Caremahögern kommer ur garderoben…

Jag skrev igår att Socialdemokraternas nya förslag om ökade möjligheter för kommunerna att ställa krav på sina leverantörer skulle visa vem som var köpt av Carema. Så rätt jag hade. Nu kryper Caremahögern fram ur buskarna och reagerar som väntat, de bemöter överhuvudtaget inte förslaget utan svingar mot en lögn de själva skapar.

Kent Persson försöker få det att handla om för eller emot ”valfrihet”. I Perssons värld är den som vill ge kommunerna ytterligare en möjlighet att ställa krav på sina leverantörer emot ”valfrihet”. Den som vill utöka sortimentet med ytterligare en vara är emot ”valfrihet”.

Vi Socialdemokrater är ett stort parti utan en Schlingmann. Det innebär att att olika S-märkta kommuner och landsting väljer att i dialog med väljarna skapa olika vägar att nå fram till målen. Förslaget innebär att kommunerna får ytterligare ett verktyg till sitt förfogande, nämligen nya möjligheter att ställa krav vid all slags offentlig upphandling.

Jag förstår inte varför Persson är emot att en kommun skulle kunna införa LOV eller lägga ut verksamhet på entreprenad, men kunna begränsa möjligheterna att föra skattepengar till skatteparadis.

Jag fattar inte varför Persson motarbetar tanken på att en kommun ska kunna kräva kollektivavtal och sjysta arbetsvillkor av sina leverantörer och deras underleverantörer.

Varför är han emot att Örebros skattebetalare ska slippa göda företag som smutsar ner vår miljö, använder svart atbetskraft och struntar i Svea rikes lagar? Jag vill gärna se debatten när Persson kommer ut på svartarbetets och laglöshetens sida.  

Har Persson överhuvudtaget läst förslaget och tänkt över vad det de facto innehåller, eller är det en ren ryggmärgsreaktion för att skydda Moderaternas finansiärer?

Persson verkar tro att bara för att socialdemokraterna vil ge kommunerna ökade valmöjligheter kommer alla socialdemokrater att vilja använda dem. Vad Persson (och Ludvigsson) inte vill inse är att det är en fråga som avgörs lokalt, i samspel mellan väljarna och deras valda ombud.

Vi socialdemokrater är inte ett likriktat parti. Vi vet att det som är rätt i Nacka inte nödvändigtvis behöver vara det i Kiruna. Lokala lösningar, lokal demokrati kräver verkyg som möjliggör ett lokalt beslutsfattande.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: , , , , ,

4 svar to “Caremahögern kommer ur garderoben…”

 1. Ola Möller Says:

  Jag tror att högerns största rädsla handlar om att det kommer kunna påvisas stora skillnader i kvalité mellan kommuner som har valt att införa vinstförbud och kommuner som vill göda riskkapitalister. Var kvalitén kommer att vara högst förstår man av högerns rädsla.

  Jag tror också att de inser problemet när de blir tvungna att förklara för väljarna i kommuner som Nacka eller Lomma varför Carema är bättre än ett personalkooperativ. Den vägda pissblöjans vinstmaskin vs personalens eget gemensamma nonprofitbolag…/Peter

 2. Marknadsmisslyckanden begränsar friheten « Parkstugan Says:

  […] det här fallet verkar högern mer än lovligt förvirrad, precis som Peter Johansson skriver på sin blogg. Kanske beror det på att det faktiskt är ett marknadsmisslyckande. […]

 3. Marknadsmisslyckanden begränsar friheten « Parkstugan Says:

  […] det här fallet verkar högern mer än lovligt förvirrad, precis som Peter Johansson skriver på sin blogg. Kanske beror det på att det faktiskt är ett marknadsmisslyckande. […]

 4. Varje människa själv ska kunna ta så många beslut som möjligt | Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Moberg och Parkstugan och Röda Berget och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: