Vilken trovärdighet har EU bland palestinier?

Frågan restes under en workshop som handlade om huruvida internationell lag är ett verktyg för att häva ockupationen av palestina.

En deltagare påpekade att när EU beslutade sig för att bojkotta Hamas efter valsegern 2006 gjorde de en historisk dumhet. De inte bara ignorerade ett demokratiskt valresultat och skickade därmed en signal till palestiniera att demokrati innebär ”rösta som vi säger, inte som ni vill”, de spelade också bort chansen att prata med Hamas. EU borde ha pratat med Hamas först, sedan kunde de ha klippt förbindelserna eller lagt dem på en låg nivå.

En kvinna i panelen svarade att palestiniern på gatan anser att EU tack vare det är ett skämt. Hon påpekade även att många palestiniera röstade på Hamas därför att de var missnöjda med Fatah. Proteströster, lagda av folk som vare sig sympatiserade med Hamas eller ens ville att de skulle vinna, vilket de gjorde. Men, sånt händer i en demokrati.

I januari kommer frågan om erkännande av en palestinsk stat upp i FNs generalförsamling. Urban Ahlin bedömde att chansen var stor att EU gemensamt kunde rösta för ett erkänannde av en palestinsk stat. Det skulle återupprätta EU i palestinierans ögon, men jag är lika pessimistisk som Ahlin är optimistisk.

I mitten av 70-talet ansågs Arafats PLO vara en terroristorganisation, idag är samma Fatah västs hopp. Väst kunde börja tala med Fatah, tack vare att de insåg att de måste tala med den organisation många palestinier ansåg representerade dem.

Av samma orsak måste Väst idag öppna små kanaler till Hamas.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: