3 val, 2 frågetecken, 1 grattis

Tre val genomfördes igår.

Jag vill till att börja med gratulera mina franska partikamrater till segern. Det ger inspiration till alla europeiska socialdemokrater.

Valet i Egypten avslutades igår. Det officiella valresultatet kommer först på torsdag, men Muslimska Brödraskapets kandidat utropar sig redan nu till segrare. Situationen i Egypten är minst sagt dimmig. Militären har upplöst parlamantet och gett sig själva ökade befogenheter. Vilken roll har Mursi i det systemet?

Vad händer om militärens kandidat utropas till segrare på torsdag? Om Muslimska brödraskapapet uppmanar till demonstrationer kommer Tahirtorget att i jämförelse att vara en picknick. En konfrontation mellan MB och militären kan föra Egypten till gränsen av inbördeskrig.

Västvärldens demokratiska trovärdighet i arabvärlden kommer att utsättas för ett avgörande test. Kommer Väst att hävda demokratiska principer eller kommer Väst att som vanligt i arabvärlden prioritera egeningresset?

Nyvalet i Grekland avgjordes även det igår. Även där är situationen minst sagt oklar. Ny Demokrati & PASOK har egen majoritet i parlamentet och kan bilda en oortodox samlingsregering. Valet är fö en katastrof för PASOK som mer eller mindre raderas ut. Kanske dags att ringa Ulrika Schenström och omstarta som Nya PASOK.

Förmodligen kommer de två att bilda regering, förmodligen kommer någon form av omförhandling av lånevillkoren att ske, men läget för Grekland ärt fortfarande illa.

Bloggat: Lasses Blogg, Johan Westerholm, Jinge, Lasses Blogg 2,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: