Löfvens princip måste vara 1 partimöte, 3 väljarmöten

Imorgon börjar vardagen för Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven. Det faktum att han inte sitter i riksdagen separerar honom från det dagliga politiska arbetet på riksnivå, men medför också en stor fördel. Han har mer tid än sina konkurrenter.

Stefan Lövfven har två uppgifter fram till kongressen  2013

 • Lägga grunden för en valvinnande socialdemokratisk politik
 • Resa i landet och träffa människor

Sägas ska att dessa uppgifter är inte skilda från varandra. Genom att träffa folk får han den input han behöver för att lägga den nödiga politiska grunden.

Jag uppmanar Löfven att lägga ett schema för våren som innebär minst 5 dagar på resande fot, högst 2 dagar i Stockholm. Dessutom ska bara 1 av 4 möten vara med partifolk eller förlagda på ABF eller Folkets Hus. Vår nye ordförande måste möta väljarna på deras arenor. Ut på gator och torg, arbetsplatser, fackliga kurser, skolor, ungdomsgårdar, föreningar och möt folk på deras hemmaplan.

Det är extra viktigt att Löfven skakar av sig bilden som en manlig förbundsordförande för ett mansdominerat fackförbund. Som ordförande för IF Metall var det den roll han hade, inget fel i det. Som partiordförande måste han vara mycket mer än så. Jag rekommenderar frekventa besök inom de kvinnodominerade delarna av arbetslivet. Många möten med kommunalare, vårdpersonal, handelsanställda och folk som jobbar på krogen. Han ska naturligtvis inte ignorerar industrijobbarna eller byggjobbarma, men Löfven måste bredda sig.

Av någon anledning har de borgerliga ledarsidorna hånglat upp Löfven med en frenesi  jag sällan skådat när det gäller den ledande sossen. Jag vet inte riktigt vad de har för bild av vår nyvalde partiledare, men jag räknar med att allt blir som vanligt igen.

Politiskt måste jobben upp på banan igen. Det är bara genom en aktiv näringspolitik som tar ett brett tag över hela spektra jobb kan skapas

Framförallt kan Socialdemokraterna ­visa hur allt hänger ihop: Tillväxtpolitik kräver ett helhetsgrepp på skola, utbildning, innovation, infrastruktur och finansmarknader AB

Annie Lööfs näringspolitik har lyst med sin frånvaro och det beror helt enkelt på att hon inte ämnar föra någon. För en marknadsliberal som Lööf är det bara att ställa folk i arbetslöshetskön, sänka skatterna och sen får folk sänka sina löner så de blir anställningsbara.

Det är bara för Löfven att packa väskan, sätta blommorna i vatten och börja logga kilometer.

Bloggat: Peter Andersson, Kristian Krassman,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: , ,

4 svar to “Löfvens princip måste vara 1 partimöte, 3 väljarmöten”

 1. Bengt Silfverstrand Says:

  Kan inte se någon motsättning mellan partimöten och öppna väljarmöten. Det socialdemokratiska partiet behöver fler opinionsbildare och därför bör också förstärkningen av våra lokala partiorganisationer vara en prioriterad uppgift.

  Vi måste ut ur våra lokaler och träffa väljarna där de finns, på deras villkor. /Peter

 2. Christian Says:

  Men vi behöver också se över partiorganisationen. Som gammal aktivist som tagit ett tioårigt uppehåll från politiken är det svårt att veta hur man ska aktivera sig igen. Jag är nyinflyttad till Malmö och kan inte säga att jag känner någon större identifikation med någon stadsdel. Att då gå med i en sosseförening och prata äldreomsorg och dagis i min staddel känns lika kul som att sitta och titta på när färg torkar. Partiet måste bli bättre på att använda internet och det måste finnas möjligheter att vara ”lite grand” aktiv. Som det är idag förutsätts man ofta vara totalt engagerad varje minut eller också vara helt passiv medlem. Dessutom måste vi stärka interndemokratin i partiet och ge medlemmarna en roll mellan kongresserna, annars är risken att partiorganisationen utvecklas till en ren valorganisation vars uppgift är att säkra levebrödet åt ett antal funktionärer och arvoderade heltidspolitiker – allt medan politikens innehåll via triangulering flyttas mot mitten i så hög utsträckning så att det rent faktiskt kvittar vilka som styr.

  Det du beskriver är väldigt viktigt, men den uppgiften ligger primärt på PS, dvs Carin Jämtin.

  Gå med i vilken förening du vill. Jag bor också i Malmö och vad jag vet är det ingen förening som är helt fokuserad vad som händer i stadsdelen, utan samtliga föreningar har en bredare verksamhet.

  Min egen förening på Möllevången ordnade i torsdags ett författarafton med en man som just skrivit en bok om Aghanistan. /Peter

 3. Sven-Eric Forsén Says:

  Det finns ingen direkt motsättning i dessa båda synpunkter. Alla kanaler måste kunna utnyttjas för att förmedla det politiska budskapet.

 4. Doktorn ordinerar – en baskurs i demokrati « Parkstugan Says:

  […] Johansson om LO:s och partiets vägval, Rasmus Leneforsom respekt för det nya uppdraget, Peter Johansson om att Löfvens princip måste vara 1 partimöte, 3 väljarmöten, Kristian Krassman 1 om inte […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: