”Låt gubben dö framför TVn – vi har annat att göra”

Carema i all sin prydo. De låter någons pappa, morfar, farfar dö ensam framför en TV för att spara pengar

En allvarlig incident vid Korsnäsgården i april i år granskas just nu av kommunpolitiker. En elev vid kommunens undersköterskeutbildning som praktiserade där avslöjade för en kommunpolitiker som är kontaktpolitiker inom just äldreomsorgen att ledningen av besparingsskäl vägrat att ta in extrapersonal för att vaka över en döende dement man med svåra smärtor och dödsångest.

I stället rullades han in i dagrummet och sattes framför tv:n. Senare på natten dog den äldre mannenDN

Caremas reaktion var att anklaga eleven för att bryta mot tystnadsplikten, trots att avtalet mellan Falu kommun och Carema garanterar meddelarfriheten. En praktikant från utbildningen visste bättre än Caremas ledning vad som gäller.

Men Carema skulle spara pengar för att tjäna pengar. Bonusar ger incitament för att skapa vinst och vinst gör man genom att kapa kostnader för extravak åt döende. Det är bonuslinjen det.

Det är intressant att läsa två borgerliga ledare idag. Johanes Forsberg skriver i Expressen en glödande ledare som ser skandalen från patientens synvinkel.

Däremot har ingen kommun osynliga ägare med postbox i skatteparadis som kräver årliga vinster på 10 procent av omsättningen. Ingen kommunchef belönas, som varit fallet i Carema, med bonus för att hon gjort så stora nedskärningar på ett boende att verksamheten ger saftiga överskott. Kommunala boenden har heller inga företagshemligheter, och politikerna behöver inte vänta ut några kontrakt för att kunna ingripa om verksamheten inte fungerar. Expressen

Peter Wolodarski  har i DN en helt annan vinkel. Han ger Almega en välförtjänt atrmbåge för deras tystnad, men resten av artikeln ägnas åt en närmast sorgsen betraktelse över hur denna skandal kan komma att skada vårdbolagen. Där Forsberg tar patientens parti tar Wolodarski profitörens.

Bloggat: Olsson om Carema i Lund.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

8 svar to “”Låt gubben dö framför TVn – vi har annat att göra””

 1. Girighet är aldrig vackert… « Lotta Olsson (m) Blogg Says:

  […] Anybody´s place; Röda Berget Like this:GillaBli först att gilla denna […]

 2. Andreas Lindgren, Linköping Says:

  Hon kan mycket väl brutit mot sekretessen. Meddelandefrihet innebär inte att hon kan ringa och berätta för vem som helst. Anmäla får hon, men lämna ut känsliga personuppgifter till politiker kanske inte är lagligt. Dessutom tjänar inte Carema på att inte sätta in vak. Vi får ju mer betalt när vi göra det. Jag tycker nästan hela debatten är sjuk. Snälla, se liiiite källkritiskt på alla uppgifter som kommer in och lyssna också på personalen som trivs och gör ett bra jobb. Dåliga saker har hänt men den här hysterin hjälper ingen.. Jobbat i Carema i 10 år och aldrig aldrig sett något liknande… media kränker tusentals duktiga undersköterskor/vårdbiträden och hundratals Caremaenheter som fungerar fläckfritt.. Dra inte alla över en kam. Jag har sett värre saker begås av landsting/kommun med det skrivs inte om.. för offentliga sektorn vill vi ju inte klanka på..

  Det säger en hel del om Carema att de överhuvudtaget tänker på att skälla på praktikanten för att täcka sin egen rygg. Jag tror heller inte mannens anhöriga har något emot´att få veta hur pappa, farfar, morfar behandlades i sina sista timmar i livet.

  Caremas kontrakt i Falun lär inte förlängas, jag uppmanar alla kommuner och landsting att skyndsamt säga upp alla avtal med Carema. /Peter

 3. Thomas Åkerblad Says:

  Tycker att du medvetet misstolkar Wolodarski å det grövsta. Upplever det som att han verkligen tar patienternas parti (citat ur hans ledare):
  ”Det är ledsamt att beskåda misslyckandet när man samtidigt vet hur mycket positivt de senaste 20 årens svenska valfrihet har fört med sig: mer inflytande åt patienterna, mindre makt åt monopolbyråkrater, många nya initiativ som förbättrat välfärden.”

  Han ägnar 95% av texten till att oja sig över hur detta kan påverka profitörerna negativt. Han verkar inte vara ett smack medveten om att vinstintresset skapar kostnadsjakten som skapar missförhållanden. Jämför med Forsbergs vinkel. /Peter

 4. Rvy Nordström Says:

  Nej tacka sjutton för att du Andreas försvarar Carema som arbetar för bolaget, men i ärlighetens namn , skulle du vilja att din far eller mor fick sitta framför en Tv och ha dödsångest och dö i ensamhet.Tack och lov att det finns de som vågar berätta hur det går till även om de bryter mot tystnadsplikten ett stort fång rosor till praktikanten och törnen till dig..

 5. Lars Flemström Says:

  Jaså, det finns enheter inom Carema som fungerar bra. Har någon påstått något annat? Frågan är hur länge till med den ”företasgskultur” som ägarna har implementerat. Frågan är hur länge cheferna för de enheter som fungerar bra kan stå emot. Både anställda och vårdtagare förtjänas att Caremas vårdenheter får en nya ägare. Går det inte att hitta seriösa privata ägare, får väl kommunerna ta tillbaka verksamheten. Se mina kommentarer här: http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=515&blogg=52754

 6. Den ”ledarlösa” #OccupyWallStreet-rörelsen har en 69 år gammal Ledare från Estland | Nemokrati Says:

  […] Rapporter från helvetet, Kulturbloggen, Röda Malmö, Berits blogg – Frågan alla pratar om, Röda Berget, Niklas Hellgren – Aristoteles och äldrevården, Olsson betalar – Vanvård hos Carema […]

 7. Andreas Says:

  Jag vet inte exakt vad som hände där boendet men jag vet att många av sakerna som stått i tidningarna varit väldigt felaktiga. Det publiceras saker som kommer från väldigt tveksamma källor, saker som är rena lögner. Tycker det är märkligt att det får publiceras. Det som har hänt på riktigt måste självklart utredas men inse att mycket av det du läst inte stämmer. Jag försvarar Carema för att jag jobbar där många år och vet att på de enheterna jag varit har det varit bra. Jag känner till medicinska rutiner och vet varför saker görs och att t ex blöjvägningen inte går till som det skrivits och att syftet inte alls är besparing. Leder till dyrare blöjor som är bättre för den äldre. Sådana som du som sprider hat urskiljingslöst och utan någon som helst egen kunskap blir en hjärndöd mob som vrålar efter straff och förbud… utan att veta vad ni pratar om. Jag har sett grövre vanvård utföras av landstinget, som inte konkurrerar med någon… men det är du såklart inte intresserad av..

  Ska vi anklaga Juholt för skumma oljeaffärer och toblerone inköp i miljonklassen? Det är ungefär like relevant. Jag menar, han är ju också politiker och varför inte överdriva lite och skippa källkritik.

  /mvh

  tro´t eller ej, en annan sosse

 8. Andreas Says:

  Inte bara toll Rvy, detta är till alla:

  Läs detta https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/November1/Inte-samre-vard-med-privata-foretag/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: