Söndagskrönika 5/2 #Överklassafarin visste var den tog…

Det är inte kul att befinna sig på fel sida av ett pekande finger, speciellt när det är första gången och man själv är van vid att vara den som pekar.

De som inte arbetar” vs ”De som arbetar

Vår statsminister, Fredrik Reinfeldt har vid ett flertal tillfällen talat om ”de som inte arbetar” och ”de som arbetar”. Hans regering gör inte bara i retorik utan också i praktisk politik väldigt stor skillnad mellan dessa två grupper.

Om vi då skärskådar detta uttryck ”de som inte arbetar” i sin politiska kontext, vad finns det för underliggande budskap i begreppet? Om Reinfeldt hade velat skicka ett neutralt/positivt budskap hade han använt beteckningen ”De som vill ha ett arbete”, dvs arbetssökande, något som alla är, någon gång i livet.

Det dolda budskapet i ”De som inte arbetar” är ”De som inte vill arbeta”, dvs parasiter och snyltare, någon annan än ”De som arbetar”.

Fredrik Reinfeldt skapar alltså med retorik och praktisk politik ett samhälle bestående av två grupper. Goda hederliga människor som arbetar och ett gäng snyltande parasiter som inte arbetar. I Reinfeldts retorik finns inte plats för den förflyttning mellan grupperna som finns i verkligheten. Reinfeldt avhumaniserar de som är sjuka eller arbetssökande.

Det är inte individer man talar till. Det är vilddjur som man studerar med hjälp av fordon och kameror.

Reaktionen från de avhumaniserade blev den förväntade: när safaribussen nådde sitt slutmål möttes den av äggkastning och invektiv. Några ungdomar från trakten demonstrerade sitt eget förakt mot resenärerna. Organisatörernas mål om att odla klasshat var uppfyllt: det hade resulterat i en konfrontation mellan människor som trodde sig veta mycket om varandra men i själva verket visste intet.

Det är en lek med eld som kan sluta med mer än gnistorP Wolodarski i DN

Wolodarski upprörs av att några samhällets mest inflytelserika medborgare provocerats lite grand. Han uttrycker en enorm förståelse fär de som vevar med hockyklubbor, skriker glåpord och kastar ägg. Han förstår att de ogillar att lyftas fram som priviligierade.

Hur tror Wolodarski att det låter när gänget på Solsidan mellan skål och vägg diskuterar vad som ska göras med de som deras Statsminister benämner ”de som inte arbetar”? Där finns klasshatetet i överflöd hos en grupp med makten över samhällsutvecklingen.

Hos de maktlösa, de fattiga ,skriker man i vakum. Det spelar ingen roll hur många jobb de söker. De har fel utbildning, fel namn, de har helt enkelt varit arbetslösa för länge och är därför inte anställningsbara, deras hälsa är för dålig. Många sliter många långa timmar till extremt dålig betalning under skitiga förhållanden, ibland vitt, lika ofta svart. Barnen känner de vuxnas outtalade desperation över att inte räcka till och ibland exploderar de. Det är enda sättet att bli synlig.

Den gnista Wolodarski talar om förvandlas med jämna mellanrum till fullskaliga bränder, men inte på Solsidan utan i områden som t.ex Rosengård. När ”aupajävulen” kablades ut över Sverige, vilken reaktion tror Wolodarski var den vanligaste på Solsidan?

När branden är släckt tar underklassafarin vid, men då kallas det studiebesök.

Bloggat: Badlands hyena

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Söndagskrönika 5/2 #Överklassafarin visste var den tog…”

 1. Anders Nilsson Says:

  Klockrent!

  Tack! /Peter

 2. Är svaret reglering av politikers agerande och ägarnas kapital? « Parkstugan Says:

  […] gärna: Moberg, Röda berget, […]

 3. Roger J Lundkvist Says:

  Just det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: