Är det dags att dumpa överskottsmålet?

Krav att dumpa överskottsmålet brukar komma från vänsterhåll, men nu tar en av högerns mer kända nationalekonomer, Ann-Marie Pålsson, upp den handsken.

Anne-Marie Pålsson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet. Före detta riksdagsledamot.

”Dags att ge upp överskottsmålet”

– Det är dags att ge upp överskottsmålet och ersätta det med ett balansmål. I dag ska statens budget visa ett överskott på 1 procent över en konjunkturcykel, skulle man istället ha ett mål på att gå plus minus noll, frigör det i genomsnitt 35 miljarder kronor per år. Det är väldigt mycket pengar som skulle kunna gå till nödvändiga infrastruktursatsningar, som tåg och att skynda på utbyggnaden av elnätet.

– Jag vill se en betydligt mer expansiv budget, med rejäla satsningar på infrastruktur, renovering av miljonprogrammet som står och förfaller, förstärkt stöd till utbildning och forskning  SvD

Överskottmålet i statens budget infördes av Regeringen Persson, som ett medel, inte ett mål i sig,  för att sanera statens finanser efter 90-talskrisen. Överskottsmålet har tjänat sitt syfte under många år, men allt fler ekonomer ifrågasätter om det verkligen är optimalt använda pengar att fortsätta amortera på statsskulden jämfört med investeringar i infrastruktrur, bostäder och utbildning.

Pålsson är den förste högerekonomen som ställer kravet. Allt har ett slut, frågan är om överskottsmålet i sin nuvarande form har kommit till vägs ände.

Det är för övrigt rätt ball att Lars Calmfors i samma artikel kräver en höjning av taket i a-kassan. Undrar om Borg kommer att anklaga Cal,fors för att driva en bidragslinje?

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

2 svar to “Är det dags att dumpa överskottsmålet?”

  1. Miljarder sparas på arbetslösa « LEINESBLOGG.com Says:

    […] Media: DN, Ab, Tv4, eKuriren, eKuriren2, eKuriren3, Ekot, Ekot2,  Dagen, Ex, Ex2, Ex3, Ab2, Ab3, Svd Blogg: Göran, RB, AW, Tord, Mattias, Björn, Karin, Jan, Roger, Monica, Moberg, Ola, Kulturbloggen […]

  2. Farväl kära överskottsmål – det var kul så länge det varade | Röda Berget Says:

    […] har under de senaste åren ifrågasatts av ekonomer och beslutsfattare från höger till vänster. Ann-Mari Pålsson & en panel ekonomer gjorde det 2012, LOs ordförande […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: