33,7% är en skitsiffra…

…om det vore val idag.

Jag vill uppmana mina partikamrateratt inte jubla för högt och för länge över dagens mätning. Ett ”OK, vi är på rätt väg” räcker gott. Det är mer än två år kvar till valet 2014, mycket kan hända under den tiden och vi ät mitt i processen att skapa en ny politik och en ny organisation.

Med tanke på det senaste halvåret är 33,7% inte fel, men det är bara en mätning från en mätstation. Vi måste ha högre ambitioner än så.

Jag vill uppmana de av mina partikamrater som tänker som jag att agera konstruktivt. I mars 2012 är det skarpt läge. Politisk och organisatorisk förnyelse kommer inte sig självt. Det kommer heller inte av medlemmar och sympatisörer på bloggar, i insändare eller i brev till partiledningen missnöjt kräver en ospecificerad förnyelse.

I en folkrörelse har alla medlemmar det ansvar som följer med medlemskapet. 2013 har vi kongress, motionsrätten tilhör alla medlemmar. Vi, medlemmarna har just nu alla möjligheter att påverka förnyelsen i detalj. Det är nu det händer.

Jag uppmanar alla medlemmar att skriva motioner, ställa upp i ombudsvalet, delta i ombudsvalet. När ombuden väl är valda ska ni ta kontaklt med dem och ge dem ett uppdrag. De är nämligen ombud för Er, de medlemmar som valt dem.

Vi har två andra processer igång, en organisationsutredning och en programkommission. Båda har just nu remisstid och vill ha in synpunkter. Jag uppmanar medlemmar och sympatisörer att läsa, diskutera och skicka in era åsikter, könslor och tankar.

Stefán Löfven är en bra partiledare, Damberg en bra gruppledare, Magdalena Anderssons namn inger redan respekt och Carin Jämtin är lysande. Denna kvatrtett kommer inte att vinna valet 2014 på egen hand. Denna kvartett kommer inte på egen hand klara att förnya vår politik och organisation. Det är ett jobb för oss alla.

Jag uppmanar alla medlemmar och sympatisörer att ägna 3 sekumder åt att glädjas över 33,7% och sedan komma in i matchen.

Bloggat: Kulturbloggen, Ann Helena Rudberg, Fredrik ”bitter” Antonsson,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: ,

10 svar to “33,7% är en skitsiffra…”

 1. Vadå hurra? Det är dags att ta på sig rödstället « Parkstugan Says:

  […] Westerholm, Peter Johansson, Kulturbloggen, Tokmoderaten som inte alltid är […]

 2. räven Says:

  Det Juholt gjorde var bra att han tog en fight om den politiska mitten. Real politik handlar inte bara om att vinna mittenväljare utan om ta den ideologiska fighten och vinna gehör för sina idéer och därmed skifta mitten åt höger eller vänster. Moderaterna har varit väldigt duktiga på detta. Problemet med Juholt var att han inte fick det förtroende (av många orsaker) som behövdes för att lyckas med den fighten.

  Men nu när både den nya partiledaren och partiet har ökat förtroende är det dags att fundera på hur man ska ta den fighten. Kan bli tufft och medierna kan återigen bli sura på S. Men fighten behövs för ett långsiktig förändring av samhället i Socialdemokratisk riktning.

 3. Lars Johansson Says:

  Man behöver bara gå tillbaka till Sifomätningen för motsvarande månad under förra mandatperioden dvs mars 2008 för att inse att 33,7% är en skitsiffra.
  Då var väljarstödet för (s) 43,3% dvs nästan 10% högre.
  Say no more.

  ”Vi ligger alla i rännstenen, men somliga av oss tittar på stjärnorna”
  Oscar Wilde

  Många socialdemokrater tillhör dock inte de som blickar mot stjärnorna för så skulle man inte bli så upprymd över att (s) fått 33,7% i en Sifomätning.
  Det är långt från all time high. och även om vi begränsar jämförelserna till tiden efter valnederlaget 2006 och bortser från hela 1900-talet och perioden 2000-2005. så är 33,7 inte särskilt imponerande. .
  Nu är det dags att lyfta blicken från rännstenen

 4. Lars Johansson Says:

  Värt att notera är trots partiledarbytet så får Vänsterpartiet bara 6,1%. Vilket är långt under 33,7%.
  Trots partiledarbytet är alltså väljarkåren inte så förtjusta i det partiet. Vilket beror på att det inte finns ett så starkt stöd för deras vänsterpolitik.
  Vilket bör ses som en varning för (s). Nu gäller det att inte lyssna alltför mycket på de virrpannor som tror att lösningen för (s) är att närmare sig V politiskt.

  6,1 är bra för att vara V. Historiskt har SKP/VPK/V legat runt 4,5-5% i valen. Grävde fram valresultat och skrev ett inlägg om det för ett tag sen. Läs gärna om du vill. /Peter

 5. Martin Says:

  Hur var siffrorna för S med Fru Sahlin vid rodret, någonstans mitt emellan valet 2006 och 2010?

  Hyfsade, dvs runt 43-44% under 2008…/Peter

 6. Lars Johansson Says:

  Peter

  ”Vänsterpartiet har aldrig varit ett svenskt massparti utan har historiskt varit ett parti för c:a var tjugonde väljare. De 5,6% V fick i årets val är ett rätt normalt resultat för dem. Att göra en stor sak av ett tapp på 0,2% från resultatet på 5,8% från valet 2006 är knappast seriöst.”

  Håller med dig. V ska ha ungefär var tjugonde väljare. Och den korta period då de hade betydligt mer, Schymaneffekten, är förbi. Men jag har två anmärkningar.

  1. Själva har Vänsterpartiet aldrig ansett att de borde ha ett väljarstöd på 4-6%. Utan enligt deras egen självbild så representerar Vänsterpartiet de breda massorna mer än vad (s) gör. Och då kan man inte tycka att 5,6 eller 5,8 för den delen är särskilt bra. Man kan jämföra med ett annat litet parti, Kristdemokraterna. KD fattar, till skillnad mot kommunisterna, att deras väljarbas (pingstkyrkan) är liten så dom tycker det är bra så länge som dom är över 4% för så vet dom att dom även fått några utanför Pingstkyrkan att rösta på dom. Kristdemokraterna i Sverige har ju aldrig varit något brett borgerligt parti som tex kristdemokraterna i Tyskland utan dom har varit Pingstkyrkans politiska gren på samma sätt som Sinn Fein var IRAs politiska gren (inga likheter i övrigt).

  2. Det var många, däribland jag själv, som var oroliga för en ”Sjöstedteffekt” som skulle ge en kraftig ökning av deras väljastöd på socialdemokraternas bekostnad. Nu ser det inte ut som vi får se någon sådan. Gott så.

  Att du kallar V ”kommunisterna” säger en del om dig…/Peter

 7. Lars Johansson Says:

  Peter

  ”Att du kallar V “kommunisterna” säger en del om dig…/Peter”

  Nej. Det säger mer om V än om mig.
  Partiet har under huvuddelen av sin existens själva kallat sig så.
  Lars Ohly som var partiets ledare fram till början av detta år har vid upprepade tillfällen sagt sig vara kommunist varför den benämning är relevant.
  ”Marxsism-leninismen är ett bra, riktigt och viktigt begrepp” sa Ohly vid ett tillfälle och ”Vi får aldrig acceptera ett demokratibegrepp som står höjt över klasskampen.” vid ett annat.
  Det kan väl knappast uppfattas som något annat än att han är kommunist eller?

  Jag hara bara hört de riktigt mörkblå kallar V ”kommunisterna”. /Peter

 8. Martin Says:

  Vad jag ville komma till var att ett oppositionsparti skall ha höga siffror under mandatperioden, det är alltid lättare att vara i opposition än att regera, dessutom nya fräscha ansikten i hela oppositionen. Vad gav de + 40 i valet? lite drygt 30 väl? Ni gör nog återigen misstaget att ta ut segern i förskott. Dock inte mig emot…

 9. Lars Johansson Says:

  Peter

  Det är många inom såväl inom socialdemokratin som den borgerliga vänstern som kallar Vänsterpartiet för kommunisterna. Kan inte´se något fel med det då deras förre partiledare sa sig vara kommunist. .
  ”Jag kallar mig inte för kommunist, jag är kommunist och har så varit sen jag var 16 år” skrev America Vera-Zavala politiker (v), författare och fd pressekreterare för Vänsterpartiet i Stockholm på sin blogg.
  http://www.americavz.com/page.php?newsID=107&LID=1

  Att kalla dom för kommunisterna är inte konstigare än att kalla moderaterna för högern. För det är ju vad dom är även om ordet högerparti inte längre finns med i partinamnet. .

  Olof Palme och Tage Erlander kallade dom också för kommunister och det som var gott nog åt dom är gott nog för mig.

  Varför tycker du det är ett problem att jag precis som Erlander och Palme kallar dom kommunister?
  Reagerar du även på att jag kallar moderaterna för ”högern”?

  Det brukade Olof Palme göra även efter de att de bytt namn till Moderata samlingspartiet. Vad har du för synpunkter på det?

 10. We are the world, we are the S()… | Högbergs Tankar Says:

  […] vad ligger bakom dem? Uppblåsta illusioner om att Stefan Löfven är Jesus eller mer än så? Som Peter Johansson skriver det är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: