Misslyckad krogmoms

Sänkningen av krogmomsen skulle ge fler nya jobb i krogbranschen. Logiken kan beskrivas så här

 1. Staten sänker momsen
 2. Krögarna får lägre kostnader
 3. Krögarna sänker priserna i motsvarande grad
 4. Omsättningen ökar
 5. Krogarna anställer fler

Enkel kedja. Nyckelpunkten är #3. Krögarna sänker priset i motsvarande grad. Priset har sänkts, men bara med 3% istället för de 10% som det fanns utrymme för.

Det som kritikerna varnade för har inträffat, reformen har misslyckats.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

9 svar to “Misslyckad krogmoms”

 1. anonym Says:

  Det du skriver är inte helt korrekt. Eftersom råvarupriser samt löner ökar varje år och inflationen urholkar penningvärdet så kan man inte förvänta sig en sänkning på 10%.

  För att det ska billigare krävs till och med bara att priserna inte höjs som de brukar göra vid varje årsskifte.
  Om man endast ser till att facken har förhandlat fram lönehöjningar på 3-4% innebär det att priserna sänkts från index 103-104 till 97 vilket innebär en sänkning på 6-7% (tänk att de som jobbar på restaurang måste också få lönehöjningar i enlighet med kollektivavtalen och dessa pengar kommer från försäljningen). Lägg nu till ökade råvarupriser (2-3% för iår, vilket också täcker inflationen) så hamnar vi enkelt räknat på en 8-10% prissänkning, vilket faktiskt är mer än många tänkte sig då en del av pengarna förväntades även gå till nyanstälningar osv.

  Jag förstår att du hellre skulle se oppositionen regera, men sett till fakta så kan man faktiskt enbart se denna reform som ganska lyckad (trots att många tvivlade när den infördes).

  Ha det bra!

  Mina siffror kommer från KI. Krogbranschen lovade 10 000 jobb, Maud O lovade 20 000 jobb. Pengarna räcker till att anställa drygt 10 000 pers i vården.

  Lyckad eller inte bedöms utifrån antalet skapade jobb, vilka kommer att bli få. Misslyckat /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Jag erkänner att jag är amatör. Jag är inte forskare och jag framför bara mina egna åsikter som jag tror baserar sig på de sällsynta egenskapen ‘sunt förnuft’.

  1. Ja – alltså staten har samma mvs för samma vara .

  2. Krögarna får lägre kostnad. Nej. En krog köper en vara för 100 kronor och får en faktura på 100 kronor + mvs 6%. Krögarna säljer nu denna vara för 200 kronor + mvs 6%. Mvs på inklöp 6 kronor dras från mvs på försäljning 12 kronor och 6 kronor levereras in till skatteverket. Krögarnas kostnads eller intäktsbild berörs inte. Mvs betalas alltid av slutkonsument – alltså av kund – aldrig av producent.

  3. Krögarna lägger alltid sina priser i relation till sin kostnad och sin försäljning. Försäljningen styrs av kvalitet och sympati hos kundkretsen. I och med medias och politiska tyckares ståhej kring justeringen av matmomsen så har idén om att vinsten kan ökas nu slagit rot hos krögarna och det har tydligen lyckats i de flesta fall. Krögarna är att gratulera i så fall därför att vinstnivån i ett företag är avgörande för fortsatt framtid.

  4. Ja kanske det. Men det beror enbart på krögarens förmåga att erbjuda sympati (god service) och kvalitet, och omkringliggande konkurrens.

  5. Fler anställda beror enbart på om omsättningen ökar. Kanske några krögare använder ökad omsättning och den därav följande ökad vinst till att öka kostnaden och bevilja sig själv mer ledighet genom att anställa fler. Men det blir marginellt. Blir det fler anställda i branschen så är det enbart beroende av ökade omsättning.

  Sedan saknas diskussionen om moms på matvaror skulle höjas eller om den riktade sänkningen skulle genomföras. Förmodligen faller någon mellan stolarna – det kommer väl fram så småningom.
  Men den enda riktiga principen är att Sverige har en och samma mvs på alla varor och tjänster.

  Sänkningen motiverades av att den skulle ge jobb. Det bar det enda motivet borgerligheten förde fram i debatten. Krogbranschen hade bara ett agrument – det skulle ge fler jobb närmare bestämt 10 000 nya jobb.

  Omn åtgärden är bra eller dålig ska bedömas utifrån motiven till åtgärden.

  De utlovade 10 000 jobben kommer inte = Kass åtgärd = Slöseri med pengar /Peter

 3. Per Kjellén Says:

  Sänkningen var fånigt motiverad, och enligt min uppfattning också felaktigt motiverad. Så du har vunnit en stor seger över Alliansen.

  Med mitt sunda förnuft återstår då frågan om sänkningen varit bra eller dålig.

  Enligt min uppfattning dålig ur synpunkten att mvs på mat borde höjts till den allmänna mvs-nivån. All konsumtion skall beskattas och inte en del varor/tjänster si och andra så.

  Men den är bra ur den synpunkten att eftersom mvs på mat är 12 procent så borde det gälla all mat. Att ha 25 procent på restaurang blir i praktiken en särskild skatt på arbete. Beskattningen av arbete är i Sverige bland de högsta i världen – trots jobbskatteavdraget. Därför är sänkningen av restaurangmomsen bra.

  Sen är frågan, till dig , skall en sådan här åtgärd bedömas om den är bra för allmänheten eller om den är bra för att den ger chansen att psyka regeringen.

  Jag väljer att den är bra för att den gynnar allmänheten.

  Du väljer tydligen att den är bra för att du kan psyka regeringen för deras fånighet.

  Jag ”psykar” dem därför att vi behöver de pengarna till åtgärder som faktiskt skapar jobb. Idag tvingas 20% av industriföretagen säga nej till order därför att de inte kan få folk med rätt kompetens. Det händer samtidigt som vi har en arbe4tslöshet som slickar 8%.

  Utbilda folk som kan ta dom industrijobben är en bättre användning för över 5 miljarder än att för att använda dem till vad Calmfors kallar Branschstöd.

  Politik är inget PR-spel/Peter

 4. [M] Says:

  1. Staten sänker momsen
  2. Restauratören behåller priserna och anställer mer personal för att minska stressen, eller för att själv få jobba mindre.

  Det ger inte speciellt mycket /Peter

 5. Billigare hamburgare – dyrare pizza « Görans tankar och bagateller Says:

  […] Andra som skrivit: Alliansfritt Sverige, Peter Johansson […]

 6. gydvan Says:

  De jag känner inom restaurangbranschen skrattar åt denna åtgärden som jobbskapande. Där är ingen restaurangägare som anställer mer personal än vad som behövs, thats it.
  Det är bara så löjligt så att man skulle småle om det inte var så dumt.

  Jag tror att när den ekonomiska krisen är ett minne och när ekonomin är på uppsving så kommer det att anställas fler inom restaurangbranschen och då kommer Lööf, Borg och co att säga att det är en momssänkningseffekt.

 7. Nya förslag från (S): Löfte om rätt till heltid och kvotering till Bolagsstyrelser. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] https://rodaberget.wordpress.com/2012/06/15/misslyckad-krogmoms/ […]

 8. Raymann hattar om krogmomsen « Röda Berget Says:

  […] Tanken bakom att sänkt krogmoms skulle ge fler jobb är enkel. Sänkt moms ger i tanken sänkta priser, vilket ger mer försäljning, ger fler jobb. Nu visar det sig att priserna inte sänks i paritet med sänkingen av momsen varvid de nya jobben blir få och dyra. […]

 9. Jan Zetterström Says:

  Japp, vad säger ni nu? http://www.visita.se/Press/Pressmeddelanden/2012/Augusti/Restaurangbranschen-vaxer-och-nyanstaller/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: