Kommer Väst att avvisa demokrati en tredje gång

Anders Lindberg skriver om valet i Egypten. Hans bärande tes som får trollen att spy galla är något så upprörande att demokrati är att föredra framför miltärstyre. För min egen del undrar jag om Väst lärt den historiska läxan, eller om vi kommer att upprepa gamla misstag.

I början av 90-talet vann FIS valet i Algeriet, men med Västvärldens mer eller mindre öppna godkännande tog miltären makten och ett brutalt inbördeskrig startade.

2006 vann Hamas valet på Gazaremsan i ett val som enligt samtliga observatörer sköttes oklanderligt. Svaret från väst var bojkott. Folket röstade ”fel”.

2012 upplöser militären i Egypten ett folkvaltt parlament och ger sig själva lagstiftande befogenheter. Det ser ut som om militärens kandidat kommer att förlora valet, men kommer militären att låta segraren vinna?

Hur kommer Väst att agera denna gång. Låta demokratin ha sin gång eller föredra en diktatur enbart därför att folket röstat fel?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

12 svar to “Kommer Väst att avvisa demokrati en tredje gång”

 1. norah4you Says:

  Problemet med Egypten är väl lite grann som problemet med Ryssland, om ett land inte har lång vana vid demokrati och fria val är det svårt att avgöra vilka val som enligt vårt sätt att se är fria val och hur demokratiska valen varit ute på t.ex. landsbygden. Vi kan å ena sidan aldrig bortse från de resultat som presentras av valen, å andra sidan är det svårt att säga att ett valresultat med säkerhet är vad majoriteten av väljarna i landet i fråga verkligen vill.

  Oavsett är det ett valresultat, vilket en militärkupp inte är. /Peter

 2. Other Opinion Says:

  Är slutsatsen att Väst skall ingripa militärt i alla länder
  för att genomdriva demokratins alla formella krav?

  Nej. /Peter

 3. Arbetslinjen: Regeringens största misslyckande. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] https://rodaberget.wordpress.com/2012/06/19/kommer-vast-att-avvisa-demokrati-en-tredje-gang/ […]

 4. Josef Boberg Says:

  Kan den svenska modellens samhälle vara en förebild

 5. Lars J Says:

  Den islamska fundamentalismen är ju på grund av Sharialagarna inte demokratisk till sin karaktär.
  I Iran tex så finns ett folkvalt parlamentet med 290 ledamöter som har rätt att stifta lagar. Dessa lagar får dock inte strida mot sharialagarna vilket kraftigt begränsar parlamentets makt.
  Därutöver finns ”Revolutionens ledare” med avsevärda befogenheter som inte är demokratiskt vald vilket gör att Iran, trots att det finns val, inte är någon demokrati i vår mening.
  Beslutet att bojkotta Hamas var riktigt. Den sunnimuslimska fundamentalism som dom representerar brukar vara än mer odemokratisk än den shiamuslimska som Iran representerar.

  När folket röstar ”fel” svälter man ut dem. Vacker demokratisyn du har…/Peter

 6. Peter Edling Says:

  Men Peter, vad är din syn på Egyptien då? Vad ska vi göra? Det är ju lätt att kritisera ”Väst” oavsett om ”väst” gör något eller inte….

  Vi ska sätta press på egypten att:

   Återinsätta parlamentet
   Plocka den politiska makten från miltärens händer
   Respektera de mänskliga rättigheterna

  /Peter

 7. Lars J Says:

  ”När folket röstar ”fel” svälter man ut dem. Vacker demokratisyn du har…/Peter”

  Man ”svälter inte ut” någon däremot så kan man låta bli att umgås med de politiska ledare som man inte gillar som vi tex gjorde med apartheidregeringen i Sydafrika.

  ”Svälte ut” var exakt va Väst gjorde mot Gazas befolkning efter de röstat ”fel”. Att du jämför bojkotten mot den rasistiska apartheidstaten med en blockad av ett folk som röstst ”fel” i vad observatörer ansåg vara ett sjyst val säger en hel del…/Peter

 8. Lars J Says:

  Vi har inte svält ut dom för att vi är inte ansvariga för deras försörjning.
  Däremot har vi skickat en massa bistånd till Palestinierna som kanske inte utnyttjats optimalt. Men vi står inte i någon som helst skuld till dom och är inte ansvariga för deras försörjning.

  Palestinierna är det folk som erhållit mest bistånd per capita i världshistorien de bör dom vara tacksamma för.
  Tyska och Karelska flyktingar efter ww2 fick inget eget FN organ och de bistånd som palestinierna fått men dom har klarat sig ändå

  Skulle dom sluta upp med att skjuta raketer mot Israel så skulle det uppstå ett nytt politiskt läge som säkert skulle kunna få positiva effekter för deras försörjning.
  Göran Persson hade en del befogade och syrliga kommentarer om palestinska ledare som åker omkring i Mercedesar som är dyrare än den tyske kanslerns vid sitt besök i området.

  Babbel, babbel, babbel och en mer ovidkommande babbel. Sakfrågan är det faktum att Väst inte erkände resultataet av ett sjyst genomfört val av den enkla orsaken att folket röstade ”fel” /Peter

 9. Lars J Says:

  Det funkar inte på så vis att vi erkänner eller inte erkänner valresultat.
  Däremot så väljer vi vilka vi umgås med.
  När Kurt Waldheim valdes till Österrikes president så var det ingen som ifrågasatte resultatet i sig däremot så valde alla länder i Europa och USA att inte umgås med honom.
  USA lät tex meddela att han inte skulle få inresetillstånd. Men det är inte detsamma som att man inte erkände valresultatet utan man sa bara vi vill inte ha med dig att göra.

  Det finns ingen anledning till att vi ska umgås med Hamas oaktat hur många val de vinner.

  Men Österrike utsattes inte för en total blockad…/Peter

 10. Lars J Says:

  Eller menar du att väst avvisade demokrati även när man inte valde att umgås med fd nazisten Kurt Waldheim?

  Senast jag kollade utsattes Österrike inte för den typen av totaltblockad Gaza utsattes för. Eller missade jag nåt? /Peter

 11. Egypten har president, när få de ett parlament? « Röda Berget Says:

  […] Egypten har alltså en folkvald president, men inget folkvalt parlament. Vad de har en militärmakt som har gett sig själva den lagstiftande makten. Militären har snott halva det demokratiska utfallet i Egypten. Vad har EU, FN, Nato med flera att säga om det? […]

 12. Lars J Says:

  ”Senast jag kollade utsattes Österrike inte för den typen av totaltblockad Gaza utsattes för. Eller missade jag nåt? /Peter”

  Det gjorde man inte men Österrike sköt inte med sina raketer mot sina grannar och var således ett mindre problem.
  Vad du missar är att varken bojkotten av Kurt Waldheim och Hamas handlade om att ”avvisa demokratin” utan åtgärderna riktade sig bara mot Hamas och Waldheim som man av olika skäl inte gillade och inte mot demokratin som styrelseform.

  Du jämför på fullt allvar utsvältningen av Gaza med att stackars nassekurre inte fick dricka skumpa med de stora pojkarna. När Väst säger ”demokrati” flinar man högljutt i arabvärlden. Väst har numera en trovärdighet som ligger på runt -3 på en skala från 1-10. Bristen på respekten för valresultatet i Gaza är en stor del av det. Stödet till Mubarak och oljeprinsarna är en annan.

  Det tragiska är att Väst brukade se på Fatah som man nu ser på Hamas. Väst gav dem inte ens chansen att välja en annan väg.

  Det tragikomiska är att Israel stöttade det unga Hamas med pengar och propagandastöd. Snacka om att skapa sin egen mardröm…./Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: