Källström och Juholt bröt inte mot reglerna

Vad är en ”underförstådd regel”?

Riksdagen har två olika slags boenden. Riksdagens egna bostäder, där reglerna är väldigt klara. Sedan finns det regler för de ledamöter som av en eller annan orsak väljer att skaffa ett annat boende. Dessa regler är också väldigt klara i alla fall om man ser till de formella reglerna.

Inget säger att man inte får ha någon annan boende där, inte heller att riksdagsledamoten måste dela sina kostnader med sin eventuella sambo.

– Däremot är det underförstått att vi bara betalar ut ledamotens kostnad, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ledamotsservice.

Juholt har betalat tillbaka pengarna. Men även om han inte gjort det, så hade riksdagen inte kunnat kräva någon tillbakabetalning av honom.

– Vi har helt enkelt inte någon grund att göra det, säger Marianne Bjernbäck. SdS

Av detta kan man dra två slutsatser

 • Inget brott har begåtts, där föll åtalet. Brottsbalken håller sig inte med underförstådda lagar
 • Riksdagen måste se till att skaffa sig absoluta regler och dumpa de underförstådda

och en fråga

 • Varför har ingen brytt sig om att faktiskt ta reda på hur det de facto förhåller sig? Inte det underförstådda, inte praxis, utan det faktiska läget.

Hur vad det med den gamla journalistiska sanningen, kolla aldrig en bra story, den kanska inte håller.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

21 svar to “Källström och Juholt bröt inte mot reglerna”

 1. brittasethson Says:

  ”Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.”

  Så står det på riksdagens hemsida i vart fall.

  Enligt Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ledamotsservice ät reglerna inte skrivna exakt på det viset. De gör alltså en egenkonstruerad tillämpning som inte har formellt stöd i regelverket. /Peter

 2. Wille Says:

  Men, då har han ju inte gjort något fel?? Tidernas mediedrev för ingenting? Nu måste all media be om Håkan om ursäkt, allt annat vore ohederligt.

 3. Peter Edling Says:

  Jaha, Peter. Men är det rätt? Vad tycker du?

  Jag måste anta att lag och rätt är samma sak.Vi kan inte ha ett rättssystem som bygger på underförstådda regler.

  Jag tycker reglerna ska skrivas om för att klargöra vad som gäller. Antingen ska regelverket klart ange att kostnaden ska delas eller också ska det klart anges att den inte ska delas.

  Personligen tycker jag det är rimligt att sambon ska betala halva hyran. Jag blir dock lite nyfiken hur det skulle fungera när det gäller en gift ledamot. Gifta par har ju gemensam ekonomi. /Peter

 4. Lars Flemström Says:

  Frågan är ju om inte Juholt har varit alltför snabb med att erkänna att han har gjort fel, lurad därtill av sin PR-konsult:

  ”PR-experter menar att Juholt gjort en bra pudel. Men frågan är om inte avbönen ”jag har gjort fel” var onödig. ”Jag har tagit del av reglerna som säger att om man är två som bor i samma lägenhet så utgår halv ersättning”. Men vilka regler, det borde s-ledaren berättat om han varit en skickligare krishanterare. Pudeln satt kanske fint politiskt, men juridiskt…?”

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/10/s-ledaren-kritiseras-p-felaktiga-grunder#comment-306016

 5. brittasethson Says:

  Jag hoppas att du har rätt Peter. För jag gillar HJ och vill se honom i ledningen länge än!

 6. Bodil Jonsson Says:

  Varför ska medierna blossa upp en sådan historia innan man utrett förhållandet ordentligt. Jag anser att både media och hans anhängare har skadat Juholt. En ursäktt är det minsta som kravs.

 7. Politiska olagligheter, misstag, mutor och bedrägerier « Ett hjärta RÖTT Says:

  […] Röda berget – Källström och Juholt bröt inte mot reglerna, Makten till folket – Juholt och hyresavin, Regler om hyresersättning […]

 8. Maja Says:

  Det var en gång en tant som låg i en säng, hon kallades mormor. hennes lilla barnbarn kom in å sade ” Men mormor, varför har du så stora tänder?”

 9. Anna Says:

  Riktlinjerna är väldigt tydliga. De ser ut så här:

  1 Alla riksdagsledamöter som bor utanför Stockholm har rätt till ett rum i riksdagens fastigheter eller ersättning för en övernattningsbostad inom fem mil från riksdagshuset.

  2 Som mest kan man få 8 000 kronor per månad, plus ersättning för hushållsel med 100 kronor i månaden.

  3 En lägenhet som delas med någon annan ska ersättas endast till hälften. Även bidraget till el ska halveras.

  4 Det är upp till riksdagsledamoten själv att anmäla förändringar i övernattningsboendet, vilket kan leda till justeringar av ersättningen från riksdagen.

  Källa: Riksdagens ledamotsservice

  Hur tydliga ska reglerna vara för att en man som gör anspråk på att leda Sverige ska förstå? När blev det en giltig ursäkt att man är korkad och inte tänker sig för?

  Har du läst vad, Marianne Bjernbäck, chefen för denna service säger?
  Men några motsvarande regler finns inte för de 31 ledamöter som, i likhet med Håkan Juholt, har valt att skaffa en egen lägenhet.

  Inget säger att man inte får ha någon annan boende där, inte heller att riksdagsledamoten måste dela sina kostnader med sin eventuella sambo.

  – Däremot är det underförstått att vi bara betalar ut ledamotens kostnad, säger Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ledamotsservice.Det som står på denna hemsida är alltså inte korrekt, för den som orkar lusläsa regelverket, vilket Aftonbladets imkompetente murvel inte pallade med. Om du tror att citatet är fel kan du alltid kontakta Marianne Bjernbäck själv. /Peter

 10. Lars Flemström Says:

  Det kan väl inte vara någon socialistisk princip att man ska betala hälften var, utan det är borgerligt jämställdhets-snömos. Heter det inte: ”Från envar efter hans förmåga, till envar efter hans behov”? Det hade gällt enligt lag om de varit gifta. Men en sann socialist behöver väl inte vara gift för att tillämpa den principen?

  Faktum är att Juholt haft rätt till en hyresersättning på högst 8.000 kr för sig enbart, samt att han lämnat in hyresavier med båda namnen påskrivna på c:a 7000 kr mån.
  Hade Juholt varit smart hade han hyrt en tiorummare i förorten, alternativt en lyxlya i Stockholms innerstad, för 16000 kr och låtet riksdagen betala hälften.

  Övergå nu till att kritisera pariets lönepolicy när man betalar 88000 kr till partiordföranden utöver riksdagslönen. Men bredda då granskningen till heltidspolitiker generellt, och granska även oppositionsrådet i Solna, Johanna Graf, som krävt Juholts skapl. Appositionsråd har väl ingen pjokig lön, och det är ju från skattemedel. Finns inga fattiga i Solna komnun som behövt pengarna bättre? Och den förre EU-parlamentarikern i Helsingborg, borde kanske lämna tillbaka en del av arvodet från EU till Grieklands skuldkris?

 11. Anna Says:

  http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6396.aspx

  ”Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.”

  Bestämmelserna tillämpas både när riksdagen tillhandahåller bostad och när ledamoten hyr egen bostad.

  Att Marianne Bjernbäck känner sig pressad och inte har riktigt koll på läget hör inte hit. Alla borde kunna ta till sig dessa enkla riktlinjer.

  /Jurist

  Hon är chef för den enhet på riksdagen som hanterar dessa frågor. Hon säger i klartext ”Inget säger att man inte får ha någon annan boende där, inte heller att riksdagsledamoten måste dela sina kostnader med sin eventuella sambo”. När en enhetschef säger en sak och en hemsida säger en annan tror jag på enhetschefen. /Peter

 12. Knapsu Says:

  Observera att webbsidan med reglerna har ändrats 2011-10-10!

  Tidigare under rubriken ”Övernattningsbostad och hotell”:

  ”En ledamot som bor mer än 50 kilometer från Riksdagshuset har rätt till en övernattningsbostad i Stockholm. Riksdagen har cirka 250 övernattningsbostäder som ledamöterna kan använda kostnadsfritt.
  Den som har en egen övernattningsbostad i Stockholm kan få ersättning för den med högst 7 000 kronor per månad”.

  Alltså inget om ev samboende!

 13. Lars Flemström Says:

  Det här kan vara början på en ännu värre skandal än vad vi hittills varit med om. Vad är det för Satans murvel som styr riksdagens ledamotservice? Eller är det regeringen, eller personalens egna partisympatier? Eller har tjänstemännen fått kalla fötter och försöker rädda sina egna skinn, för OM något fel har begåtts (vilket IDAG verkar vara mycket osannolikt, men föreföll troligt i måndags) så är det ju tjänstemännen själva som har gjort fel. Riksdagens hemsida är uppdaterad 2011-10-10, d.vs. i måndags när mediahetsen mot Juholt hade pågått i tre dygn.

  Naturligtvis kan inte jag veta säkert att det inte stått samma sak på hemsidan i fredags, men varför går man öht in och kluddar på hemsidan i ett så känsligt läge? Och om det var tidigare än i måndags, så undrar jag likväl när någon tjänsteman skrev in lögnen att ledamöterna ska dela konstnaden med en ev. sambo eller make/maka. Det här kan ju också förklara varaför Juholt själv blivit lurad och trott att han gjort fel.

  Om någon har gjort något fel, så är det alltså tjänstemännen själva. Juholt har lämnat in korrekt ifyllda blanketter och hyresavier, men har sedan under sensommar /hösten 2011 självpåtaget erbjudit sig att betala tillbaka halva beloppet, varefter han på nytt lämnat in en korrekt ifylld blankett och hyresavi.

  Om något fel har begåtts, vilket alltså inte är troligt, så har alltså tjänstemännen gjort fel som mot bättre vetande har fortsatt att betala ut ”fel” ersättning till Juholt och Källström. Å andra sidan undrar man vad det är för slafsrutiner dom har på förvaltningskontoret, när man tydligen inte klarar av att på ledamotens egen begäran betala ut en lägre ersättning än den han har rätt till.

  Och vad är det för sufragettidioti att kvinnan ska betala hälften mot mannen för gemensamma utgifter? Jo i den borgerliga brackfeminismens idealsamhälle där män och kvinnor har exakt samma inkomst, och man dessutom alla träffar sin partner inom sin egen klass.

  Se min förra kommentar till detta inlägg på Peters blogg. Se inlägg på min egen blogg: http://larsflemstroms.blogg.se/2011/october/fel-pudel.html

 14. Sven-Eric Forsén Says:

  Du torde ha helt rätt eftersom Juholts adokvat studerat omständigheter som motsvarar partiledarens boendeform. Ingenstans har denne funnit några entydiga skriftliga regler. Vid jämförelse av liknande fall har det varit upp till den boende själv avgjort tolkningen Detta har lett till att man uppfattat det hela på två olika sätt. Rent juridiskt bör därför Juholt klara sig. Och dessutom borde han få ett erkännande, då han så snabbt handlade i avsikt att rätta till felet.

 15. Tomas Andersson Says:

  http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6396.aspx

  Citat;

  ”Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.”

  Marianne Bjärnbeck, enhetschef riksdagens ledamotsservice säger i sds citat:
  Men några motsvarande regler finns inte för de 31 ledamöter som, i likhet med Håkan Juholt, har valt att skaffa en egen lägenhet.

  Inget säger att man inte får ha någon annan boende där, inte heller att riksdagsledamoten måste dela sina kostnader med sin eventuella sambo

  Där har vi de exakta reglerna från chefens mun, så att säga.

  Om du ännu inte har lagt märke till det medger även de anställda högermegafonerna att det ligger till så. /Peter

 16. Tomas Andersson Says:

  ”Gifta par har ju gemensam ekonomi. /Peter”

  Varför skulle ett gift par vara berättigad till övernattningslägenhet?

  Näringsminister Lööf och maken har fått en. /Peter

 17. Erik Says:

  Angående uppdateringen av riksdagens informationssida som länkats i några kommentarer (bla av ”Anna” den 12 oktober 2011 kl. 14:40) så stämmer det som Knapsu skriver: innan i måndags fanns ingen del av den information som Anna citerar på sidan. Den lades till den 10 oktober, EFTER att drevet gått iväg.

  Här är en cachad version av samma sida från den 11 juni:

  http://web.archive.org/web/20110611005407/http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____6396.aspx

  Tack, jag älskar cachade sidor…/Peter

 18. Riksdagskansliet försöker rädda sitt rykte – ändrar hemsidan i smyg « Röda Berget Says:

  […] vad Enhetschefen för Riksdagens ledamotservice Marianne Bjernbäck säger till Sydsvenska Dagbladet motsvarar ovanstående text reglernas formella […]

 19. SOLIDARITETSTANKEN via ETT HJÄRTA RÖTT – Politiska olagligheter, misstag, mutor och bedrägerier « SOLIDARITETSTANKEN Says:

  […] Röda berget – Källström och Juholt bröt inte mot reglerna, Makten till folket – Juholt och hyresavin, Regler om hyresersättning […]

 20. Operation Krossa Demokratin – Syna Anders Borgs Bluff | Nemokrati Says:

  […] hjärta RÖTT, Monica Green(s) blogg, Olas tankar, Martin Mobergs betra…och Röda Berget, Röda Berget, Robsten blog, Sebastian Hallén,Röda Malmö, Ulf Bjereld, Badlands Hyena,Röda […]

 21. lasse Says:

  I Skatteverkets allmänna regler för traktamenten står det bl.a.

  Du kan skattefritt ersätta den anställde för hans verkliga logikostnad. Han ska då visa upp kvitto eller liknande.

  Avdrag medges även när familjen flyttar med till den nya arbetsorten under förutsättning att den skattskyldige har kvar en permanentbostad på den gamla bostadsorten. Även ensamstående kan medges avdrag under samma förutsättningar.

  Riksdagen hade inte några regler som begränsade de som gäller i skatteverkets regler för traktamente. Finns inga sådana är det naturligtvis skatteverkets som gäller. Riksdagen kan naturligtvis inte heller ha regler som är generösare än skatteverkets även om tjänstemännen på riksdagen verkar tro att de kan göra lite som de vill.

  Riksdagen har stiftat en separat lag för just dessa förmåner. Jag har en länk till själva lagstitningen i nåt av inläggen. En åklagare har sagt sitt. /Peter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: