Kommer miltären att styra försvarspolitiken?

Efter mycket om och men lyckades Reinfeldt fylla katapultstolen. Karin Enström, moderat från Vaxholm spänner fast sig. Det blir hans tredje försvarsminster på 5 år. Eftersom de andra i snitt satt 33 månader är statistiken till hennes fördel. Hon bör klara sig fram till valet 2014.

Karin Enström kommer är kapten i amfibiekåren och har varit med ett tag i försvarspolitiken.

Hon är kapten i amfibiekåren, gift med en fficer och hennes bror är chef för militärinsatsen i Afghanistan AB

Jag frågar mig hur lämpligt det är att försvarsministerns bror är chef för vår största militärinsats? Kommer han att kunna behålla sin post? Jag frågar mig även om vi fått en situation där militären sköter försvarspolitiken istället för tvärtom.

Alliansfritt får äntligen svar på sin fråga, däremot får Björklund nobben av Enström. Jag väntar spänt på den enda recensionen som betyder något. [UPPDATERAD] Där kom den.

Bloggat: Martin Moberg,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , ,

3 svar to “Kommer miltären att styra försvarspolitiken?”

 1. Lars Flemström Says:

  Om det inte finns några som helst militära hot mot Sverige, och med 100 %-ig säkerhet inte kommer att finnas några sådana hot inom överskådlig framtid (minst 30 – 40 år framåt), vad ska vi då ha en ”Försvarsmakt” till? Och varför ska vi behålla den missvisande benämningen ”Försvaret”? Om försvaret av Sverige inte längre är ”försvarets” huvuduppgift – och kanske inte ens en uppgift för det s.k. försvaret – så är ju ”försvaret” en helt missvisande benämning, som enbart tjänar syftet att dölja något annat. Kan vi dessutom inte fullfölja internationella freds(framtvingande)uppdrag i andra länder för att någon stormakt drar sig ur, så är ju det hela meningslöst. Svenskar kan väl gå ut som legosoldater i andras krig?

  Westerholm brukar skriva initierade och sakkunniga inlägg i militära och försvarspolitiska frågor på sin blogg. Men jag tycker att han har sågat Jan Björklund alltför lättvindigt. Det är nu en sak att fp (och Björklund?) är lite för ivriga att Sverige ska delta i andras krig. Men det är en annan sak att Sverige måste ha en egen försvarsförmåga, om landet blir angripet. Se t.ex. denna intervju med Björklund: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/fp-domer-ut-sveriges-radande-forsvarsdoktrin_4742781.svd

  Jag delar i huvudsak de åsikter, som Björklund för fram i intervjun, exempelvis: ”På Folk och försvars konferens Framtiden och det militära försvaret presenterar idag Folkpartiet ett nytt försvarspolitiskt program, som innebär att vi ska använda de försvarsresurser vi har – istället för att fortsätta att skrota dem.

  I försvarspolitiken prioriteras internationella insatser på bekostnad av försvaret av Sverige och det svenska närområdet.

  Jag frågar Jan Björklund varför Folkpartiet vill lägga om kursen.

  JB: Sedan Berlinmurens fall har inriktningen i försvarsbesluten successivt förskjutits bort från försvaret av Sverige. De senaste besluten är de mest långtgående. Men det har byggt på att utvecklingen i Ryssland har gått åt rätt håll.

  Jag menar att utvecklingen i för Sverige viktiga avseenden har gått åt fel håll under Putineran.”

  Jag (LF) anser att vi dessutom måste beakta andra typer av militära hot, än de som kommer från territorialstater. Vi har idag en ”statslös” internationell terrorism med tydliga ambitioner att ta makten över territorier, eller hela länder, med svag egen försvarsförmåga. Det går inte längre, som under kalla kriget, då dylika rörelser hölls i hårda ledband av stormakterna, att skilja mellan militära och ”civila” hot från tungt beväpnade och förslagna kriminella nätverk.

  Ska vi inte ha något försvar mot militära hot mot Sverige, är det lika bra att lägga ner hela rasket och säga upp alla försvarsanställda och uppmana dem att söka jobb hos någon annan stat eller i någon av dem privatarméer, som kan komma att växa fram.

  Men först måste vi ha en seriös diskussion om eventuella framtida militära hot mot Sverige. Och den diskussionen får inte domineras av vare sig kalla krigshökarna inom fp eller av den sovjetiska ”freds”-propagandena mot det svenska försvaret. Kalla kriget är slut. Vi lever i en ny tid, med nya hot, som vi vet ytterst lite om.

  .

 2. Gunnar Westman Says:

  Först en rättelse till ditt inlägg; hennes bror är chef för den civila insatsen i Afganistan inte den militära. Mitt svar på den fråga du ställer i rubriken; ja i samma utsträckning som svenska kyrkan styrde försvarspolitiken när Leni Björklund var försvarsminister

  Det finns en orsak till att vi i sverige undviker att sätta officerer som vösrarsministrar, lärare som utbildningsministrar etc. /Peter

 3. Maktskörbjugg ger utslag i försvaret… | Högbergs Tankar Says:

  […] socialdemokraten, Piteå-tidningen, SR 1, 2, SVT 1, 2, 3,4, Nyheter24, UNTBloggat: Martin Moberg, Peter Johansson, Alliansfritt Sverige 1, 2 , Mattias Lundbäck, Tokmoderaten Mer på NetRoots för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: