Programkommissionen 6 – Integritet och kommunikation

Förutom de fem områden Programkommissionen lade fram i omvärldsanalysen måste socialdemokraterna skaffa sig en ideologiskt förankrad principiell syn på de frågor om integritet och demokrati som skapas i spåren av de möjligheter som ny kommunikationsteknik skapar.

I kunskapssamhället kommer stora delar av ekonomin, kommunikationen och interaktionen mellan människor, myndigheter och företag att ske via olika former av elektronisk kommunikation.

Ur ett mänskligt kulturellt perspektiv är nätet fortfarande en väldigt ny företeelse, men en som redan påverkar nästan var del av vår vardag.

Vi måste belysa frågan utifrån ett mer principiellt perspektiv är frågor om fildelning av upphovsrättsskyddat material eller frågan om signalspaning i kabel. Vi måste lyfta debatten.

Hur ska vi balansera rätten att inte bli övervakad på nätet mot rätten att inte bli utsatt för brott via samma internet? Hur balansera rätten till ett privatliv mot rätten att som brottsoffer få rättvisa?

Stora delar av debatten om övervakning fokuseras av riskerna med att demokratiska stater övervakar medborgarna. Jag skulle vilja de ett öka fokus på näringslivets möjlighet att övervaka medborgare, kunder och de demokratiska institutionerna.

Vi pratar väldigt sällan om individens möjlighet att övervaka andra individer.

Vad den auktoritära staten gör är utanför medborgarnas kontroll, det är liksom definitionen på en diktatur. Vad en demokrati gör ska alla fall i den bästa av världar vara föremål för medborgarnas dom i fria val. Men vad händer om den demokrati för att skydda sig själv tillgriper diktaturens verktygslåda?

Vad är friheten värd om makar kan övervaka varandra, föräldrar kan övervaka sin barn och vice versa?

Vad är demokratin värld om företag, individer eller varför inte intresseorganisationer besitter möjligheter att övervaka och sätta otillbörlig press på demokratiskt valda, domstolar och myndigheter?

Det finns många frågor att penetrera inom detta område och den som idag är dominerande är den minst intressanta.

Ni hittar diskussionsmaterialet på SAPs hemsida eller på mitt Slidesharekonto. Valet är fritt.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: