Almega VILL avskaffa kollektivavtalen

Jag ställde en fråga häromdagen och svaret är ja. Det vill dom. Almega motsätter sig någon form av individgaranti, dvs generella påslag. De vill att lönen ska sättas i en process där ”närmste chef och medarbetare ska ges möjlighet att föra viktiga och vettiga lönesamtal”.

Det är en sak att ha någon form av individuella påslag ovanpå den generella höjningen, en helt annan att helt ersätta generella lönehöjningar med samtal mellan ”närmste chef och medarbetare”. Vad som detta innebär i praktiken är att kollektivavtalet avskaffas. På engelska kallas kollektivavtal ”Collective bargaining”, dvs kollektivt förhandlande som leder till kollektivt avtal. När hela gruppen förhandlar som en blir även strejkvapnet effektivt. Arbetsgivaren köper arbetsfred med lönehöjningar.

I Almegas värld ska kollektivavtalet ersättas med lönesamtal mellan chef och medarbetare. Vad händer när de inte är överens? Arbetsgivaren avgör. Vad händer med strejkrätten? Den försvinner. Almega suddar med ett drag av pennan bort två grundläggande mänskliga rättigheter.

Unionen ståndpunkt är den självklara; ”Arbetsgivaren ska inte ensidigt sätta lönen”.

Att Almega vill avskaffa kollektivavtal och strejkrätt är klarlagt, SN verkar hålla med.

Bloggat: Johan Westerholm, Martin Moberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

8 svar to “Almega VILL avskaffa kollektivavtalen”

 1. Caroline Says:

  Jag kan nog inte riktigt hålla med om detta. Att bara överlåta löneprocessen att fungera som ett samtal mellan anställd och chef, och sedan se till att denna process övervakas av facket handlar inte om att avskaffa kollektivavtalet i sin helhet. Det handlar enbart om lönen. Övriga villkor inom ramen för kollektivavtalet är ju inget som berörs i den frågan, vilket är en så mycket större grund i kollektivavtalet än enbart lön.

  Sen vet jag att olika fackförbund har olika synpunkter i detta. Och jag tycker inte allt Almega gör är särskilt klokt, men det är ett bristfälligt argument att koppla samman önskan om en mer företagsnära löneprocess och att säga att Almega inte vill ha kollektivavtal. De vill inte ha individgarantier är vad det handlar om egentligen.

  I mina ögon är det samma sak. De vill kunna lägga ut lönen ensidigt vilket blir konsekvensen. /Peter

 2. markusmattila Says:

  Reblogged this on Den demokratiska socialisten and commented:
  Almega vill ta bort Kollektivavtal och samtidigt sudda bort strejkrätten..

 3. Almega ♡ Unionen = sant « Jakten på berättelsen Says:

  […] knepet. Ett exempel är bloggduellen mellan Almega och Unionen. Fientligheterna utspelar sig även utanför bloggosfären. Almega, som organiserar företag i tjänstebranschen, hävdar att Saltsjöbadsandan […]

 4. Lundsberg får strypta statsbidrag. « Den demokratiska socialisten Says:

  […] Rekommenderad läsning: http://martinmobergsblogg.blogspot.se/2012/05/dagens-lastips-om-reinfeldts-s-k.html         https://rodaberget.wordpress.com/2012/05/31/almega-vill-avskaffa-kollektivavtalen/ […]

 5. alliansbeda Says:

  Hur opartisk och neutral kan en chef vara så att lönesättningen blir på arbetetsprestationen och inte baserat på vilka känslor chefen har för personen?

 6. Stefan Koskinen Says:

  Bara lite kollektivavtalsinformation till Röda Berget.
  Almega vill inte alls avskaffa kollektivavtal, särskilt inte eftersom vårt jobb är att teckna kollektivavtal och vi har närmare 180 stycken med många olika fackliga organisationer.
  Ett antal av dem innehåller överenskommelser om att lön just sätt i samtal mellan chef och medarbetare. Med akademikerfacken är det den vanligaste lösningen. Många av dessa kollektivavtal innehåller ofta olika regler för hur man ska göra om någon känner sig orättvist lönesatt av chefen, till exempel en rätt för den enskilde att begära att en särskild överläggning ska hållas mellan lokalt fack och företag.
  Och inte heller strejkrätten försvinner som Röda Berget befarar. Utan formerna för lönesamtalet finns i kollektivavtalet och när det är tecknat råder fredsplikt. Men när parterna förhandlar fram hur löneavtalet ska se ut har oftast kollektivavtalet upphört och part äger då rätt att varsla om strejk eller lockout.

  Och vad händer om en chef anser att en medarbetare inte ska något påslag i ett läge där individgarantin är noll? Arbetsgivaren bestämmer, kollektivavtalet och strejkrätten är i praktiken avskaffat.

  Kollektivavtralets princip om kollektivt förhandlande är den enda garantin för att ge alla den lönehöjning man har rätt till. /Peter

 7. Stefan Koskinen Says:

  Nej, alla har inte rätt till lönehöjning, det är något som man faktiskt måste förtjäna. Läs gärna citatet nedan hämtat från Unionens hemsida om individuell lönesättning:
  ”På företag som omfattas av Unionens löneavtal används, med några få undantag, individuell lönesättning. I löneavtalet står det att lönen ska vara ”individuell och differentierad”. Det innebär att den bestäms utifrån en rad faktorer som har att göra med dina arbetsuppgifter, din prestation och din duglighet (individuella lönekriterier).
  Men också företagets ekonomiska situation påverkar lönesättningen. De företag som är lönsamma och utvecklas skapar ekonomiska förutsättningar för en reallöneutveckling, det vill säga en löneutveckling som ligger över kostnadsökningarna i samhället. Även marknadskrafter påverkar lönesättningen.”
  På Almega har vi träffat flera olika kollektivavtal med motparter där lön sätts direkt i samtal mellan chef och medarbetare. I dessa avtal finns nästan alltid olika skyddsmekanismer för den enskilde. Det finns i vissa avtal en regel att; om arbetsgivaren vill ge en medarbetare noll kronor i lönehöjning så uppstår också en skyldighet för arbetsgivaren att göra en kompetensutvecklingsplan för medarbetaren. I andra avtal finns en så kallad ”stupstock” som innebär att om arbetsgivaren vill ge noll kronor till medarbetaren så kan facket begära förhandlingar om detta och avslutas dessa förhandlingar i oenighet så faller individgarantin ut till medarbetaren.
  På Almega jobbar vi mycket medvetet med att försöka tillsammans med våra motparter utveckla kollektivavtalen till att bli modernare och mer anpassade för dagens arbetsmarknad.

  Och vem av avgör vem som ”förtjänar en lönehöjning”? Företaget? Chefen? Jag tror inte det finns någon anställd som säger ”Jag förtjänar inte en lönehöjning”. Individgarantier handlar om alla förtjänar en lönehöjning.

  Jag accepterar inte tanken på att de anställda ska subventionera olönsamma företag med lönesäkningar. Skulle aldrig falla mig in att gå med på det.

  Hela ditt resonemng visar att du inte fattar vad kollektivt förhandlande, dvs kollektivavtal handlar om. Vi, arbetstagarna bestämmer priset på vårt arbete, ni, arbetsgivarna får helt enkelt aceptera det, annars blir det inget arbete utfört. /Peter

 8. André Assarssons två ansikten « Röda Berget Says:

  […] hävda sin rätt. Det är ju bara en kriminell maffiatyp som får sig en läxa. Idag använder Almega samma typ av […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: