SvT ska inte definiera regeringsalternativen

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drar sig ur söndagens partiledardebatt. Det tycker jag är bra, av den enkla orsaken att SvT inte tänkt arrangera en partiledardebatt. De avsåg att arrangera en två-block-debatt mellan Regeringenn och Resten.

Under de senaste åren har det varit bekvämt för media att arrangera debatter. Det har varit Blå-blått mot RödGrönt. Den Blå-blå alliansen finns kvar, men det RödGröna samarbetet är upplöst, därför faller tvåblockstanken. Bråket handlar inte om bordsplacering, det handlar om hur det politiska landskapet framställs.

Det är totalt oacceptabelt att SvT ska formera partierna i två konstlade block bara för att de ska kunna skapa ett effektivt format för sin debatt. Det svenska politiska läget är idag betydligt mer komplicerat än två definierade block. En partiledardebatt måste avspegla det, även om det skapar merarbete för SvT. SvT ska inte definiera regeringsalternativen!

För övrigt borde Raj-Raj vara glad att S+V triangulerar en av hans paradgrenar, den inställda debatten.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “SvT ska inte definiera regeringsalternativen”

 1. Lars Flemström Says:

  Om man skulle arrangera en laguppställning med alla som s skulle kunna samarbeta med i regeringsställning å ena sidan och alla som s inte ens i de mest sällsynta undantagsfall skulle kunna samarbeta med så skulle det väl bli resten mot sd?

  S har faktiskt suttit i samma regering som m. Det skedde under andra världskriget. M hette då högerpartiet.

  Inget av de partier, som kommit in som nya partier i riksdagen, sedan 1980-talet hade kommit in om inte någon redaktionsledning hade bestämt att de skulle in i riksdagen: mp, kd, nyd och sd.

  Jag läste för en tid sedan om ett val i England (under 1990-talet?) då Labour ledde stort, innan det ledande borgerliga pressimperiet, Murdoch under sitsta veckan satte igång en hätsk kampanj mot Labour, som förlorade valet.

  Den ”fria press” som skulle vara en förutsättning håller nu på att avskaffa demokratin och ersätta densamma mot en journalistisk diktatur. Varken ledarskribenter, redaktionschefer eller journalister väljs av folket. De är inte ens några elektorer. (I vissa länder med president väljer folket elektorer, som i sin tur väljer president.)

  Se bara på ägarkoncentrationen i dagspressbranschen! Hur de största borgerliga landsortspresskoncernerna köper upp både borgerliga och socialdemokratiska konkurrenter och lägger ner åtminstone de sistnämnda. Och se bara på Sveriges Radio och TV. Det är en missuppfattning att SVT är ett statligt bolag. Programbolagen SR, SvT och UR ägs av en stiftelse och en stiftelse har ingen ägare utan ”äger sig själv”.

  Man kan utgå från att det är borgerlig majoritet i stiftelsens styrelse. I stiftelsens styrelse ingår även representanter för fackförbunden Svenska Journalistförbundet och Unionen, men ingen från LO.

  Formellt bestämmer stiftelsestyrelsen inte programinnehållet, men de utser dock VD:arna i programbolagen och de bestämmer enväldigt programinnehållet, i den mån de inte själva har delegerat detta till underlydande chefer.

  Journalister utbildas i politisk journalistik av något institut (minns ej exakt) som kontrolleras av Svenskt Näringsliv. Och det är en mycket meriterande utbildning som ger en skjuts uppåt i karriären.

  Socialdemokraterna har enligt min mening visat en helt oacceptabel naivitet i sin oskuldsfulla tro på att vi har ett statligt public service-företag.

  För ett tag sedan skrev jag en kommentar hos Tord Oscarsson om möjligheten att starta socialdemokratiska nättidningar i de tre största städerna.

 2. Symboliskt viktigt att vänstersidan av Svensk politik fysiskt sätt inte står på samma sida som Sverigedemokraterna. « essbeck Says:

  […] Peter, krulli, Peter, Karamelltanten, Niklas, Niklas, […]

 3. SVTs agerande är obegripligt, oprofessionellt och oacceptabelt Says:

  […] partiledardebatt i Agenda. Orsaken var att man blivit placerad tillsammans med Sverigedemokraterna. Flera andra har redan förklarat varför detta beslut av Juholt och Ohly var fullt förståeligt, där en […]

 4. #Willhefegaur Reinfeldt alltså « Röda Berget Says:

  […] när SvT trampade i pianot och den stora debatten blir en liten debatt har Juholt utmanat Reinfeldt på envig i […]

 5. En regering och tre oppositions partier och sedan ett till eller? | Högbergs Tankar Says:

  […] SVT, SVT2.Bloggat: Tokmoderaten (Tack även för medialänkarna) och Peter Johansson, Kulturbloggen på ämnetMer på NetRoots för progressiva bloggare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: