Kent Perssons grumliga demokratisyn i all dess glans

Örebromoderaten Kent Persson har skrivit en minst sagt obehaglig text på sin blogg. Huvudtesen i hans inlägg är att när när stora skaror svenska medborgare i fria demokratiska val regelbundet röstar på socialdemokraterna är det ingen riktig demokrati. Han kallar det Enpartistat. I resten av världen är en Enpartistat en stat där endast ett parti är lagligt. I Perssons värld var Sverige en Enpartistat så sent som 1985.

Jonas Sjölander skriver ett läsvärt inlägg, jag återger ett bärande stycke

Dock fyller hela tankekonstruktionen en viktig funktion som en bärande del av en tämligen obehaglig politisk dramaturgi. All politik handlar i någon mening om att definiera världen så att den egna sidan får en så sympatisk och den andra en så osympatisk roll som möjligt. Men i enparti-resonemangen dras detta ett steg längre. Socialdemokraterna är inte bara onda då de står för en dålig politik som leder till dåliga konsekvenser. Partiet har också överträtt de demokratiska spelreglerna och skaffat sig en maktposition som inte är legitim, använt sig av metoder som inte ingår i spelreglerna, kort sagt fuskat.

Denna dramaturgi är som sagt obehaglig av ett antal skäl. Inledningsvis öppnar den upp för i stort sett vilket kålsuparargument som helst. Alla metoder och etiska övertramp kan ursäktas med ”men sossarna är värre”. Det skapar också en oförsonlighet i det politiska samtalet. Man kan diskutera med folk som tycker olika, men hur diskuterar man med en maffia Sjölander

Persson beklagar sig också över att vi socialdemokrater ” går hem till folk för att få dom att gå och rösta”. Det Persson beskriver kallas att bedriva valrörelse och är något som Kent Persson själv troligtvis ägnat sig åt undet valrörelsen 2010.

I Malmö kommun var både vi och moderaterna ute och knackade på rätt många dörrar i syfte att få den att gå och rösta på respektive parti. Ute på Islamic Center fanns både vi och moderaterna på plats för att prata med potentiella väljare efter fredagsbönerna. Tycker Persson att även Malmömoderaterna handlade fel?

Kent Perssons resonemang avslöjar tre saker om honom.

 1. Det lyser igenom att han har klara problem med att folk röstar fel(s). Att år efter år rösta på samma parti(s) är enligt Persson ” så långt ifrån sunt man kan komma”. Av någon anledning gäller det inte Vellinge eller det Täby där en viss Filippa Reinfeldt varit kommunalråd. [UPPDATERAD 110828 22:58 – FR kommunalråd]
 2. Hans andra problem är att fel folk röstar. Högern har aldrig prioriterat ett högt valdeltagande. De är nöjda med att över- och medelklassen röstar, sådär 60-70% av befolkningen. När 85% går till valurnorna rubbas maktförhållandena i samhället. Högern brukar ofta anklaga progressiva politiker i Sydamerika och Asien för att ”köpa röster”, när det utlovar förbättringar för fattiga. Den anklagelsen riktas aldrig mot högerpolitiker som sänker skatten för de mer välbeställda.
 3. Persson har också problem med sin demokratiska kompass. Om han tror på vad han skriver anser han på fullt allvar att Sverige 1985 och dagens Kina är samma typ av stat. Kina är en Enpartistat, Persson använder samma begrepp för att beskriva Sverige anno 1985.

Kent Persson är kommunalråd i Örebro kommun. Han förtjänar att tas på orden.

NetRoots | SAP | Pingat på Intressant| Politometern

Annonser

Etiketter: , , ,

6 svar to “Kent Perssons grumliga demokratisyn i all dess glans”

 1. Jan Jönsson Says:

  Filippa Reinfeldt var kommunalråd men Bruno var väl bara en fritidspolitiker i mängden?

  FR är landstingsråd i Stockholms län, har aldrig varit K-råd i Täby. /Peter

 2. Om att kasta skit « Görans tankar och bagateller Says:

  […] som skrivit: Jimmy Jansson, Röda Berget Dela detta:TwitterFacebookRedditDiggStumbleUponE-postSkriv utLinkedInLike this:GillaBli först att […]

 3. Jan Jönsson Says:

  Från Wikipedia: ”Mellan 2002 och 2006 var Reinfeldt kommunalråd i Täby kommun och kommunstyrelsens ordförande 2005–2006.” Anledningen till att hon blev landstingsråd var ju just att familjen flyttade till Stockholms kommun (Sagerska) efter segervalet och att hon därför inte kunde vara kvar på sin gamla post. Dessutom har jag fortfarande rätt om Bruno Reinfeldt. Men bra inlägg i övrigt.

  Korrigerat – tack /Peter

 4. Tokis ömsinta (?) farväl till politikern Wetterstrand och hur han ser att språkrören ser på moderaterna. « essbeck Says:

  […] med totalitära diktaturer som på odemokratiska vägar tillskansat sig makten i ett land (andra bloggare reagerar på det också). När han pratar om enpartistaten så handlar det naturligtvis om […]

 5. Peter Strobl Says:

  Jag tycker inta att man på något sätt ska acceptera Kent Perssons grumliga resonemang.
  Det svävar en ärke reaktionär touch över det hela som är i sammanhanget alarmerande.
  Kent Persson är bitter. Så in i helsike bitter. Bitter över att Lena Baastad (S) knep makten i Örebro framför näsan på Kent Persson.
  Men, en stor politiker går vidare.
  Där är vi inte ännu och frågan är inte om utan hur många fler grumliga postningar som lär komma från hr Persson.
  Hela Örebro är nog glada över att det blev Baastad och inte Persson.

 6. Socialdemokratin fel ute om om incitament och varför Josefin Brink har rätt | Claeskrantz.se - En personlig politisk blogg om Sverige och omvärlden Says:

  […] att prioritera, att prioritera är tyvärr att välja bort. | Mitt i steget, Johan Westerh,  Kent Perssons grumliga demokratisyn i all dess glans,  Skulle inte jobbskatteavdraget ge mer jobb Anders Borg?, Högbergs tankar: Det är måndagsmorgon […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: