Strejkrätt viktigare än fri rörlighet för tjänster

Ser till min förvåning att DN gillar det faktum att Monti II, det idiotförlag EU-kommissionen spottade ur sig har besegrats av tillräckligt många lokala parlament.

En vidare läsning ger att DN egentligen gillar den interna processen inom EU och inte entydigt tar ställning för strejkrätten.

På denna blogg deklareras det högt och ljudligt.

Strejkrätten är viktigare än den fria rörligheten för tjänster

Jag kan inte tänka mog den minsta naggning i strejkrätten för att möjliggöra rörligheten för tjänster. Om bevarad strejkrätt innebär att rörligheten för tjänster blir noll är det ett billigt pris att betala, med tanke på att vi bevarar en grundläggande mänsklig rättighet.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Strejkrätt viktigare än fri rörlighet för tjänster”

 1. Per Kjellén Says:

  Alla grundläggande mänskliga rättigheter skall vara negativa: Du skall inte döda, du skall inte stjäla, du skall inte ljuga.

  Strejkrätten är faktiskt våld. Avtal skall ingås mellan fria individer, utan tvång och till ömsesidig nytta.

  Din första rad är inte rättigheter, det är påbud.

  Vad din andra rad beträffar är det en mänsklig rättighet att sluta sig samman och förhandla kollektivt och sluta ett kollektivt avtal. Det är också en rättighet att avstå från att jobba för att få avtalet, dvs att strejka. Det urholkar naturligtvis arbetsgivarens rätt att fritt sätta löner och andra villkor, men det är liksom meningen. Sen kan du kalla det våld om du vill, jag bryr mig inte. /Peter

 2. Per Kjellén Says:

  Du har rätt i detta med påbud – som kan skrivas: Du har rätt till liv, du har rätt till egendom, du har rätt till att ingångna avtal skall hållas.

  Att avstå från att jobba är givetvis en korrekt åtgärd om ett avtal inte är ingånget. Men att använda den rättigheten för att tvinga den andra parten är inte rätt. I de socialistiska staterna rådde strejkförbud med den något märkliga logiken att arbetsgivaren var ju du själv genom den socialistiska idén om ägande.

  Om du tycker strejk är rätt så tycker jag att du skall bry dig om någon, t.ex. jag, kallar strejkrätten för våld.

  Att diktaturstater avskaffar mänskliga rättigheter sosåm rösträtt, yttrandefrihet och strejkrätt är ingen större nyhet. Att strejka sig till ett avtal är en demokratisk rättighet.

  När en sån som du ställer dig på samma sida son Stalin blir du äm mer ointressant. /Peter

 3. gydvan Says:

  Måste säga att att påstå att strejkrätt är detsamma som våld är väl det mest långsökta jag har hört på länge.
  I alla förhandlingar så handlar det om att ge och ta, det ända som man har som anställd är att vägra sälja sin arbetskraft till vilket pris som helst.
  Vad ytterst få verkar förstå är ju att arbetskraft är det reella kapitalet. Man kan ju tex äga hur många diamantgruvor som helst men är där ingen arbetskraft så ger det inte mycket resultat/rikedom.
  Att påstå att det skall ingås avtal mellan fria individer är ju löjligt. Arbetsgivaren kan sparka vemsomhelst mycket enkelt idag och om man då begär ett rimligt pris för sin arbetskraft utan att vara organiserad

  Att man sedan går ihop och begär samma betalning för sin arbetskraftsinsats och emellanåt under avtalsfria perioder vägrar att sälja sig billigt får jag inte till våld.

  Hade vi gått tillbaka till så kallade avtal mellan ”fria individer” så hade vi varit tillbaka till buga och boka-tiden ganska snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: