Dagens Kent gör KD sura

Kent Persson gör det igen, trampar i klaveret, alltså. Igår uttalade sig Kent i diverse media om ett nytt ”spännande” moderat förslag:

Välfärdsmyndigheten föreslås kunna göra allt som Socialstyrelsen i dag ska göra och alltså även kunna stänga äldreboenden som inte fungerar bra. Det säger Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

– Det viktigaste för en sådan här myndighet är att den ska jobba förebyggande men den ska också kunna gå in med åtgärder och krav på vad som behöver göras. Är missförhållandena för stora ska välfärdsmyndigheten kunna stänga äldreomsorg, säger Kent PerssonSR

Inte för att jag riktigt förstår meningen med att skapa en ny myndighet som redan gör vad Socialstyrelsen redan gör. Det var inte i vilket fall inte orsaken till att Hägglund surnade till.

Det är bara det att en sådan myndighet redan ligger i startgroparna, något som Kent Persson tycks ha missat. För ett par veckor sedan utlyste regeringen tjänsten som generaldirektör för den kommande myndigheten, än så länge kallad inspektionsmyndigheten för vård och omsorg. […]

– Jag vet att Kent Persson är ny på sitt uppdrag, men det finns väl anledning att ta reda på vad som hänt innan man går ut och tror att det är något nytt. SR

För att underlätta Kent Perssons sedvanliga ”Tjoho” bjuder Röda Berget på en gammal klassiker signerad Steve Gibbons band

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

4 svar to “Dagens Kent gör KD sura”

 1. norah4you Says:

  Problematiken med Socialstyrelsen är att de inte har befogenhet att göra en hel del av det den nya myndigheten får och att de heller inte har den breddkunskap utanför den rent formellt av Sociallagstiftningen reglerade ytterst begränsade befogenhet som Socialstyrelsen har. De bitarna ligger idag på ett antal olika huvudmän inklusive Länstyrelserna. Vad det nya förslaget går ut på är att renodla och föra samman alla ingående bitar, vård, omsorg, medicinuppföljning, humanitet inom hela sektorn, utbildningskrav/behov o.s.v. till en myndighet som får kolla allt och som har möjlighet att gå in kräva snabba åtgärder mot vite eller i värsta fall se till att utförare som inte fyller måttet inte får fortsätta utan annan, offentlig eller privat beroende på vad som är lämpligt i det aktuella fallet (inte bättre med kommunalt skött utan varje fall för sig).

  Idagsläget har kommun eller privat hand om vården. Handlar det om vård i livets slutskede varierar det från kommun till kommun och landsting till landsting. Kan som ex. ta min far som dog för drygt 4 år sedan. När han bodde hemma sista månaderna innan de, mamma och han, fick äldreboende på sjukavdelning, först kommunalt sedan privat och det blev mycket mycket bättre för vårdtagarna, så hade han kommunal hemvård inklusive hjälp med att ta sin medicin regelbundet, landstingsbaserad hemsjukvård och helt annan kommunal grupp som höll i vissa andra bitar, medicinuppföljningen gjorde en läkare som var anställd av landstinget men som jobbade mot kommunens sjuka äldre.
  Nu när mamma bor på samma hem är den läkaren chef för hela boendet och har under sig den sköterska som har specialistutbildning. Någon av dem har alltid jour och medicinuppföljning görs där tillsammans med apotekare när någon, min mor har inte mediciner,skall få ny medicin.

  Det fantastiska med mammas boende är att personalen tar sig tid på ett annat vis även om de är en person mindre totalt sett under dygnet. Fick igår reda på något som mamma, dement, inte kunnat berätta. Förra året hade den som har ansvar inte bara varit ute som vanligt med mamma utan t.o.m. tagit med henne till ett ställe i närheten där mamma hade fått plocka bär på buskar. De lagar alltid potatis och allt utom kött/fisk eller visst färdigköpt bröd på avdelningen. Personalen bakar regelbundet för att de gamla skall få vara med och som minst känna doften av nybakat bröd innan de får det till något av dagens alla kaffestunder.

  Frågan är om det är mer effektivt att skapa nya myndigheter jämfört med att uppgradera Socialstyrelsens uppdrag. /Peter

 2. Anders Nyman Says:

  Dessutom är detta förslag som moderaterna kommer med, även om Kd var först med det, inget annat än plakatpolitik. Jag har arbetat i äldrevården under många år och har sett många förslag som passar på ett plakat för att vinna väljare men som i praktiken inte betyder något alls.
  Vill vi ha en god vård för våra äldre måste det avsättas resurser. Man får allt som oftast det man betalar för. Partier som inte vill avsätta resurser brukar komma med förslag som passar på plakat. Värdighetsgarantier och välfärdsmyndighet är bara några exempel.
  Att äldrevården och skolan ofta är utsatt för galna förslag från olika politiker är vi vana vid. När man ska förbättra vård bygger det alltid på fler som har mer tid samt forskning och vetenskap.
  Vi har redan en tillsynsmyndighet. Se till att dessa har möjlighet att sköta sitt arbete. Klåfingriga politiker som fiskar röster göre sig icke besvär.

  För KDs del är det faktiskt mer än ett politiskt förslag. Det är ett de facto-beslut som håller på att genomföras. Bland annat håller departementet på att rekrytera en chef. Det borde Moderaterna har känt till.

  Sen att vi kan ifrågasätta om det är mer effektivt att expandera socialstyrelsens uppdrag än att bygga en ny myndighet, men det är en annan femma. /Peter

 3. KD: Moderaterna för dominerande i Alliansen « Röda Berget Says:

  […] diskussion och detta känsloläge har Alliansen lyckats hålla innanför murarna fram tills nu, men Kent Perssons myndighetsstöld gjorde slut på det. Göran Hägglund (KD) har förlåtit Kent Persson (M) för fadäsen som […]

 4. Valseger kostar dyrt | Högbergs Tankar Says:

  […] SVT, Östran, Folkbladet, SR 1, 2, Expr,Ab, Länstidningen, SvD Rekommenderad läsning: Peter Johansson om att dagens Kent gör KD och Martin Moberg som står för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: