Reinfeldt och massarbetslöshetens vem & varför

Fredrik Reinfeldt definierade 2006 matematiskt massarbetslöshet som en arbetslöshet på runt 6%. Den definitionen får han leva med. Vad som idag är bekymmersamt är att hans bortförklaringar försvårar lösningarna. Eller är det så att vi kan se hans samhällssyn i valet av fråga?

När det gäller Reinfeldt är hans fråga angående arbetslöshsten ”Vem?”. ”Vem?” har visst intresse, men, betydligt mer intressant är ”Varför”. Valer av fråga styr de politiska åtgärderna.

När Reinfeldt ställer frågan ”Vem” hittar han mycket riktigt unga, vissa invandrar- och flyktinggrupper, funktionshindrade etc. Ingen ifrågasätter det, det är ingen nyhet. Misstaget Reinfeldt gör att behandla individerna som en ansiktslös massa när de utformar åtgärderna.

Många unga är arbetslösa, alltså halverar moderaterna arbetsgivareavgifterna för unga. Den åtgärden träffar hela gruppen unga, arbetande som arbetslösa. Därför är det en ineffektiv åtgärd av den enkla orsaken att åtgärden inte är utformad utifrån svaret på frågan ”Varför?” på individnivå. Resurserna riktas inte mot målet, dvs de arbetslösa ungdomarna. Åtgärden misslyckas.

Om vi ställer frågan ”Varför är just dessa unga arbetslösa” och skräddarsyr individlösningar använder vi resuserna mer effektivt och chansen att lyckas blir större. Jag skrev ett inägg om arbetslöshetens varför.

Samma sak gäller de som inte uppfyller Reinfeldts ”etniska svenskar mitt i livet”. Även de måste ses som individer, inte som en homogen ansiktlös massa. Även här måste ågärderna utformas på individnivå.

Enda gången svaret på ”Vem?” står i fokus är om vi kan identiera diskriminering på arbetsmarknaden. Individer med rätt kompetens får inte jobbet på grund av hudfärg eller religion. Jag har hittills inte hört Reinfeldt prata om diskriminering som en stor orsak till arbetslöshet. 

Moderaternas åtgärder misslyckas därför att de är generella där de borde vara individuella och i vissa fall är riktade mot grupper som innehäller både arbetande och arbetslösa. Det finns dock en grundtanke i botten.

Moderaterna har ett mantra när det gäller att få ner arbetslöshsten. De vill ”sänka trösklarna”. För den som undrar vad det betyder är det NyModeratska för att ”sänka lönerna”.

Moderaternas standardlösning för dessa arbetslösa som inte är ”etniska svenskar mitt i livet” är att skapa en låglönemarknad där de ska jobba. Jobb med Fas3-lön. Därför finns helt enkelt inte vljan att ställa frågan ”Varför?” när det gäller arbetslösa. Det räcker med ”Vem?”.

Jag vill rekommendera Peter Anderssons inlägg om Moderaternas stragegiska misstag.

Bloggat: Johan Westerholm, CG Carlsson, Eva-Lena Jansson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

Ett svar to “Reinfeldt och massarbetslöshetens vem & varför”

  1. markusmattila Says:

    Reblogged this on Den demokratiska socialisten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: