Moderata Floskler skyms av fler Floskler samt en och annan lögn

Jag har nyss skummat moderaternas förslag till idéprogram eller ideprogram(i häftet propositioner), om man ska döma efter SvDs generalsågning.

Denna skrift är till intet förpliktande värdeord, staplade på varandra i en misch-masch som kan betyda vad som helst. I vissa fall finns signaler om en total omläggning av hela Allianspolitiken, i andra ren historieförfalskning.

En alltför omfattande politik såväl som frånvaron av politik är ett hot mot varje människas strävan efter lycka sid 313, rad 21

Den moderata politiken ska alltså möjliggöra ”lycka”. Är Fas3 ett exempel på för lite eller för mycket politik? En sak är säker; i Fas3 byggs ingen lycka. Innebär moderaternas nya ideprogram att Fas3 avskaffas.

Det finns ett rätt luddigt resonemang om samhällsbärare på sidan 316. Det går ut på att samhällsbärarna inte får kvävas av särintressen. Vilka dessa samhällsbärare är oklart, lika oklart är vilka särintressena är. Med tanken på grundtanken om allas lycka känns denna uppdelning i lyckoförtjänande samhällsbärare och annat löst folk lite märkligt.

Våra ansträngningar för arbetsgemenskap och mot utanförskap vilar på solidaritet med varje människa sid 317, 4-6.

Det måste vara därför barnhemsbarnen inte ska ha ersättning. Ska vi ta denna rad på allvar måste hela sjukförsäkringsrreformen rivas upp och omarbetas, speciellt när vi lägger in lyckoklausulen i början.

Moderaterna vill också vara ”sin tids bästa miljöparti”. Moderaternas ställningstagande kring svaveldirektivet visar ingen större förståelse för den målsättningen.

 

Våra starkaste traditioner och värderingar kommer från upplysningstidens uppbrott mot överheter och dogmer och den starka tilltron till människan och dennes förnuft”  sid 321, 9-12

Vilka traditioner är det egentligen de talar om och när trädde de i kraft. När Sverige var en totalitär stat och arbetarerörelsen och rösträttsrörelsen krävde allmänn och lika rösträtt var Högern den överhet som sade nej. Var fanns då upplysningstidens uppbrott mot överhet och dogmer? När statarna, vävarna och gruvarbetarna krävde rösträtt var fanns tilltron till deras förnuft?

De påstår att ”Det löper en frihetstråd genom vår historia”. Moderaterna motarbetade bojkotten av Sydafrika, de vägrade fördöma USAs stöd till latinamerikas diktaturer och många moderater visade, om inte stöd, så förståelse för kuppen i Chile. Jag måste anta att det var denna frihetstråd som motiverade moderaterna att säga nej till rösträtten under så många år.

I Sverige har våra idéer fått ett stort genomslag. Tack vare öppenhet, individualism och marknadsekonomi har Sverige blivit ett av världens bästa länder att leva i. Med det välstånd som följt friheten har vi kunnat öka tryggheten och genom utbildning, sjukvård och omsorg till alla skapa ett av världens mest sammanhållna länder.

När vi tar oss an samhällsproblem och strävar efter en bättre framtid gör vi det som en del av en lång idétradition. Civilisationens och humanismens framväxt följer inte en rak linje och motståndarna har genom historien argumenterat olika mot människans frigörelse. Traditioner, normer och lagar som i dag är uppskattade eller anses självklara kan fram tills nyligen varit illa ansedda sid 319-230

När moderaterna skriver att ”har vi kunnat öka tryggheten och genom utbildning, sjukvård och omsorg till alla skapa ett av världens mest sammanhållna länder”, vilka ”vi” är det som avses? Menar moderaterna på fullt allvar att de varit delaktiga i arbetet med att bygga den svenska modellen?

Har moderaterna glömt att de slogs med näbbar och klor för att det samhälle de nu tycks omfamna var deras hatobjekt. Jag välkomnar den moderata omsvängningen, men ställer mig frågande till om den skamlösa historieförfalskningen stämmer överens med den historieundervisning som bör finnas i ”en skola i världsklass”.

Det är inte ofta jag instämmer med PJ Anders Linder men han sammanfattar programmet väl när han skriver ”Metoder och idéer, medel och mål, smälter samman”. Det moderata idéprogrammet som PJAL skriver faktiskt inte är ett idéprogram utan en samling textavsnitt som vare sig hänger samman eller pekar åt i en viss riktning.

Den ideologiska pilen har ersatts med ett stort fluffigt snömoln som ska tillfredsställa alla. Detta är en undermånlig text, knappast värdigt ett parti som kallar sig själv samhällsbärande.

Å andra sidan är det knappast hjärntrusten som har skrivit det. Hanif Bali, Kent Persson, Wykman och Bengtzboe är några av dem. De borde haft Tokmoderaten med. Han må vara smått galen, men hans texter har i alla fall en riktning, vilket detta dokument hade behövt.

Bloggat: Kent Persson, Thomas Böhlmark, Peter Andersson, Staffan Lindström

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , ,

5 svar to “Moderata Floskler skyms av fler Floskler samt en och annan lögn”

 1. Fredrik Antonsson Says:

  Ja! Varför får aldrig jag vara med? Jag är väl ”vår” största och bästa agendasättare… Eller är jag bara självgod?

  Jag tror de bevakar sina maktpositioner. De vet att om de släpper in dig tar du över partiet när Raj-Raj drar sig tillbaka. /Peter

 2. Anders Nyman Says:

  Jag förstod nästan att Kent Persson var en av författarna till detta. Kent är floskelmaskinen personifierad och är tyvärr retoriskt invalidiserad.

 3. Utanförskapsområdet Bergsjön. (moderat nyspråk) « essbeck Says:

  […] tycker jag att mycket av det ser ut som gammal skåpmat. Jag hoppas att Peter, Moberg, Westerholm, Högberg, Peter, tar sig tid att plöja igenom den nymoderata idépolitiken […]

 4. Sven-Eric Forsén Says:

  Det är dags att avslöja Moderaternas politiska dubbelspel som bygger på Per Schlingmanns taktik att fräckt lägga sig till med socialdemokratisk retorik. Denna historiska kovändning accepteras nu entusiastiskt av gamla högersympatisörer. Då detta taskspeleri ledde till opinionsmässiga framgångar var man snabbt beredd på att kasta gamla ideal på skräphögen. Hur länge ska Reinfeldt och Borg lyckas härma Socialdemokraterna men samtidigt i det fördolda införa högerförslag bakvägen? Det hela skvallrar nästan om ett moraliskt förfall i stället för en genomtänkt politisk färdriktning. Sitt still i båten och
  predika vikten av 26 gånger ansvar och att det gäller ordning och reda, att absolut inte riskera skattebetalarnas pengar. Några framtidsvisioner har man inte sett över huvud taget.

 5. skogsfrun Says:

  Lycko-snacket är nog inspirerat av den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776, där följande berömda mening finns:

  ”We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

  Se: http://www.ushistory.org/declaration/document/

  .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: