdeg. Så långt allt väl.
  Däremot håller jag med Peter om att situationen inte kan anses helt obetydlig eftersom inget hände.
  Frågan är såklart varför degen hamnade där den gjorde och hur.
  Var det ett test av rutiner? Vem har isåfall behov av att kartlägga säkerheten på det viset?
  Om
  Det var en ren slump så är frågan fortfarande om det finns mer deg och tändmedel där det inte borde finnas?
  Att stjäla/förse sig med sprängdeg är inte svårt om man har tillgång till det för legitima ändamål kontrollen över tändmedel är genrerellt mer rigorös.
  Vad gör man nu?
  Är säkerhetsmaskineriet runt kärnkraften tillfredsställande? Det har ju förekommit rapporter om bristande internkontroll tidigare.

 4. Michael Karnerfors Says:

  Suck… ditt budskap: ”inget har hänt, därför skall vi springa omkring som yra höns i panik”.

  Ok att du hatar kärnkraft men när du försöker piska upp panik över detta så är det bara något väldigt väldigt desperat över ditt agerande.

 5. Kristian Jansson Says:

  Jag håller normalt inte med Peter om i stort sett någonting kring politik, jag är t.ex för en utbyggnad av kärnkraft.
  Det enda jag inte tycker om med kärnkraft är att det tillsynes inte finns det säkerhetstänk hos de som driftar anläggningarna som jag önskar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: