Tre konstateranden om FRA

Det är med väldigt blandade känslor jag läser om övenskommelsen om Signalspaning mellan socialdemokraterna och regeringspartierna. Innan jag går in på mina tre punkter vill jag hänvisa till Westerholm som gör ett viktigt påpekande.

Regeringen och Socialdemokraterna har nu kommit överens om att Säpo och Rikskriminalpolisen ska få tillgång till signalspaning. En kommission ska tillsättas för att garantera att enskildas integritet skyddas när delar av polisväsendet får tillgång till signalspaning igen rapporterar SR/Ekot. Det är, anser jag, att gå händelserna i förväg. Vad (S) gått med på är innehållet i en departementspromemoria som skall ligga till grund för en tänkt lagstiftning med inriktningen att även SÄPO och Rikskrim skall få ”beställa” signalspaning av FRA inom vissa väl avgränsade ramar och givet att vissa kriterier skall säkerställas. Westerholm

Westerholm pekar här på någon väldigt viktigt, nämligen att överenskommelsen gäller en ”tänkt lagstiftning”, dvs inget är klart än. För media är den typen av reservationer inte speciellt intressant, det blir inte bra TV när man återger detaljerna. Till mina konstateranden

 1. Signalspaning är inget nytt. Försvarets Radioanstalt, FRA har verkat sen efter kriget och är en våra mest framgångsrika underrättelsetjänster. Traditionellt har de lyssnat på främmande makt genom att helt enkelt fånga upp de radiosignaler som flyger runt vårt klot och dekryptera dem. På det sättet har Sverige fått åtskilliga päron som kunnats bytas mot äpplen, banaren och annan frukt på den internationella underrättelsebörsen.

  Denna verksamhet har varit värdefull för Sverige och är en grundbult i vår säkerhetspolitik.

 2. Jag ser ett inneboende problem med all slags spaning och det är svårigheten att hantera mängden information. USA hade den information de behövde för at stoppa 9/11, men de kunde inte hitta den förrän efter terrordådet eftersom det då var lättare att sålla i informationsmängden. När FRA lyssnade på radiovådor kunde lyssna mer riktat, i kabel måste de sålla i hela informationsmängden. Det är inte säkert att signalspaning i kabel är effektivt pga överskottet på information.
 3. Det finns ett integritets- och rättsäkerhetsproblem. Vad händer med den överskottsinformation som alltid blir följden av en avlyssning? Kommer den att sparas eller kommer den att förstöras? Hur många informella inforationslager av typ ”bra att ha” kommer att finnas hos diverse individer som anser att deras jobb är viktigare än regelverket? Vilka frestelser finns att använda överskottsinfo när man väl har den och ser vad den kan ge? Informationen kommer i villket fall som helst att finnas i minnet på de individer som läst den.

  I ljuset av schabblet i Göterborg vet vi även att det är svårt att avgöra vad som egentligen är vad, när man lyssnar på lösryckta delar av konversationer. Hur många oskyldiga familjer kommer att nattliga besök att tungt beväpnad polis därför att någon har över- eller feltolkat information?

Jag kan inte påstå att jag är speciellt nöjd med dagens besked och det kommer säkerligen att bli en het debatt i frågan på kongressen 2013.

Bloggar: Mark Klamberg, Alexandra Einerstam, Anders Svensson, Mary X Jensen, Ola Möller, Ulf Bjereld, Martin Moberg

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: ,

3 svar to “Tre konstateranden om FRA”

 1. stigberglund Says:

  Alliansen i minoritet har att välja mellan pest (S) eller kolera (SD). Dom föredrar pesten (S) eftersom Blockpolitik är omöjlig i minoritet. Om dom föredragit kolera (SD) hade dom säkert fått stöd också. Men prestigen lägger hinder i vägen.

  http://stigberglund.wordpress.com/2011/11/21/blockpolitik/

 2. Enda sättet att få klarhet om Stasi och Säpo är att sluta med hemlighetsmakeriet | Svensson Says:

  […] Läs mer: EX1, 2, Carlssons bokförlag, SR, AB, Röda Berget, Troberg, Laakso, Moberg, Läs även andra bloggares åsikter om Marianne Ersson, Birgitta Almgren, […]

 3. opassande » Blog Archive » Vakande ögon utan mänsklig eftertanke Says:

  […] slutliga uppgörelse med Alliansen om FRA. Besvikelse blandas med cynism; det är ju inte som att flera av oss inte konstaterat att det är hit vi är på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: