#Mitt Sverige: Svenskarna gillar jämlikhet

En rykande färsk undersökning från kampanjen Mitt Sverige visar att svenskarna gillar jämlikhet. Ni kan läsa hela undersökningen här. Har ni åsikter eller frågor om själva undersökningens metodik eller tillförlitlighet,  kontakta Novus eller Peter Andersson.

Vad undersökningen också visar är att svenskarna gillar det Socialdenokratiska sanhällskontraktet. Det handlar om arbete, välfärd men även saker som trygghet på jobbet. Problemet är att en majoritet inte förväntar sig att sanhället uppfyller sin del av kontraktet.

Vad diagrammet ovan visar är att 15% litar på sjukförsäkringen och att 12% litar på a-kassan. Det är skrämmande låga siffror.

En artikel i gårdagens DN hade en formulering och en rubrik som ställde till visst rabalder. Andersson/Löfven skrev om det dubbla kravet, både på samhället och den arbetssökande.

Diagrammet ovan visar att individen ställer stora krav på samhället, men som vi sett tvivlar många på samhällets förmåga att leverera. Det är dags att återupprätta det ömsisidiga samhällskontraktet.

Det Borgerliga samhällskontraktet ser ut så här: ”Vi sänker skatten, vi sänker ersättningsnivåerna – sen får du fixa resten själv”. Snacka om kravlöshet. I det Borgerliga Sveriga läggs alla krav på individen, samhället friskriver sig själv.

Jag vill se ett samhällskontrakt där samhället upfyller sin del av kontraktet innan pekpinnen kommer fram. Samhället ska i samklang med sjuka och arbetslösa ta fram individuella utvecklingsplaner, samhället ska skaka fram rehabilitering och utbildning – individen har då en skyldighet att delta.

Samma sak med näringslivet. Samhället ska diskutera med företagen, tillhandahålla god infrastruktur, rätt utbildning, bra forskning och företagen ska frodas och anställa folk. Ömsesidighet.

Samhället och medborgarna ska ställa ömsesidiga krav på varandra. I det Borgerliga Sverige har samhället gett sig själv rätten att verka kravlöst gentemot medborgarna.

Bloggat: Jinge, Roger Jönsson

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “#Mitt Sverige: Svenskarna gillar jämlikhet”

  1. En känsla av ökade klyftor « Görans tankar och bagateller Says:

    […] som skrivit: Peter Johansson, Peter […]

  2. Anledningen till den ”tunna” vårbudgeten – Borg skickar 68 miljarder till euron – med Löfvéns goda minne | Nemokrati Says:

    […] anställningsbar, lille vän, Görans tankar och bagateller – En känsla av ökade klyftor, Röda Berget – #MittSverige – Svenskarna gillar jämlikhet, Peter Andersson – Starkt stöd för välfärd och minskade klyftor, Mikael Persson – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: