ReinBorg: Taktiken inför kvällens debatt är klar

Idag är dagen med stort D. Debatt-dagen, vilken inte ska förväxlas med D-dagen som hade något större betydelse. 20:00 brakar det loss, trots att det är åtta partier på plats är det två som kommer att räknas, Socialdemokraterna och Moderaterna. De andra är kulisser, statister, inramning.

Vad kommer vi då att få höra? Stefan Löfven kommer att föra fram de förslag som finns i den socialdemokratiska vårmotionen, han kommer att betona vikten av att satsa på arbete genom att jobba med efterfrågesidan på arbetskraft, han kommer att peka på Reinfeldts misslyckande med arbetslösheten. Ordet ”Massarbetslöshet” kommer att nämnas några gånger.

Reinfeldt kommer att använda sig av fyra linjer.

Den medvetna lögnens taktik: Oavsett hur många gånger Löfven säger att socialdenokraterna vill satsa på arbete kommer Reinfeldt att säga ”Ni vill bara satsa på bidrag”. Jag vet inte om den typen av medvetna lögner är vad de lär ut i den moderata debattskolan, men det är ovärdigt ett parti som aspirerar på att vara statsbärande att bygga sin argumentation på medvetna lögner.

Spelteori: Istället för att prata sakpolitik kommer de att ägna sig år spelteori. Vem ska regera med vem? De kommer samtidigt att undvika tala om de egna partierna som ligger under eller på gränsen att ramla ur.

Lägga sig i oppositionsrollen: Reinfeldt kommer inte att bygga sina anföranden på vad han vill göra. Istället kommer han att bete sig som om Löfven var statsminister och oppositions förslag skulle bli realitet när det är hans VÅP som kommer att bli en realitet.

Systemtänkande, eget ryggdunk & förnekelse: När det kommer till Reinfeldts egen politik kommer han att upprepa det han har gjort. Reinfeldt kommer att upprepa åtgärdernas tänkta syfte, men han kommer att undvika att prata om vad de faktiskt har åstadkommit.

Stefan Löfven bör möta detta genom att konsekvent fortsätta hamra på arbetslösheten, skapa jobb genom aktiv näringspolitik och fortsätta framhålla utbuildningens roll. Han ska vara konkret och vardagsnära där Reinfeldt är teoretisk och systemtänkande, han ska hämta konkreta exempel han själv upplevt och ställa dem mot Reinfeldts modellvärld.

Lena Mellin gör som vanligt en usel analys, medan redaktionen behandlar debatten som ett sportarrangemang. Jag förundras över kvalitetsskillnaden mellan ledare/kultur/debatt och nyhetsredaktionen. Läs JG istället.

SvT låter, statsvetarna, de nya allvetande skräphögarna ”analysera” det som ännu inte hänt.

SvD försöker få oss att tro att fackliga ledare uttrycker personliga åsikter istället för att  tala för medlemsintresset utifrån de riktlinjer medlemmarna beslutat.

Bloggat: Kent Persson bekräftar Spelteori, Halland(s)bloggen, Annarkia, Jinge Flycht, Leines Blogg, Peter Andersson, Peter Högberg funderar på fotboll, Halland(s)bloggen, Ulf Bjereld, Helena Ericsson, Anna Wikström,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

6 svar to “ReinBorg: Taktiken inför kvällens debatt är klar”

 1. gydvan Says:

  Vad man kan veta säkert är att reinfeldt kommer att nämna ”ansvar, ansvar, ansvar, ansvar, ansvar, ansvar, ansvar, ansvar och åter ansvar” utan att komma med något konkret förutom den egna misslyckade arbetslinjen…

  Sedan kommer reinfelt att nämna bidragslinjen i samma mening som han använder socialdemokraterna.

  Sedan kommer Reinfeldt att låta snudd på äcklad när han pratar om S, bidrag och sänka rösten och ta fram en mjuk ton när han säger ansvar, M och arbetslinjen.

  Så fort ett negativt ord ska nämnas så ser alliansen till att nämna S i samma mening.

  Sakinnehållet blir väl som vanligt hopsnickrade lögner

 2. Det är allvarligt att antalet nyföretagare minskar « Parkstugan Says:

  […] debatt: Peter Högberg (tack för länkarna)  Svd, Ab, Ab2, Ab3, Ab4, DN, DN2, SVT, GP, Peter Johansson, Kent Persson, Halland(s)bloggen,Annarkia, Jinge Flycht, Leines Blogg, […]

 3. Partiledardebatten söndagen den 6 maj « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Helena Ericson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Ulf Bjereld, Peter Johansson, Peter Andersson, Tokmoderaten, Kent Persson, Peter Johansson Dela […]

 4. Reinfeldt och Löfvén tror att ”jobben växer fram” genom att vi GER 145, 2 skattemiljarder till bankerna | Nemokrati Says:

  […] Leines blogg, Lars-Gunnar Enbom, 2, Röda Berget, Annarkia – Politisk kommunikation ersätter aktiva åtgärder, Kent Persson (M), […]

 5. komigenuva Says:

  Vad hjälper det att fortsätta hävda ”utbildningens roll” när utbildning inte längre ger jobb pga spekulationsekonomin. 30-50 % med examen från universitet går massarbetslösa i Europa och USA pga att bankerna inte längre finansierar verksamheter och företag utan endast ägnar sig åt proptrading och masspekulation mot pensionsfonder, kommuner, stater och regeringar. Derivathandeln och luftslottsbyggandet har tagit över och nu ska vi baila ut de masspekulerande bankerna med 145,2 miljarder nya skattekronor. Missbruket med skattepengar måste upphör innan utbildningen kommer att börja löna sig.

  Idag tvingas svenska företag säga nej till 20% av alla nya order, pga brist på utbildad arbetskraft. Unga utan gymnasieexamen är i princip krörda på arbetsmarknaden och du säger att utbildning är oviktigt. Tjena…/Peter

 6. Det är visst debatt idag? Men Bajen spelar mot Varberg | Högbergs Tankar Says:

  […] från Expressen då de inte länkar tillbaka och deras journalister inte tål granskning.Bloggat: Peter Johansson, Peter Andersson, Halland(s)bloggen, Annarkia, JingeFlycht, Leines Blogg, Trumpeten Kent […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: