Almega är inte seriösa

Mitt förbund Handels har varslat om strejk gentemot några av Almegas medlsmföretag. Strisfrågan gäller användandet av bemanningsföretag, något Handels. Detta är inget speciellt märkvärdigt, eller det borde inte vara det. Almega går med sedvanlig finess i taket.

– Förutom att det blir både opraktiskt och byråkratiskt för företagen så strider skrivningarna mot EUs Bemanningsdirektiv. Dessutom kommer direktivet att bli svensk lag inom kort och då kommer skrivningen även att strida mot svensk lag, säger Stefan Koskinen. Handels tänker strejka för att få in bestämmelser i kollektivavtalet som strider mot lag och rätt. Det är ett uppenbart missbruk av konfliktvapnet som inte direkt stärker den svenska modellen Almega

Om vi då plockar isär Koskinens drapa bit för bit.

Först hänvisar Koskinen till EU. Den svenska staten kan inte bryta mot ett EU-direktiv, men direktivet tvingar inte förtagen att anlita bemanningsföretag. De kan välja att inte göra det. Vad Handels vill är att genom avtal reglera arbetsgivarnas beteende. Det bryter inte mot några EU-direktiv, vilket Koskinen mycket väl vet.

På samma sätt är med tramset mot att deta skulle ”strida mot lag och rätt”. Ingen bryter mot någon lag om man väljer att helt avstå från att använda bemanningsföretag, ej heller bruter man mot ”lag och rätt” genom att genom avtal reglera hur bemanningsföretag ska användas. Även det vet Koskinen.

Koskinen avslutar med att på sedvanligt sätt anklaga Handels för att ”missbruka konfliktvapnet”. Finns det något tillfälle då Koskinen anser det vara befogat att ta ut folk i strejk? Koskinens utfall är naturligtvis bara nys. Strejker, lockouter, övertidsblockader, sympatiåtgärder är alla exempel på åtgärder som en naturlig del av den svenska modellen.

Arbetsgivarsidan har inte visat någon vilja att lösa bemanningsfrågan, som har prioriterats högt av medlemmarna vid Handels avtalskonferenser. I avtalet för lageranställda som Handels har tecknat med Svensk Handel finns bestämmelser om ökat fackligt inflytande vid inhyrning, vilket innebär större trygghet för både anställda och inhyrdaHandels

Almegas kollega Svensk Handel verkar inte inse att de ”strider mot lag och rätt” när de tecknade sitt avtal med Handels.

Anser Koskinen att Dag Klackenberg skrivit ett avtal som bryter mot EU-direktiven och som i förlängningen kommer att ”strida mot lag och rätt”? I ljuset av den länkade artikeln måste svaret vara JA. Är Dag Klackenberg medveten om att kollegorna på Almega anser att han är helt inkompetent?

Koskinen fortsätter i samma dåliga stil. Svensk arbetsmarknad är inte betjänt av den oseriösa sluggerstil Koskinen tillämpar.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Almega är inte seriösa”

 1. Stefan Koskinen Says:

  Hej, Röda Berget
  Svensk Handel vet om att Almega anser att skrivningarna som begränsar inhyrande av bemanningsföretag strider mot gällande rätt, dvs EUs bemanningsdirektiv.
  Däremot anser Almega inte att Svensk Handels VD, Dag Klackenberg är inkompetent. Men Svensk Handel tvingades acceptera skrivningarna bara någon timme innan omfattande strejker brutit ut som lamslagit en stor del av handeln. Återigen ett missbruk av konfliktvapnet.
  EUs bemanningsdirektiv förbjuder införande av regler som begränsningar av bemanningsföretagens möjligheter att verka inom den Europeiska Unionen. Därför är det fel att Handelsanställda använder konfliktvapnet för att tvinga fram sådana skrivningar.
  Dessutom driver Handelsanställda en skrivning om att företag som omfattas av kollektivavtalen bara ska kunna anlita bemanningsföretag som omfattas av kollektivavtal mellan LO och Bemanningsföretagen.
  Att i kollektivavtal uppställa krav på svenskt kollektivavtal för att få verka på området och därmed utestänga företag från andra EU-länder strider mot EUs grundläggande regler om fri rörlighet.
  Regler som strider mot gällande rätt ska inte skrivas in i kollektivavtal. Det devalverar kollektivavtalens värde och hotar i förlängningen den Svenska Modellen.

  Du fattar fortfarande ingenting. Sverige kan inte lagstifta i strid med ett EU-direktiv, men ett företag kan välja hur de agerar.

  Det finns inget i direktiven som förhindrar ett avtal mellan Almega och Handels skapar den begränsning Handels kräver. Staten kanske inte kan det, men finessen med ett avtal är att man i de flesta fall kan få bättre villkor än vad lagen föreskriver. Detta är ett sådant fall.

  Företag kan välja att bara anlita bemanningsföretag med svenska kollektivavtal, vilket Handels vill att de ska göra. Fint va?

  Klackenberg tvingades inte till något, han skrev på avtalet frivilligt. Strejkrätten existerar just för att ge de anställda en hävstång i förhandlingar.

  Ditt snack om olagligheter är bara nys, eftersom Handels har rätt att kräva kravet, samt att strejka för att rycka igenom kravet och avtalet i sig är heller inte olagligt. Lägg ner brösttonerna.

  Är det inte ett helvete när anställda har mänskliga rättigheter..? /Peter

 2. Att Fucka Facket 4-ever; så här går det till « Röda Berget Says:

  […] dagens Sverige framställer vissa arbetsgivarorganisationerna fackens förhandlingskrav som kriminella, fackligt aktiva misshandlas och hotas enbart därför att de fullgör sitt uppdrag. Det är dags […]

 3. André Assarssons två ansikten « Röda Berget Says:

  […] genom misshandel hävda sin rätt. Det är ju bara en kriminell maffiatyp som får sig en läxa. Idag använder Almega samma typ av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: