Reinfeldt och direktörernas fromma

Reinfeldts replikskifte med Maryam Yazdanfar gav inte bara en länge efterlängtad bekräftelse på någor vi alla vet, det avslöjar även hur Reinfeldt ser på näringslivspolitik. Båda citaten nedan kommer från Riksdagens protokoll

MY ställer en enkel fråga som har sin grund i Astra Zenecas dråpslag mot forskningen i Sverige, och rent konkret handlar om huruvida det gynnar svensk forskning att lägga ner stratagiska samverkansprogram för forskning och utveckling samt huruvida det påverkar företagens möjligheter att skapa jobb positivt eller negativt.

Anf.  44  MARYAM YAZDANFAR (S):

Fru talman! På Moderaternas stämma i Örebro förra året deklarerade statsministern att Svenskt Näringsliv är ett särintresse. Det var nog många med mig som blev förvånade över detta uttalande, speciellt eftersom ett litet land som Sverige är beroende av samverkan mellan politik och näringsliv för att kunna exportera så mycket som vi gör. Hälften av Sveriges bnp kommer ju från exportindustrin. 
Just för detta med samverkan fanns samverkansprogram för strategisk planering av viktiga näringar, bland annat för forskning och utveckling. I dag när vi fick höra – det gäller speciellt oss som kommer från Stockholmsregionen – att Astra Zeneca lägger ned sin forskningsverksamhet och att 1 200 kvalificerade arbetstillfällen försvinner ställs verkligen detta uttalande och behovet av samordning och samarbete på sin spets.  
Jag undrar därför om statsministern kan förklara hur avvecklingen av ett tidigare fungerande samarbete med näringslivet i form av strategiska samverkansprogram förbättrar Svenskt Näringslivs möjligheter att skapa nya jobb efter detta besked. 

På detta svara då Reinfeldt

Anf.  45  Statsminister FREDRIK REINFELDT (M):

Fru talman! Det är lite roande detta att Socialdemokraterna i en tid då Moderaterna utger sig för att vara det nya arbetarpartiet vill inrikta sig på att se till direktörernas fromma. Man får uppleva mycket i svensk politik.  
Låt mig bara konstatera att det företagsspecifika beslut som Astra Zeneca i dag har fattat ska ses i ljuset av att Sverige när vi jämför med OECD:s övriga länder ligger i världstopp när det gäller forskningsinsatser. Det handlar inte bara om offentliga resurser som ges till forskning – grundforskning och tillämpad forskning – utan även mer företagsspecifika sådana.  
Jag har själv varit i kontakt med Astra Zeneca vid flera tillfällen och påpekat att det är en bra forskningsmiljö i Sverige. Det är också en bra Stockholmsregion, som nu får en utmaning att uppmuntra människor med forskarbakgrund att komma vidare till andra typer av insatser. Det grundar vi naturligtvis i att vi har gjort historiskt stora satsningar i den forskningsproposition vi lade på riksdagens bord under den förra mandatperioden. Den har väsentligt höjt oss till nivåer vi inte befann oss på tidigare. Det måste vara den grund vi fortsätter att arbeta utifrån. 

I Fredrik Reinfeldts värld är att agera för en bättre forskning är att ”inrikta sig på att se till direktörernas fromma”. Att jobba tillsammans med näringslivet för att skapa fler jobb är att ”se till direktörernas fromma”.

I sin iver att utge sig för att vara det nya arbetarpartiet snubblar han på sina schlingmanska krumbukter och faller platt på  näsan.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: