”Direktörer blir dödade då och då” – Det är ett farligt yrke

Rubriken en omskrivning av en kommentar angående den djurskötare som idag blev dödad jobbet.

Djurskötare blir dödade då och då, det är ett farligt yrke.”

Vargforskaren Olof Lidberg gör ett konstaterande, utan större åthävor. Debatten på Twitter och bloggar handlar främst om detta leder till att vargar blit mer hatade eller inte. En ocvh annan tänker på de anhöriga och de som bevittnade attacken. Väldigt få tar upp den verkliga frågan, nämligen arbetsmiljö.

Varje år dör ett antal peroner på jobbet i Sverige. Ibland väcker det uppståendelse, oftast, som i detta fall möts det med en axelryckning.

För mig väcker dödsfallet frågor:

 • Vilka regler finns för handhavande av vargar och andra vilda djur i våra djurparker.
 • Är ensamarbete tillåtet?
 • När utvärderades reglerna?

Jag blir rätt matt när vänsterbloggare som Svensson och Jinge fokuserar på varghat istället för undermånlig arbetsmiljö. Att liberaler gör det förvånar mig mindre.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: ,

8 svar to “”Direktörer blir dödade då och då” – Det är ett farligt yrke”

 1. astrid Says:

  Man kan väl skriva om olika saker. Vi vänsterbloggare tar även upp arbetsmiljön och mycket annat.Varghat? Nej, men möjligen en viss illvilja mot de mänskliga predatorerna, kapitalet och dess förespråkare.

 2. skvitt Says:

  Grattis till plats 45!
  http://botd.wordpress.com/growing-blogs/?lang=sv
  /Skvitt

 3. skvitt Says:

  Direktörer dör kanske av fetma och skrumplever!
  Här krävs verkligen en tillsynsmyndighet. Arbetmiljöverket (http://www.av.se/) duger inte. De har ju fullt upp med att rulla tummarna och släta över, eller till och med mörka.

  Vargfrågan ÄR viktig! Vi måste ha en stam stor nog att kunna ha en frisk genpol, men just när det gäller en dödad djurvårdare är det en annan fråga som gäller – den du själv belyser.
  Jinge Svensson har jag inte läst i just denna fråga, men ska väl göra det om jag hinner.

  /Skvitt

 4. Lars J Says:

  Kanske är det dags att stänga lekstugan i Värmland-Dalarna. Enligt forskare så måste en vargstam bestå av ca 1.000 individer för att inte inavlas.
  Den Svenska vargstammen på ca 250 djur som lever isolerad från sina artfränder i Finland och Norge är alldeles för liten och det verkar inte finnas någon som är beredd på att fyrdubbla den

  Jag bara väntade på att någon stolle skulle göra det inlägget och mycket riktigt…/Peter

 5. Leif Andersson Says:

  Borde inte diskussionen istället handla om människans vedervärdiga behandling av djur som sätts i fångenskap. Avskaffa alla djurparker med det snaraste.

 6. Lars J Says:

  Att det bör vara minst 1.000 vargar för att förhindra inavel är vetenskapens uppfattning och den är inte stollig.

  Och om vi ska ha en vargstam i den storleken eller större så finns det bara ett lämpligt landskap och det är Lappland och inte Värmland och Dalarna.
  Man har ju valt att göra Värmland/Dalarna till Vargland. Så fort en vargs visar sig utanför detta område så brukar man vara rätt snabb med att utfärda tillstånd för skyddsjakt. Men det är inte det optimala området.
  Som det ser ut nu så är det svenska vargprojektet mest en lekstuga för natuvårdsverkets tjänstemän. Lägg ned den

  Att vi behöver en stam på minst 1000 djur håller jag med om. däremot måste vargen få etablera sig där den vill. /Peter

 7. Lars J Says:

  ”däremot måste vargen få etablera sig där den vill. /Peter”

  Men det får den ju inte. Och det kommer den heller inte att få.

  Formellt så är vargen fridlyst i hela Sverige men i praktiken så har man bestämt sig för att det bara är i Dalarna och Värmland som den ska få finnas.
  Dyker det upp en varg utanför detta område så brukar de inte få leva så länge.

  Det viktiga är att man på ansvarigt håll bestämt sig för att Lappland ska vara vargfritt.

  Det finns flera skäl till att man beslutat sig för det.
  En orsak är att Svenska statens relation med samerna och FNs rasdiskrimineringskommitté är lite ansträngd bla på grund av att Sverige (till skillnad mot Norge och Danmark) vägrat skriva under FNs konvention om ursprungsbefolkningar.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Konventionen_om_ursprungsfolk_och_stamfolk

  Den officiella förklaringen till att Sverige inte skrivit på Konventionen om ursprungsfolk är att man ”utreder samernas rätt till mark och vatten, liksom jakt- och fiskerättigheter” (vilket man väl gjort i lite för länge nu vilket gör att ingen längre tror på den motiveringen).
  Bland de som inte tror på svenska statensmotivering är FNs rasdiskrimineringskommitté som riktat skarp kritik mot svenska statens behandling av samer och mot att Sverige vägrar ratificera den konvention som Norge ratificerade för 20 år sen. .
  http://www.fria.nu/artikel/1312

  Politiskt så är det två partier som motsatt sig att Sverige ratificerar konventionen, socialdemokraterna och moderaterna. Efter valet 2010 så har ett riksdagsparti tillkommit som motsätter sig en ratificiering, Sverigedemokraterna.

  På grund av den kritik som Sverige fått av FNs rasdiskrimineringskommitté så det är inte riktigt läge för staten att köra över samebyarna och tvinga dom att härbärgera en massa vargar som dom inte vill ha (vilker man iofs skulle kunna göra även om man då skulle få räkna med ett rätt stort svinn i vargstammen) .

  I och med att man bestämt sig för att Lappland ska vara vargfritt så kommer det att medföra stora problem om en vargstam om 1000 vargar ska finnas inom det nuvarande vargområdet.
  En varg ska ha ca 3 kilo kött om dan vilket innebär att en stam på 1000 vargar ska ha 3 ton kött varje dag och drygt 1000 ton kött per år vilket kommer att leda till att bytesdjuren inte kommer att räcka till. Vilket i sin tur kommer att leda till att de kommer att söka sig till bebyggda områden och orsaka problem (ett fenomen som vi kunnat iaktta redan med den nuvarande vargstammen).

  Därför bör hela projektet blåsas av.

  Lättviktiga argument av typen att vargen måste få etablera sig där den vill håller inte. Den här frågan har fler bottnar än så.
  Dessutom är det väl hög tid för ni inom socialdemokraterna att ta av er den bruna skjortan och börjar verka för att Sverige undertecknar konventionen om ursprungsfolk.

 8. INGEN RÄDDER FÖR VARGEN HÄR « KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] LÄNK RÖDA BERGET […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: