Västbanken kan explodera när som helst.

Israel kan tappa kontrollen när som helst. Inför den ansökan om medlemskap som Abbas lämnar in till FN har spänningen stigt på Västbanken. Demonstranter samlas, för närvarande på behörigt avstånd från övergångarna. Situationen är hyfsat lugns, men ingen vet vad som händer om ansökan behandlas med en fnysning eller om bosättarna börjar veva med vapnen.

Israel har fem extra bataljoner på Västbanken med beredskap att ta in 13 till. Palestinierna känner att ett avgörande av något slag närmar sig, situationen kan explodera när som helst. Bill Clinton anser att  ”Netanyahu rört sig från en fredlig samsyn vilket gör en slutlig överenskommelse än svårare”.

Skulle vi får en bred folklig resning på Västbanken är det stor risk att Israeliska armén väljer att skjuta på folkmassan framför att retirera. Lägg till bosättare som med vapen i hand anser att de är på uppdrag från Gud. Det absolut värsta scenariot är att Israel genomför en regelrätt massaker, vilket skulle få hela regionen att explodera. Det skulle även kunna då de Israeliska araberna att gå ut på gatorna och använda sin demonstrationsrätt.

Luntan är tänd och det enda som kan släcka den är ett Ja till ett palestinskt medlemskap i FN. Lägger USA in sitt veto får de och Israel ta ansvar för följderna. Ett ja till ett palestistinsk stat löser inte problemen, men det är ett steg på vägen. Just nu kan ett nej innebära en katastrof.

Fred och försoning är inte möjligt utan rättvisa och rättvisan förutsätter att de illegala bosättningarna töms. Det går inte att först stampa ner någon i dyn och sen säga ”nu ska vi vara vänner och glömma allt som hänt”.

Veronica Palm skriver ”Jag välkomnar FN:s 194:e stat – Palestina”. Jag håller helhjärtat med.

Dags för den svenska regeringen att våga ta steget.

Bloggar: Kildén & Åsman, Jinge,

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern.

Annonser

Etiketter: , , , , , , , , ,

3 svar to “Västbanken kan explodera när som helst.”

 1. Patrik Tikkanen Says:

  Låt oss med spänning följa om Hamas tar bort sina första punkter i stadgarna när erkännandet av Palestina kommer.

  ”Israel kommer att existera och kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig.”

  Låter knappast som om man är ute efter en tvåstatslösning där inte…

  Fatah då?

  ”Artikel 1: Palestina är det arabiska palestinska folkets hemland; det är en odelbar beståndsdel av det arabiska hemlandet, och det palestinska folket är en integrerad del av den arabiska nationen.
  Artikel 2: Palestina är, med de gränser det hade under det brittiska mandatet, en odelbar territoriell enhet.
  Artikel 3: Det palestinska arabiska folket innehar den juridiska rätten (!) till sitt hemland och har rätten att bestämma sitt öde efter att ha uppnått befrielsen av sitt land i enlighet med deras önskemål och helt och hållet i överensstämmelse med sin egen vilja. ”

  Låter inte heller som man är ute efter en tvåstatslösning.

  Vad tycker du, käre röda vänster-kamrat, om dessa stadgar? Är det något att ta på allvar?

  Förhandlingslösning: Fred mot Land. Priset för att stryka punkterna du nämner är ett fritt Palestina, väck med de illegala bosättningarna, Halva Jerusalem etc. Det är vad förhandlingar handlar om. /Peter

 2. En dag i New York Says:

  […] Bloggare: Röda Malmö,Jinge,Sjöstedt,Jinge2,RödaBerget, […]

 3. Sven-Eric Forsén Says:

  Det kommer att bli en dyrköpt ”seger” för Barack Obama, då han lägger in sitt veto mot att erkänna Palestina som en självständig stat. Han har låtit sig förledas av Israellobbyn att utan reservation låta USA ensidigt stödja Israel. Vilket kan leda till oöverstigliga – och ödesdigra motsättningar – mellan västvärlden och arabstaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: