Utbildning skapar jobb för unga

Då fick då våd första sniff av den socialdemokratiska vårmotionen. Det är också det första exemplet på praktisk politik under Stefan Löfvens ledarskap. Ni hittar en kort sammanfattning på sap.se, ni kan även ladda ner presentationen från min Slideshare. Jag tänker visa en talande bild.

Bilden ovan visar väldigt klart hur dagens och morgondagens arbetsmarknad ser ut. De med grundskola utan arbetslivserfarenhet är i princip körda. Vi vet att allt för många avslutar grundskolan med ofulständiga betyg, vi vet att allt för många inte fullgör gymnasiet. Vi vet också att 20% av företagen tvingas tacka nej till order pga brist på arbetskraft, trots att arbetslösheten är skyhög.

Sverige har ett handfast problem, som kräver praktisk konkret lösning.

Vårt mål är att alla ska ha en gymnasieexamen. Orsaken ser ni i diagrammet ovan. Vi sätter ett delmål som innebär att senast 2020 ska 95% av alla 20-24 ha en gymnasieexamen eller studera för att får en.

Vi skapar ett utbildningskontrakt med ömsesidiga rättigheter och skyldigheter. Arbetslösa utan gymnasieexamen under 25 år garanteras utbildning i kombination med jobb eller praktik. Samhället åtar sig att organisera utbildning, den arbetslöse åtar sig att genomgå utbiildningen. Ömsesidiga krav, utan pekpinnar eller skuldbeläggande.

 1. Jobb enligt ”Västeråsmodellen” med avtalsenlig lön på halvtid och studier på halvtid
 2. Praktik hos privata eller offentliga arbetsgivare samt studier på halvtid eller deltid
 3. Utbildning på heltid, vid komvux, yrkesvux eller folkhögskola
 4. Ett särskilt studiestöd eller förhöjt studiebidrag Sid 19

Jobb- och utbildningskontraktet ger ungefär 10 000 helårsplatser för 20 000 personer och kostar c:a 2 miljarder.

 1. Förutom det satsar vi på ett traineeprogram för arbetslösa med utbildning
 2. För den som är arbetssökande och under 25 år och har utbildning från gymnasiet
 3. För den som är arbetssökande, max 29 år och har högskoleexamen
 4. Den som anställer får ett ekonomiskt stöd  Sid 24

Handfasta lösningar på praktiska problem. Identifiera problem, skapa en riktad lösning med mätbara mål, genomför, utvärdera, justera. Det är socialdemokratisk politik för arbete. Det är inget revolutionerande, men ändå en klar skillnad jämfört med regeringens politik.

Regeringens politik har nämligen en helt annan inriktning. I stället för att ge individerna förutsättningar att klara sig på en allt mer krävande arbetsmarknad handlar den andersborgska arbetslinjen om att försöka få arbetslivet att anpassa sig, och sänka sina krav.

Metoderna är sänkta arbetsgivaravgifter för unga, skatterabatter till branscher med förväntat låga kompetenskrav och – om vi ska lyssna på Annie Lööf eller Jan Björklund – sänkta ungdomslöner.

Det har inte fungerat i praktiken, och det har inte fungerat i teorinAB

Borgeriets reaktion är den väntade, de hänvisar till de generella åtgärder som redan misslyckats och mumlar om öppna dörrar.

Bloggare som Böhlmark får leka slasktratt och mumla om SD, men den inviten möttes med en stängd dörr.

– Vi konstaterar att de byter uppfattning. Men vi kan inte byta politik bara för att Sverigedemokraterna halkar omkring i sin uppfattning, säger S-ledaren Stefan Löfven DN

Vi lägger våra förslag, därför att vi tror på dem. Om moderaterna vill rösta igenom vår budget är de välkomna att göra det.

Bloggat: Peter Högberg, Martin Moberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , ,

2 svar to “Utbildning skapar jobb för unga”

 1. En satsning på utbildning « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Charlie Levin, Martin Moberg, Peter Johansson, Martin Moberg, Thomas Böhlmark, Tokmoderaten, Kent Persson, Leine Johansson, Johan Westerholm, […]

 2. BILLION DOLLAR BABIES « KajsaLisasblogg's Blog Says:

  […] få hälla ut i veckan när han går i skolan ? Det är några år kvar till han blir Vice VD i mitt företag och kan vaska för egna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: